Laatste wilsbeschikking zonder notaris? De 3 opties

Wil je een laatste wilsbeschikking maken zonder notaris? Dit zijn de 3 onderwerpen die je zelf op papier mag zetten.

1. Uitvaartwensen

Wil je iets vastleggen over je begrafenis of crematie? Je wensen voor wat er na je overlijden moet gebeuren, kun je zelf vastleggen in een onderhands document. Je hebt dus geen notaris nodig om dit op papier te zetten.

Het beste is om zelf een briefje te schrijven met een datum en handtekening. Je kunt ook een formulier gebruiken van de uitvaartverzorger. Verwacht je dat de nabestaanden ruzie gaan maken over je uitvaart? Kies dan voor de optie van een brief, die je zelf helemaal met de hand schrijft.

laatste wilsbeschikking begrafenis

2. Codicil

Een echte laatste wilsbeschikking die je zonder notaris kunt maken is een zogenoemd “codicil”. Dit is een door je zelf met de hand geschreven testamentje waarin je een paar kleine legaten mag opnemen. Denk aan sieraden en inboedel. Onderaan deze pagina vind je een link naar een gratis voorbeeld tekst.

Geld mag er helaas niet instaan. Wil je een geldlegaat opnemen of een erfgenaam benoemen of iemand onterven? Dan heb je wel een notaris nodig.

laatste wilsbeschikking zonder notaris

3. Levenseinde

Wil je iets vastleggen over je levenseinde? Zoals een euthanasieverklaring of behandelverbod? Dat hoeft niet bij de notaris. Je kunt dit ook zelf op papier zetten. Bijvoorbeeld in overleg met je huisarts. Want die weet hier veel meer van dan de notaris.

euthanasiewet

Meer lezen?