Langstlevende echtgenoot verkoopt het huis, mag dat?

In dit blog lees je welke rechten je als kind hebt wanneer de langstlevende echtgenoot het huis verkoopt. Bijvoorbeeld als je moeder het huis verkoopt na overlijden van je vader. Hierna volgen 7 verschillende voorbeelden. Staat jouw geval er niet bij? Vraag dan een notaris bij jou in de buurt om advies.

1. Overleden zonder testament onder oud erfrecht

langstlevende echtgenoot verkoopt huis

Frank is zonder testament overleden in 1999. Hij was gehuwd met Jeanet en had twee kinderen, Daan en Erik. Omdat het nieuwe erfrecht pas in 2003 is ingegaan, zijn Daan en Erik ook eigenaar van het huis. Als Jeanet het huis wil verkopen, heeft ze een handtekening van Daan en Erik nodig. De twee zonen hebben ook recht op een deel van de koopprijs.

2. Overleden zonder testament onder nieuw erfrecht

nieuw erfrecht zonder testament

Els is zonder testament overleden in 2008, dus onder het nieuwe erfrecht. Zij was gehuwd met Kees en heeft twee dochters, Anita en Karin. Kees heeft geen handtekening nodig van Anita en Karin om het huis te verkopen. Want onder het nieuwe erfrecht is het huis voor de langstlevende. De kinderen krijgen in ruil daarvoor een “tegoedbon”. Dit is een vordering die ze pas kunnen opeisen als Kees er niet meer is. Kees mag als langstlevende echtgenoot dus zelf beslissen of hij het huis verkoopt.

3. Huis verkopen bij stilzwijgend vruchtgebruik

In het nieuwe erfrecht gaat het huis dus naar de langstlevende. Onder het oude erfrecht stond in een testament vaak dat de kinderen ook voor een deel eigenaar werden van het huis. De langstlevende had daarvan dan het vruchtgebruik. Meestal werd dit niet bij het kadaster ingeschreven. In dat geval is het een “stilzwijgend” vruchtgebruik. Je hebt daardoor wel een handtekening nodig van de kinderen om het huis te verkopen. Maar de kinderen krijgen vanwege het vruchtgebruik nog geen geld.

4. Woning verkopen na vestigen vruchtgebruik

Als het vruchtgebruik wel is gevestigd bij het kadaster, dan staat er vaak op papier dat de langstlevende de woning alleen mag verkopen. De kinderen zijn dan dus niet nodig bij de verkoop. Ze krijgen nog geen geld want ook daar zit het vruchtgebruik op.

5. Stiefmoeder verkoopt huis maar er is een wilsrecht

stiefmoeder verkoopt huis

De vader van Hans is overleden zonder testament in 2012. Het huis is daardoor naar zijn echtgenote gegaan. Hans heeft een slechte relatie met zijn stiefmoeder. Hij wil voorkomen dat zijn stiefmoeder het huis verkoopt en daarna het geld opmaakt. Daarom heeft Hans zijn wilsrecht ingeroepen. Hij is daardoor nu ook voor een deel eigenaar van het huis. Als hij niet mee wil werken aan een verkoop dan kan zijn stiefmoeder naar de kantonrechter stappen.

6. Er was een modern langstlevende testament gemaakt

Sinds 1990 worden vooral moderne testamenten gemaakt waarbij het huis voor 100% van de langstlevende is. Je herkent zo’n testament aan de woorden “wettelijke verdeling”, “ouderlijke boedelverdeling” of “artikel 1167”. Wanneer dat er in staat, heb je als kind meestal niks in te brengen bij verkoop.

7. Het huis wordt goedkoop verkocht aan een ander kind

langstlevende schenkt aan ander kind

Kun je er wat tegen doen als de langstlevende echtgenoot het huis te goedkoop aan een ander kind verkoopt? Want jij wilt bij het overlijden van de langstlevende graag nog het erfdeel van je reeds overleden ouder kunnen opeisen. Van een kale kip kun je niet plukken en op deze manier gaat jouw erfenis in rook op! In deze zaak maakte een kind daarom bezwaar tegen het feit dat het huis naar een ander kind ging. Het kind vond dat niet eerlijk want daardoor zou hij later mogelijk niks meer krijgen. Helaas voor dat kind ging de rechter daar niet in mee. Het stond de langstlevende vrij om dit te doen.

Staat jouw geval er niet bij? Vraag dan advies aan een notaris bij jou in de buurt.

Meer lezen?