Dankzij deze nieuwe wet uit 2018 krijgt de KNB van de overheid elk jaar een rekening van een paar miljoen voor de kosten van het toezicht op het notariaat. Om deze kosten terug te verdienen brengt de KNB voor elke akte een tientje in rekening bij de notaris. En de notaris berekent dat weer door aan de klant. Daarom zie je op de factuur onder het tarief van de notaris een bedrag staan voor het Kwaliteitsfonds Notariaat van de KNB. Het fonds is ook een stroppenpot voor de schade die ontstaat als een kantoor omvalt. Op die manier betaalt de klant van een goede notaris dus voor de schade van een slechte notaris. Te gek voor woorden, maar je doet er niks aan.
Hoeveel geld zit er in het Kwaliteitsfonds van de KNB?
In het jaar 2020 zijn er bij de notaris 1.942.128 akten getekend. Bijna 2 miljoen dus. Voor elke akte gaat er een tarief van € 8,22 exclusief BTW naar het kwaliteitsfonds van de KNB. Vorig jaar hebben klanten zoals jij dus bijna 16 miljoen euro in het kwaliteitsfonds gestopt!
Is de bijdrage voor het Kwaliteitsfonds Notariaat aftrekbaar?
Ja, de bijdrage van het Kwaliteitsfonds van de KNB is aftrekbaar als het tarief van de notaris ook aftrekbaar is. Daarbij kun je denken aan:
- Oversluiting of tweede hypotheek.
- Doorhaling bij verkoop.
- Oprichting B.V.
- Hypotheek bij aankoop huis.
Meer lezen?
- In dit blog vind je meer info over aftrekbare kosten bij de notaris.
- Minder betalen voor de notaris? Check deze 5 tips!
- Niet tevreden over je notaris? Dit zijn je opties.
- Wel tevreden over je notaris? Schrijf dan een review op google!

Veelgestelde vragen:
Wat is het Kwaliteitsfonds KNB?
Het Kwaliteitsfonds KNB is een fonds dat de kosten van toezicht en tuchtrecht voor het notariaat betaalt. Daarnaast is het een soort stroppenpot voor het geval dat een notariskantoor “omvalt”.
Waarom betaal je een bijdrage aan het kwaliteitsfonds notariaat?
De enige bron van inkomsten van het kwaliteitsfonds is een heffing van € 8,22 ex btw op iedere notariële akte. De KNB brengt deze heffing in rekening bij de notaris. En de notaris berekent deze heffing weer door aan de klant. Deze doorberekening aan de klant is niet verplicht.