Kwijtschelding lening ouders, 4 dingen om op te letten

Veel ouders doen elk jaar een kwijtschelding op de lening aan hun kind. Daarbij worden vaak een paar belangrijke punten over het hoofd gezien. In dit blog ontdek je hoe het zit.

1. Wel of geen schenkbelasting?

Als je in een kalenderjaar in totaal aan je kind meer schenkt dan de vrijstelling, dan moet je kind daarover schenkbelasting betalen. Een kwijtschelding is officieel geen schenking maar wel een gift. Het valt daardoor onder de Successiewet. Want die gaat uit van het begrip gift. Onder het begrip gift valt iedere bevoordeling van een ander ten koste van je eigen vermogen.

kwijtschelding lening ouders

2. Pas op met twee schuldenaren

Stel je hebt als ouders geld geleend aan je kind en schoonkind. Als je deze vordering kwijtscheldt, dan bevoordeel je daarmee ook je schoonkind. Wil je dat het voordeel alleen bij je kind terecht komt? Laat dit dan door je kind en schoonkind vastleggen bij de notaris. Bijvoorbeeld in een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden. Het is niet voldoende om jullie eigen bedoeling als ouders vast te leggen. Alleen een contract tussen je kind en schoonkind geeft 100% zekerheid.

3. Pas op met een gemeenschap van goederen

Ook als je met één schuldenaar te maken hebt, kan je schoonkind profiteren van een kwijtschelding. Denk aan het geval dat je geld aan je kind hebt geleend en dat je kind daarna is getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. In dat geval is het belangrijk om een uitsluitingsclausule vast te leggen. Dit houdt in dat je als ouders bepaalt dat de gift niet in de gemeenschap van goederen valt.

Meestal zal hierdoor een vergoedingsrecht ontstaan omdat de lening vaak ziet op een huis dat in de gemeenschap van goederen zit. Laat je kind en schoonkind bij de notaris vastleggen hoe hoog dit vergoedingsrecht is. Dan weet je 100% zeker dat je kind het bedrag terug krijgt bij een scheiding.

4. Wel of niet verrekenen met je andere kinderen?

De kwijtschelding door ouders van een lening aan één kind is in het nadeel van andere kinderen. Je kunt natuurlijk een gelijk bedrag schenken aan je andere kinderen. Een andere optie is dat je afspreekt dat je kind de kwijtschelding moet verrekenen met de andere kinderen na je overlijden. Dit heet een “verplichting tot inbreng”. Je kunt dit afspreken bij de kwijtschelding of je kunt het in je testament zetten. Lees ook mijn andere tips hierover (link onderaan de pagina).

Is een kwijtschelding van een lening door ouders ook mogelijk bij overlijden?

Ja, ouders kunnen in hun testament de vordering op een kind legateren aan dat kind. Dit komt in feite neer op het kwijtschelden van de lening bij overlijden.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kan je een lening kwijtschelden?

Ja, een lening kun je net als iedere andere schuld gewoon kwijtschelden.

Is kwijtschelding van een schuld een belaste schenking?

Ja, voor de schenkbelasting is het kwijtschelden van een schuld een schenking. Als de waarde van de schenking hoger is dan de vrijstelling, dan moet schuldenaar aangifte doen bij de belastingdienst.

Kan een lening verjaren?

Ja, een lening kan verjaren. Dit is het geval als de lening opeisbaar is maar niet wordt terugbetaald. Op dat moment gaat de termijn voor verjaring lopen.