Levenstestament opstellen zonder notaris, kan dat?

Kun je ook zelf een levenstestament opstellen zonder notaris? Ja, dat kan. Maar een goed idee is het niet. In dit blog leg ik uit welke opties je hebt. Bekijk ook even de video met tips hieronder:

Is een levenstestament zonder notaris geldig?

Het antwoord op die vraag hoef je niet in de wet te zoeken. Het woord “Levenstestament” staat er niet eens in. Wat je wel in het wetboek kunt vinden, dat is de “Algemene Volmacht”. Het laten opstellen van een Algemene Volmacht door de notaris is al al heel lang mogelijk. De oudste die ik heb gezien, was gemaakt in 1978 en is nu nog steeds geldig! Een paar jaar geleden is bedacht dat we de Algemene Volmacht ook wel het Levenstestament kunnen gaan noemen. Er is dus geen verschil tussen een Levenstestament en een Volmacht. Alleen de naam is anders.

Maar kun je zo’n levenstestament ook opstellen zonder notaris? Het antwoord daarop is JA! Er staat niet in de wet dat je hiervoor naar de notaris moet. Maar maak jezelf niet wijs dat dit een goed idee is. Het gaat dan fout zodra je gemachtigde de zelf gemaakte volmacht in de toekomst opstuurt aan de bank. De bankzaken kun je alleen maar regelen met een volmacht van de notaris of met een volmacht die je bij de bank hebt getekend. Op dat moment zal dus blijken dat je zelf gemaakte levenstestament niet werkt. Het beste is een volmacht bij de notaris, maar voor sommige mensen zal een volmacht bij de bank ook voldoende zijn.

levenstestament zonder notaris

Heb je geen koophuis en gaat het je vooral om de bankzaken en je gezondheid? Dan kun je ook een volmacht bij de bank regelen en zelf een kleine volmacht maken die over je gezondheid gaat. Dit kan dus zonder een cent uit te geven!

Kun je zelf een levenstestament opstellen op internet?

Maar wil je een echt levenstestament? En wil je dat zoveel mogelijk zelf maken? Ook dat is mogelijk. Op een paar websites kun je zelf een levenstestament opstellen zonder notaris. Je moet dan nog wel één keer langs de notaris om een handtekening te zetten maar het voorwerk kun je dus thuis doen.

levenstestament zelf opstellen

Op die manier kun je bij Doe het Zelf Notaris een levenstestament maken voor € 339. Bij De Nationale Notaris betaal je € 290 en bij Nu Notariaat ben je € 275 kwijt. Als je mij vraagt, is dat te duur. Bij de goedkoopste notaris betaal op dit moment maar € 267 voor een levenstestament. En voor dat tarief krijg je gewoon een gesprek bij de notaris. Je bent op internet dus meer geld kwijt, terwijl je zelf het werk moet doen? Dat lijkt mij geen goede deal.

Meer lezen?