Langstlevende Testament voorbeeld voor een echtpaar

Een goed testament hoeft niet lang te zijn. Mijn voorbeeld langstlevende testament voor een echtpaar met kinderen past op één pagina en regelt alle standaard onderwerpen. In dit blog leg ik met een simpel voorbeeld uit hoe een testament op de langstlevende werkt. We gaan kijken naar de erfbelasting en het uitsluiten van de koude kant. En ik leg uit hoe je met een slim testament zorgkosten kunt besparen. Je kunt je ook voorbereiden op het gesprek bij de notaris door de video hieronder te bekijken:

Het modelgezin van Jan en Ineke

Jan en Ineke zijn beiden 68 jaar oud en al 40 jaar met elkaar getrouwd in gemeenschap van goederen. Ze hebben samen een dochter van 32 en een zoon van 36. De dochter is in 2015 getrouwd en inmiddels is er een kindje op komst. De zoon is nog vrijgezel. Jan en Ineke hebben een koopwoning met een WOZ waarde van € 270.000 en een hypotheek van € 110.000. Op de spaarrekening staat € 20.000. In 2019 hebben ze bij de notaris een langstlevende testament getekend, precies zoals het voorbeeld hieronder. Hierna leg ik uit hoe dit standaard testament werkt.

langstlevende testament voorbeeld
klik op het plaatje om het voorbeeld langstlevende testament in pdf te lezen

Bekijk ook het uitgebreide model op AkteMaken.nl

Wat is een langstlevende testament?

Met een langstlevende testament zorg je voor bescherming bij overlijden. Alles gaat naar elkaar wanneer je een testament op de langstlevende hebt. In ruil hiervoor krijgen de kinderen een “tegoedbon”. Dit is een schuld aan de kinderen waarover je geen rente hoeft te betalen. De kinderen kunnen de schuld pas opeisen als de laatste ouder overlijdt.

Ineke blijft dus goed verzorgd achter als Jan overlijdt. Zij erft alles en mag zelf beslissen of ze het huis verkoopt. Daarvoor heeft zij geen handtekening nodig van de kinderen. Ook mag Ineke het vermogen helemaal opmaken. Een kind kan daar bij dit testament niets tegen doen.

Hoe zit het met de erfbelasting?

Jan en Ineke maakten zich erg druk over de erfbelasting. Volgens de notaris is dat niet nodig. Daarvoor is het totale vermogen van € 180.000 te laag. Wanneer Jan als eerste overlijdt, is de erfenis de helft hiervan, dus € 90.000. De andere helft is al van Ineke. De drie erfgenamen hebben elk recht op een derde, dus € 30.000. Maar alles gaat eerst naar Ineke. Zij heeft in ruil daarvoor aan elk kind een schuld van € 30.000. Over dat bedrag hoeft zij geen belasting te betalen. Want de fiscus geeft daarop een “korting” waardoor de erfenis onder de vrijstelling blijft. Op deze pagina legt de belastingdienst uit hoe dat werkt. Ineke hoeft zich dus geen zorgen te maken over de erfbelasting.

De koude kant uitsluiten

In 2018 is de beperkte gemeenschap van goederen ingevoerd. De dochter is al in 2015 getrouwd en heeft dus nog een volledige gemeenschap van goederen. Jan en Ineke willen niet dat hun schoonzoon de helft van de erfenis mee krijgt bij een scheiding. Daarom hebben zij de koude kant uitgesloten in hun testament. Dit betekent dat de erfenis niet in de gemeenschap valt en dat hun schoonzoon er dus geen recht op heeft.

Als je naar het verpleeghuis gaat

Jan en Ineke hebben met de notaris ook gesproken over de eigen bijdrage voor het verpleeghuis. Ze willen hiervoor niet “het huis opeten”. In mijn voorbeeld langstlevende testament staat daarom dat de kinderen hun deel krijgen als de langstlevende naar het verpleeghuis gaat. De notaris heeft daarbij verteld dat dit alleen maar werkt als je ook een levenstestament hebt. Dat is een volmacht aan elkaar en de kinderen. Zonder zo’n volmacht kunnen de kinderen later het huis niet verkopen. En als ze dat niet kunnen, dan valt er ook niks uit te keren. Daar hoefden Jan en Ineke niet lang over na te denken. Dit hebben ze dus ook geregeld bij de notaris!

Wat kost een testament op de langstlevende?

Bij een simpele situatie is het niet nodig om moeilijk te doen. Mijn voorbeeld testament op de langstlevende is goed genoeg bij een gemiddeld vermogen. Elke notaris werkt met zijn eigen model, maar in grote lijnen zal de inhoud hetzelfde zijn. Wil je vooraf weten wat hiervoor kwijt bent? Dan kun je op deze site een offerte opvragen bij de notaris. Als je daarbij aangeeft dat je als echtpaar een testament en een levenstestament wilt laten maken, dan krijg je meestal een mooie korting.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een langstlevende testament?

Met een langstlevende testament zorg je voor bescherming bij overlijden. Alles gaat dan naar de langstlevende. In ruil hiervoor krijgen de kinderen een “tegoedbon”, dat is een vordering die ze pas later mogen opeisen. De langstlevende erft alles en mag zelf beslissen of hij of zij het huis verkoopt. Daarvoor heb je dus geen handtekening nodig van de kinderen. Ook mag je het vermogen helemaal opmaken. De kinderen kunnen daar niets tegen doen.

Check mijn blog voor meer uitleg en een voorbeeld testament op de langstlevende.

Hoeveel erfbelasting betaal je met een langstlevende testament?

Als de “tegoedbon” van de kinderen groter is dan de vrijstelling dan moet je met een standaard langstlevende testament erfbelasting betalen. Maar die vrijstelling is hoger dan veel mensen denken omdat je met een langstlevende testament een korting krijgt van de fiscus. Zit je na de korting nog steeds boven de vrijstelling, dan kun je dit oplossen met een opvul legaat.

Check ook hoeveel erfbelasting je betaalt met een standaard testament.

Of ontdek in de tabel of je rijk genoeg bent voor een opvul legaat.

Wanneer moet je met een langstlevende testament het kindsdeel uitbetalen?

Normaal gezien krijgen de kinderen hun deel pas als de langstlevende overlijdt. In je testament kun je opnemen dat de langstlevende het kindsdeel eerder moet uitbetalen. Bijvoorbeeld bij opname in het verpleeghuis. Daardoor hoef je het huis niet “opeten” voor de zorg.

Met dit model testament kun je op die manier duizenden euro’s zorgkosten besparen!

Wat zijn de kosten van een langstlevende testament voor een echtpaar?

Als je slim bent dan regel je in één keer een testament en een levenstestament omdat je bij de meeste notarissen een combi korting krijgt. Als echtpaar heb je in totaal dus 4 akten nodig. De kosten hiervoor verschillen per regio en per notaris. De kosten van een testament en volmacht voor een echtpaar zijn gemiddeld ongeveer € 1.000,-