Levenstestament is geen onzin: de 5 misverstanden

Veel mensen vinden een levenstestament niet nodig. Het zou overbodig zijn en zonde van je geld. Maar als dat zo is, waarom is het dan zo populair? Is een levenstestament echt onzin of ben je juist gek als je er niet voor kiest? Dit zijn de 5 misverstanden over het levenstestament.

1. Ik hoef geen levenstestament want ik heb al een wilsverklaring

Een wilsverklaring kan bijvoorbeeld een euthanasieverklaring zijn. Het levenstestament heeft in beginsel niks te maken met het levenseinde. Een levenstestament is een notariële akte waarin je een volmacht geeft aan je vertrouwenspersoon. Dit kan bijvoorbeeld je partner of één van de kinderen zijn. De volmacht die je bij de notaris tekent, ziet onder andere op je huis en je geld. Met deze volmacht kun je geen euthanasie regelen. Een levenstestament is dus iets anders dan een wilsverklaring.

2. Ik hoef geen levenstestament want wij regelen alles zelf

De meeste volmachten worden gemaakt door stellen met kinderen. Als stel kun je zonder levenstestament geen handtekening zetten voor elkaar. Ook niet wanneer je in gemeenschap van goederen bent gehuwd. Als kind kun je zonder volmacht geen handtekening zetten voor je ouders. Het is jammer om daar pas achter te komen wanneer je ouders al dement zijn. Je kunt dan geen volmacht meer laten maken. In dat geval kun je nog wel een bewind aanvragen. Maar dat betekent dat de kantonrechter toezicht gaat houden op je financiën. Een levenstestament is juist bedoeld voor gezinnen die alles zelf willen regelen zonder inmenging van de overheid.

3. Een levenstestament is onzin want ik heb al een volmacht bij de bank

Als je een volmacht regelt bij de bank, dan kan je kind daarmee alleen de betalingen doen en verder niks. Deze volmacht werkt dus niet bij de makelaar, de notaris of instanties. Ook als je een huurwoning hebt, is een volmacht bij de bank niet genoeg. Daar kom je vanzelf achter bij een verhuizing. Zelfs bij de bank blijkt een bankvolmacht vaak niet voldoende om alles te kunnen regelen. Om nog maar te zwijgen over de instanties die gaan over de zorg en woonruimte van je ouders.

4. De notaris is veel te duur. Ik zet het zelf wel op papier

Met een zelf gemaakte volmacht kun je bijna niks. De bank, makelaar, notaris en instanties zullen deze niet accepteren. Wat je zelf op papier zet, is in beginsel wel geldig maar je bereikt daar dus niets mee. Zelf krijg je hier niks meer van mee als je dement bent, maar je familie merkt het wel. Je partner en kinderen moeten in dat geval een bewind aanvragen omdat jouw zelf gemaakte volmacht niet werkt.

Elke notaris mag zelf zijn tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen kantoren. Je kunt al een levenstestament laten maken vanaf € 343 (bron). De meeste notarissen zijn een stuk duurder. Soms betaal je tot wel twee of drie keer zoveel. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Dit kan gemakkelijk en vrijblijvend op de pagina levenstestament 1 persoon of de pagina levenstestament 2 personen. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee.

5. Ik ben er nu nog niet aan toe. Het hoeft toch pas als het nodig is?

Pas een handtekening zetten als je geen handtekening meer kunt zetten? Dat gaat dus niet werken. Als je wilsonbekwaam bent, is het te laat om nog een levenstestament te maken. In Duitsland noemen ze het daarom een “volmacht uit voorzorg”. Je regelt het nu omdat het later niet meer kan. Elke dag komen mensen hier te laat achter. Meestal is een bewind aanvragen dan de enige optie. Op het moment dat je zorg nodig hebt, blijk je daardoor ook nog een juridisch probleem te zijn voor je familie.

Een levenstestament is dus geen onzin. Voorkom gedoe en regel het op tijd!

Meer lezen?

levenstestament onzin

Veelgestelde vragen:

Wat gebeurt er als je geen levenstestament hebt?

Als je geen levenstestament maakt, is er niemand bevoegd om jou te vertegenwoordigen. Wanneer je niet meer wilsbekwaam bent, kan je familie een bewind aanvragen bij de kantonrechter. In dat geval wijst de kantonrechter iemand aan die jouw vermogen gaat beheren. Vaak is dat een professionele bewindvoerder.

Waar moet je op letten bij een levenstestament?

Bij het opstellen van een levenstestament is het belangrijk om te letten op deze 5 punten:

  1. Wie zet je in de volmacht? Benoem je één of twee personen?
  2. Als je meerdere personen aanwijst, zijn ze dan samen of zelfstandig bevoegd? Je kunt ze ook in volgorde benoemen, zodat één van beiden reserve is.
  3. Gaat de volmacht meteen in of pas als je niet meer wilsbekwaam bent? In het tweede geval is de volmacht veel kleiner en werkt hij in sommige gevallen niet.
  4. Mag de gemachtigde wel of geen schenkingen doen? Denk aan het weggeven van je vermogen als je het zelf niet meer nodig hebt.
  5. Leg iets vast over het levenseinde. Het maakt niet uit wat je mening hierover is, het is altijd verstandig om het op papier te zetten. Dit hoeft overigens niet bij de notaris. Je kunt dit ook zelf opschrijven in overleg met je huisarts.

Is een levenstestament wel nodig?

Ja, het is heel verstandig om een levenstestament te hebben. De meeste mensen weten wel wie hun zaken moet regelen als ze dat zelf niet meer kunnen. Ook hebben veel mensen duidelijke wensen over wat er met hun vermogen moet gebeuren als ze niet meer wilsbekwaam zijn. Een levenstestament is de enige garantie dat deze twee wensen in vervulling gaan.

Waarom moet je een levenstestament hebben?

Met een levenstestament kies je zelf wie je vermogen later gaat beheren, zonder toezicht van de overheid. Dit betekent bijvoorbeeld dat het mogelijk is om schenkingen te doen als je in een verpleeghuis belandt. Ook voorkomt een levenstestament dat de verkeerde persoon je vermogen beheert. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat de kantonrechter je broer of zus tot bewindvoerder benoemt terwijl je dat helemaal niet wilt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *