Laatste wilsbeschikking zonder notaris? De 3 opties

Wil je een laatste wilsbeschikking maken zonder notaris? Dit zijn de 3 onderwerpen die je zelf op papier mag zetten.

1. Uitvaartwensen

Wil je iets vastleggen over je begrafenis of crematie? Je wensen voor wat er na je overlijden moet gebeuren, kun je zelf vastleggen in een onderhands document. Je hebt dus geen notaris nodig om dit op papier te zetten.

Het beste is om zelf een briefje te schrijven met een datum en handtekening. Je kunt ook een formulier gebruiken van de uitvaartverzorger. Verwacht je dat de nabestaanden ruzie gaan maken over je uitvaart? Kies dan voor de optie van een brief, die je zelf helemaal met de hand schrijft.

laatste wilsbeschikking begrafenis

2. Codicil

Een echte laatste wilsbeschikking die je zonder notaris kunt maken is een zogenoemd “codicil”. Dit is een door je zelf met de hand geschreven testamentje waarin je een paar kleine legaten mag opnemen. Denk aan sieraden en inboedel. Onderaan deze pagina vind je een link naar een gratis voorbeeld tekst.

Geld mag er helaas niet instaan. Wil je een geldlegaat opnemen of een erfgenaam benoemen of iemand onterven? Dan heb je wel een notaris nodig.

laatste wilsbeschikking zonder notaris

3. Levenseinde

Wil je iets vastleggen over je levenseinde? Zoals een euthanasieverklaring of behandelverbod? Dat hoeft niet bij de notaris. Je kunt dit ook zelf op papier zetten. Bijvoorbeeld in overleg met je huisarts. Want die weet hier veel meer van dan de notaris.

euthanasiewet

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Heb je als alleenstaande een testament nodig?

Je hebt als alleenstaande een testament nodig indien je wilt afwijken van het erfrecht en zelf je erfgenamen wilt benoemen. Zonder testament erven je echtgenoot of geregistreerd partner en je kinderen. Heb je die niet? Dan zijn je ouders, broers en zusters erfgenaam. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld vrienden of goede doelen tot erfgenaam benoemen.

Hoe maak ik een laatste wilsbeschikking?

Een codicil kun je zelf maken op basis van een voorbeeld. Je uitvaartwensen kun je vastleggen in overleg met een uitvaartverzorger. Een euthanasieverklaring kun je zelf maken, in overleg met je huisarts. Voor een echt testament moet je altijd naar de notaris.

Is een handgeschreven testament geldig?

Een handgeschreven testament is geldig mits je het in bewaring geeft bij de notaris. De notaris maakt in dat geval een akte van bewaargeving op. Omdat je nog steeds een akte nodig hebt, is het niet goedkoper dan een notarieel testament.

Artikel 4:95 lid 3 en 4 Burgerlijk Wetboek: “Een onderhandse uiterste wil wordt door de erflater aan een notaris ter hand gesteld. De erflater moet daarbij verklaren dat het aangeboden stuk zijn uiterste wil bevat en dat aan de vereisten van het vorige lid is voldaan. Indien het stuk gesloten wordt aangeboden, kan de erflater bij de aanbieding tevens verklaren dat het stuk slechts mag worden geopend, indien bepaalde door hem genoemde voorwaarden op de dag van zijn overlijden zijn vervuld. Van de bewaargeving en de verklaringen van de erflater maakt de notaris een akte op die door de erflater en de notaris wordt ondertekend.”