Ja, je kunt zelf een levenstestament opstellen zonder notaris. Maar een onderhands levenstestament is voor de meeste mensen geen goed idee. In dit blog leg ik uit welke opties je hebt. Bekijk ook de video hieronder waarin ik je 5 onderwerpen laat zien die je rechtsgeldig kunt vastleggen zonder notaris:
Is een levenstestament zonder notaris rechtsgeldig?
Het onderwerp levenstestament is niet in de wet geregeld. Aan de ene kant is dat voordelig. Want geen wet, dat betekent veel vrijheid. Je mag zelf beslissen wat je wel en niet in je levenstestament wilt regelen. Maar aan de andere kant betekent geen wet ook dat er op sommige vragen geen duidelijk antwoord is. Er staat nergens in de wet dat je voor een levenstestament naar de notaris moet. In beginsel is een levenstestament dat je zonder notaris maakt dus gewoon rechtsgeldig.
Maar aan dit juridische antwoord blijk je in de praktijk niet zoveel te hebben. Stel je maakt in overleg met je kinderen zelf een uitgebreide volmacht en je zet daar het woord “levenstestament” boven. Een paar jaar later ga je naar het verpleeghuis. De kinderen willen de volmacht gebruiken om het huis verkopen. Zal de makelaar het onderhandse levenstestament accepteren? Ik denk het niet. Het beroep van makelaar is gereguleerd. Een makelaar heeft een identificatieplicht, een zorgplicht, valt onder tuchtrecht en kan aansprakelijk zijn bij een beroepsfout. Hoe loopt het met de makelaar af als de handtekening blijkt te zijn vervalst?
Ook bij de bank loop je vrijwel zeker vast als je een levenstestament maakt zonder notaris. Je zou daarom in aanvulling op je onderhandse levenstestament nog een bankvolmacht kunnen regelen. Maar ook dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Want de bankvolmacht die je bij de bank regelt, blijkt in de praktijk veel kleiner dan de bankvolmacht in je notariële levenstestament. Veel mensen lopen daarmee nog steeds vast en moeten – als het te laat is – een bewind aanvragen. En dat laatste wilde je nu juist voorkomen met je levenstestament.
Wat kun je wel regelen in een onderhands levenstestament?
Gelukkig zijn er een paar onderwerpen die je wel kunt regelen zonder notaris. Een voorbeeld is de medische volmacht die je prima kunt opnemen in een onderhands levenstestament. Ook wensen die vooral onderling van belang zijn, kun je zelf vastleggen zonder notaris. Bijvoorbeeld je gedachten over huisvesting en verzorging. Goed opschrijven hoe je daar over denkt, kan voorkomen dat de kinderen daar later ruzie over krijgen. Ook als je wel naar de notaris gaat, zou ik die onderwerpen gewoon zelf op papier zetten. Wil je weten wat je nog meer rechtsgeldig kunt vastleggen zonder kosten te maken? Bekijk dan de video hierboven.
Hoe je het ook regelt, wees er bewust van dat wat je zelf op papier zet niet gaat werken bij de bank, de makelaar en de notaris. In het voorbeeld hieronder zie je welke delen van de tekst dat betreft. Als je een koophuis hebt, ga dan niet zelf aan het knutselen maar leg de volmacht altijd vast bij een notaris. Een levenstestament maken kan al vanaf ongeveer € 300. De goedkoopste notaris bij jou in de buurt vind je op de pagina levenstestament 1 persoon of levenstestament 2 personen. Het aanvragen van een offerte kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee.

Kun je online een levenstestament opstellen?
Een digitaal levenstestament bestaat nog niet. Wat je wel kunt doen, is online een tekst voor je levenstestament maken aan de hand van een vragenlijst. Een paar websites bieden deze service aan. Normaal gezien ga je voor een levenstestament twee keer naar de notaris. In het eerste gesprek worden je wensen besproken. Daarna maakt de notaris een concept en volgt er nog een tweede afspraak voor de ondertekening. Bij een online levenstestament sla je dat eerste gesprek dus over. Je bezoekt de notaris maar één keer, voor het zetten van een handtekening.
Op die manier kun je bijvoorbeeld bij Nu Notariaat een levenstestament maken voor € 299. Wanneer je online een levenstestament maakt, sla je het eerste gesprek over en kun je alleen kiezen uit standaard teksten. Je kunt je dus afvragen of je online wel genoeg waar voor je geld krijgt. Want bij sommige notarissen krijg je voor een paar tientjes extra wel een eerste gesprek op kantoor en zelfs een beetje maatwerk.

Meer lezen?
- Alles wat je moet weten over het levenstestament (vragen en antwoorden).
- Bekijk hier mijn gratis model voor je levenstestament.
- Dit zijn de 10 belangrijkste tips voor je levenstestament.
- 5 tips over hoe je zo goedkoop mogelijk een officiële volmacht regelt.
- Dit zijn de 5 misverstanden waardoor veel mensen ten onrechte geen levenstestament maken.
- Lees hier hoe je zelf een volmacht over je gezondheid maakt (met gratis voorbeeld).
- Bezoek voor info over het maken van een bankvolmacht deze pagina’s van de Rabobank, ABN AMRO Bank en de ING Bank.
Veelgestelde vragen:
Kun je zelf een levenstestament opstellen?
Er staat niet in de wet dat je voor een levenstestament naar de notaris moet. Je kunt dus ook zelf een levenstestament opstellen. Maar in de praktijk geeft dat wel een paar grote problemen. Alles wat je zelf op papier zet, werkt bijvoorbeeld niet voor de bankzaken. En meestal is dat het belangrijkste wat mensen willen regelen.
Is voor een levenstestament een notaris nodig?
Voor een volledig levenstestament heb je een notaris nodig. Wat je zelf op papier zet, werkt bijvoorbeeld niet bij de bank. Denk aan je hypotheek, spaargeld en beleggingen. Hier vind je 5 tips waarmee je zo goedkoop mogelijk een notarieel levenstestament regelt.
Wat is een onderhands levenstestament?
Een onderhands levenstestament is een zelfgemaakt document waarin je aan iemand een algemene volmacht verleent.
Kun je een levenstestament online regelen?
Er zijn een paar websites waar je zelf een tekst kunt maken voor je levenstestament. Maar daarna moet je nog wel naar de notaris voor een handtekening. Een digitaal levenstestament bestaat dus niet, maar je kunt het wel deels online regelen.
Waar moet je op letten bij een levenstestament?
Dit zijn een paar punten waarop je moet letten bij het opstellen van een levenstestament:
- Benoem meerdere personen tot gevolmachtigde. Je kunt ze samen bevoegd maken of in volgorde. Als je maar één persoon aanwijst, dan eindigt de volmacht als die persoon wat overkomt.
- Bespreek met de notaris of de volmacht direct ingaat of pas als je wilsonbekwaam wordt. Dit is een belangrijk verschil want in het tweede geval is de volmacht een stuk kleiner omdat hij in veel situaties niet werkt.
- Leg iets vast over het weggeven of uitlenen van je geld. Mag de gemachtigde bijvoorbeeld schenkingen doen aan je kinderen? Of wil je dat juist niet?
Hier vind je nog meer tips en een checklist die je kunt invullen.