Legitieme portie verkleinen? Dat kan met deze 10 tips!

In elke situatie zijn er opties waarmee je de legitieme portie kunt verkleinen. Ik ben er zeker van dat ook jij een paar van deze tips kunt toepassen. Lees ook mijn andere blogs over het onterven van een kind (overzicht onderaan).

legitieme portie verkleinen

1. Maak een slim testament

Voor wie alleen is, heeft een testament geen invloed op de legitieme portie. Maar een stel kan wel slimme afspraken maken in een testament. In de video hieronder leg ik uit hoe met een slim testament de legitieme portie flink omlaag krijgt:

De eerste tip is dat je de erfenis helemaal aan je partner geeft. In dat geval krijgt je onterfde kind zijn deel pas als je partner overlijdt. De tweede tip is voor stellen die nog een ander kind hebben dat wel erft. Je kunt het erfdeel van dat kind groter maken en elk jaar laten groeien met 6%. Het deel van het onterfde kind krimpt daardoor elk jaar met 6%. Je kunt dit bij de notaris regelen in je testament. Heb je nog geen notaris? Op deze pagina vind je een notaris bij jou in de buurt.

Wist je dat de legitieme portie omlaag gaat wanneer je trouwt met je vriendin? Dit komt doordat een echtgenote ook een wettelijk erfdeel heeft. Als je maar één kind hebt, halveert hierdoor de legitieme portie.

2. Stop met sparen

Waarom zou je nog sparen als je van de bank toch geen rente krijgt? Voor veel ouderen is sparen een gewoonte. Maar van elke euro extra op je bankrekening, krijgt je onterfde kind later ook een deel. Dus geniet van je geld en doe er wat mee!

3. Stop met aflossen

Veel oudere stellen blijven aflossen op hun hypotheek, ook als dat niet meer hoeft. Als je veel overwaarde in je huis hebt, dan kun je met de bank afspreken dat je alleen nog maar rente betaalt. Want van elke euro die je aflost, gaat er straks ook een deel naar je onterfde kind. Door te stoppen met aflossen, kun je de legitieme portie dus verkleinen.

4. Eet je overwaarde op

Nog een stap verder gaan en de overwaarde van je huis opeten? Bij een paar banken is het mogelijk om hiervoor een extra hypotheek af te sluiten. Je kunt de legitieme portie dus verkleinen door van je overwaarde een mooie camper te kopen. Maar pas op, je maandlasten gaan hierdoor wel flink omhoog. Dus je kunt er later ook spijt van krijgen.

5. Betaal contant

Betaal je wel eens wat voor een kind of een kleinkind? Doe dit dan contant zodat er geen bewijs van is. Na je overlijden heeft je onterfde kind recht op een kopie van je bankafschriften. De advocaat van je kind zal dit meteen opvragen. Als daaruit blijkt dat je wat hebt betaald voor een ander kind, dan kan je onterfde kind daar een deel van claimen.

6. Doe een papieren schenking

Is er dan toch een schenking waarmee je de legitieme portie van het onterfde kind kunt omzeilen? Jazeker! Dat is de papieren schenking aan de andere kinderen. Het bedrag van de schenking zelf moet wel worden meegeteld voor de rechten van je onterfde kind. Maar voor de rente die je hierover bij leven betaalt, is dat niet het geval.

legitieme portie omzeilen

7. Maak een levenstestament

Word je later dement en moet er een bewind over je vermogen worden aangevraagd? Dan mogen alle kinderen meepraten over hoe het met jou verder moet. Ook je onterfde kind heeft dit recht. Je kunt dit alleen maar voorkomen door een levenstestament te maken. Dat is een akte van de notaris waarin je uit voorzorg een volmacht geeft aan je andere kinderen. Hierdoor raakt je onterfde kind dus het recht kwijt om zich met jouw geld te bemoeien.

8. Voorkom verjaring van schulden

Heb je nog geld tegoed van je onterfde kind? Dit kan later worden verrekend en daarmee kun je de legitieme portie verkleinen. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat de schuld niet verjaart. Dat gebeurt al na 5 jaar. Stuur om de paar jaar dus een “aangetekende brief met bewijs van ontvangst”. Daarin wijs je het kind er op dat je dit geld nog steeds terug wilt. Dat is niet leuk maar het werkt wel. Bewaar elke brief en het bewijs van de lening. Hier vind je een voorbeeld brief.

9. Bewaar bewijs van schenkingen

Heb je ooit een schenking gedaan aan het onterfde kind? Deze gaat van zijn deel af. Maar daarvoor is wel nodig dat de andere kinderen dit later kunnen bewijzen. Denk er dus over na hoe je dit kunt doen. Heb je hiervan een bankafschrift? Heeft de notaris of de belastingdienst nog stukken? Het kan zijn dat je dit nu nog boven water kunt krijgen maar dat het over 10 jaar niet meer lukt.

10. Zoek alvast een mooie kist uit

Voor de erfgenamen is het erg zuur dat het onterfde kind nergens aan mee hoeft te betalen. Maar hierop is één uitzondering. De kosten van de uitvaart tellen mee als een schuld van je erfenis. Dit bedrag gaat van de erfenis af voordat je onterfde kind zijn deel krijgt. Je kunt de legitieme portie dus verkleinen door je geld letterlijk je graf mee in te nemen.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je de legitieme portie omzeilen door te schenken?

Heb je in het verleden een schenking gedaan aan het onterfde kind? Die gaat van de legitieme portie af. Maar met een schenking aan een ander kind kun je legitieme portie niet verkleinen. De enige gift waarmee dat wel lukt is de papieren schenking.

In dit blog leg ik uit hoe je met een papieren schenking de legitieme portie wel kunt omzeilen.

Wat is het nut van een levenstestament bij onterving?

Word je later dement en moet er een bewind over je vermogen worden aangevraagd? Dan mogen alle kinderen meepraten over hoe het met jou verder moet. Ook je onterfde kind heeft dit recht! Dit kun je voorkomen met een levenstestament.

Check ook mijn Top 10 Tips voor je Levenstestament.

Waarom is "bewijs" zo belangrijk bij onterving?

Een schenking aan je onterfde kind gaat alleen maar van zijn deel af als je andere kinderen dit later kunnen bewijzen. En een schuld van het onterfde kind aan jou kan alleen worden verrekend als deze niet is verjaard.

In dit blog leg ik uit wat je nu kunt doen zodat schulden en schenkingen na je overlijden van de legitieme portie af gaan.

Kan ik de legitieme portie verkleinen door mijn vermogen te verlagen?

Ja, dit werkt. Denk aan het stoppen met aflossen op de hypotheek. Een andere optie is het opeten van je overwaarde. Of het doen van een papieren schenking aan de andere kinderen.

Met de 10 tips in dit blog kun je de legitieme portie verkleinen.