De legitieme portie aanvechten, wie durft het aan?

“Ik mag toch zeker zelf weten aan wie ik mijn erfenis geef?” Nou dat valt dus vies tegen. In Nederland kan je kind altijd de helft van zijn normale deel claimen. Maar als het aan mr. Kwantes ligt, komt daar snel een eind aan. Volgens hem kun je de legitieme portie aanvechten met een beroep op het EVRM.

Waarom kun je de legitieme portie aanvechten met een beroep op het EVRM?

Volgens een recent artikel van mr. Kwantes schendt de legitieme portie drie grondrechten:

  1. Het recht op ongestoord genot van je eigendom. De legitieme portie is min of meer een soort onteigening. Dat mag alleen als het nodig is in het algemeen belang. En de legitieme portie dient in de praktijk alleen nog maar een persoonlijk belang (van het onterfde kind).
  2. Vrijheid van gedachten en geweten. De legitieme portie botst met de vrijheid om zelf te bepalen wie jouw vermogen later erft.
  3. Het recht op family life, de eerbiediging van je privé-, familie- en gezinsleven. Iemand onterft zijn kind niet zo maar. Je feitelijke gezin ziet er anders uit dan de juridische familieband. De legitieme portie zou een inbreuk kunnen zijn op je family life.
legitieme portie aanvechten

Hoe pak je dit in de praktijk nou aan?

Kun je hier wel wat mee als erfgenaam? Ben je echt bereid om jaren te procederen omdat je ouder er voor kiest om een broer of zus van jou niks te geven? Je vader of moeder kan ook zelf een plan van aanpak maken:

  • Je ouder kan in het testament uitleggen waarom een kind onterfd wordt. Dit doet er toe omdat ook de rechten van de overledene worden geschonden door de legitieme portie.
  • Je ouder kan in het testament aan de executeur de taak mee geven om te gaan procederen. Daarmee voorkom je dat de erfgenamen zelf wat moeten beslissen.
  • Stem de inhoud van het testament af met een advocaat. Want je wilt later niet horen dat het er net een beetje anders had moeten staan.

Meer lezen?

poll legitieme portie afschaffen
De poll is gesloten. Hierboven zie je het resultaat.