Steeds meer mensen maken een levenstestament. Daarom komt het ook steeds vaker voor dat iemand een levenstestament wil aanvechten. Denk aan het geval dat een levenstestament niet rechtsgeldig is omdat iemand al handelingsonbekwaam was. Of dat een levenstestament problemen geeft zoals financieel misbruik. Als familie kun je dan ingrijpen door een bewindvoering of curatele aan te vragen.
Welke problemen doen zich voor bij een levenstestament?
Meestal voorkomt een levenstestament juist problemen. Bij problemen die wel voorkomen, kun je denken aan:
- Er is een volmacht getekend bij de notaris maar één van de kinderen vindt dat vader of moeder daar niet meer toe in staat was.
- Het kind dat de volmacht heeft, wil de andere kinderen geen inzage geven.
- De gevolmachtigde bevoordeelt zichzelf.
- Een conflict tussen de volmachtgever en de gevolmachtigde (dus zonder andere betrokkenen).
Een levenstestament aanvechten bij de kantonrechter?
De aanvraag van een bewind is de goedkoopste manier om van een levenstestament af te komen. Je hebt er geen advocaat voor nodig maar je moet wel een goed verhaal hebben. Want de kantonrechter gaat er niet zomaar in mee.

Jurisprudentie levenstestament
Laten we eens kijken naar een paar recente zaken waarin er wel een bewind kwam:
- In deze zaak en ook in deze zaak kwam er een bewind in plaats van het levenstestament vanwege financieel misbruik.
- Soms is een bewind nodig omdat het meer bescherming biedt, zoals in deze zaak en in deze zaak.
- In deze zaak was het levenstestament volgens een kind niet rechtsgeldig. De kantonrechter was het daar niet mee eens maar benoemde wel een mentor.
- Ook wanneer er al een levenstestament ligt, wil de rechter wel eens een externe bewindvoerder benoemen als er problemen zijn. Dat gebeurde in deze zaak en in deze zaak.
- Dat twee kinderen niet met elkaar overweg konden, was voor de rechter in deze zaak reden om het levenstestament te vervangen door een bewind. Ook in deze zaak kwam er om dezelfde reden een bewind, maar hier betrof het vier kinderen.
- In deze zaak ging het niet meer om een bewind omdat de persoon al was overleden. Maar toch slaagde een onterfd (!) kind nog in het aanvechten van de handelingen die waren verricht met het levenstestament.
De notaris aanpakken?
Vind je dat de notaris geen akte had mogen maken? Dan kun je een klacht indienen. Maar bedenk wel dat het een half jaar kan duren voordat je een uitspraak hebt. En daarna is de volmacht nog steeds geldig. Alleen maar een klacht indienen is dus nooit voldoende als je een levenstestament wilt aanvechten.
- Uit deze zaak blijkt dat de notaris uitleg moet geven over hoe de akte tot stand is gekomen. Die info is dus niet geheim.
Mogen alle kinderen het levenstestament inzien?
In deze tuchtzaak vond de rechter dat de notaris goed had gehandeld door een ander kind het levenstestament niet te laten inzien. Alleen de kinderen die in de akte zijn genoemd mogen een kopie opvragen.