Levenstestament is geen onzin: de 5 misverstanden

Veel mensen vinden een levenstestament niet nodig. Het zou overbodig zijn en zonde van je geld. Maar als dat zo is, waarom is het dan zo populair? Is een levenstestament echt onzin of ben je juist gek als je er niet voor kiest? Dit zijn de 5 misverstanden over het levenstestament.

1. Ik hoef geen levenstestament want ik heb al een wilsverklaring

Het levenstestament heeft niks te maken met je levenseinde. Een levenstestament is een akte waarin je een volmacht geeft aan de persoon die jij het meeste vertrouwt. De volmacht die je bij de notaris tekent, ziet op je huis, je geld en andere belangen. Met deze volmacht kun je geen euthanasie regelen. Een levenstestament is dus iets anders dan een wilsverklaring.

2. Ik hoef geen levenstestament want wij regelen alles zelf

De meeste volmachten worden gemaakt door stellen met kinderen. Als stel kun je voor elkaar geen handtekening zetten zonder levenstestament. Ook niet wanneer je in gemeenschap van goederen bent gehuwd. Als kind kun je zonder volmacht geen handtekening zetten voor je ouders. Het is jammer om daar pas achter te komen wanneer je ouders al dement zijn. Een levenstestament is juist bedoeld voor mensen die alles zelf willen regelen.

3. Een levenstestament is onzin want ik heb al een volmacht bij de bank

Met een kleine volmacht bij de bank kan je kind alleen maar de betalingen doen. Je kunt er dus niet mee naar een makelaar of de notaris. Ook als je een huurwoning hebt, is een volmacht bij de bank niet genoeg. Daar kom je vanzelf achter bij een verhuizing. Zelfs bij de bank blijkt een bankvolmacht vaak niet voldoende om alles te kunnen regelen. Om nog maar te zwijgen over de instanties die gaan over de zorg en woonruimte van je ouders.

4. De notaris is veel te duur. Ik zet het zelf wel op papier

Met een zelf gemaakte volmacht kun je bijna niks. De bank, makelaar, notaris en instanties zullen deze niet accepteren. Wat je zelf op papier zet, is meestal wel geldig maar je bereikt er dus niets mee. Zelf zal je er niks meer van merken als je dement bent maar je familie wel. Zij moeten dan een bewind aanvragen omdat jouw zelf gemaakte volmacht niet werkt.

5. Ik ben er nu nog niet aan toe. Het hoeft toch pas als het nodig is?

Pas een handtekening zetten als je geen handtekening meer kunt zetten? Dat gaat dus niet werken. Als je dement bent, is het te laat om nog een levenstestament te maken. In Duitsland noemen ze het daarom een “volmacht uit voorzorg”. Je regelt het nu omdat het later niet meer kan. Elke dag komen mensen hier te laat achter. Meestal is een bewind aanvragen dan de enige optie. Op het moment dat je zorg nodig hebt, blijk je daardoor ook nog een juridisch probleem te zijn voor je familie.

Een levenstestament is dus geen onzin. Voorkom gedoe en regel het op tijd!

Meer lezen?

levenstestament onzin