Kun je een testament wijzigen zonder notaris?

In Nederland moet je “in beginsel” naar de notaris als je een testament wilt maken. Dit betekent ook dat je “in beginsel” een testament niet kunt wijzigen zonder notaris. Juristen gebruiken de woorden “in beginsel” om aan te duiden dat er uitzonderingen zijn. Sommige zaken kun je wel degelijk aanpassen zonder kosten te maken bij de notaris.

1. Soms vervalt een testament vanzelf

Een veel gemaakte fout is dat mensen over het hoofd zien dat een clausule in het testament automatisch kan vervallen. Dit kan op grond van de tekst van het testament zelf het geval zijn. Of het kan omdat het in de wet staat. Heb je bijvoorbeeld tijdens je huwelijk een testament gemaakt voor je echtgenoot en ben je daarna gescheiden? Dan is het deel van het testament dat voor je ex-echtgenoot is geschreven automatisch vervallen. Dit staat namelijk in de wet. Vaak is het in dat geval niet nodig om een nieuw testament te maken. Dan maakt het dus ook niet uit of je een testament wel of niet zonder notaris kunt wijzigen.

2. Maak een codicil

Een codicil is een door je zelf met de hand geschreven testament, waarin je een beperkt aantal onderwerpen mag regelen. Heb je in je testament een meubel of sieraad aan iemand vermaakt? Dan kun je dat wijzigen met een codicil. Check altijd bij je notaris of het in jouw geval op deze manier kan. Stuur je notaris ook een scan van het codicil om te bewaren in je digitale dossier. Zo weet je zeker dat het gevonden wordt als jou wat overkomt.

3. Een andere executeur benoemen

Stel je hebt in je testament personen A en B tot erfgenamen benoemd en persoon C tot executeur benoemd. Vervolgens gebeurt er iets met C waardoor hij geen executeur meer kan zijn. Je wilt in plaats daarvan B tot executeur benoemen. A en B vinden dat beiden een goed idee. Moet je daarvoor echt je testament aanpassen? Nou, nee. Je kunt het ook zo laten. Na jouw overlijden kan A een zogenoemde “boedelvolmacht” geven aan B waarmee hij de erfenis kan afwikkelen. Dit kun je dus ook zonder testament regelen.

4. Uitvaartwensen aanpassen

Sommige mensen nemen hun uitvaartwensen op in een testament. Hiervoor bestaat geen wettelijke noodzaak. Je kunt dit ook vastleggen of aanpassen zonder een bezoek aan de notaris. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om je uitvaartwensen gratis online vast leggen.

5. Een erfgenaam overlijdt vóór jou

Stel dat er nog iemand in je testament staat die niet meer in leven is. Dit erfdeel gaat dan naar de kinderen van die persoon of naar jouw andere erfgenamen. Wat er gebeurt hangt af van de tekst van je testament. De teksten over “plaatsvervulling” en “aanwas” worden vaak niet goed begrepen of verkeerd uitgelegd. Check dus goed of het wel echt anders moet voordat je een afspraak maakt bij de notaris. De kans bestaat dat je niks hoeft aan te passen.

testament wijzigen zonder notaris

6. Testament wijzigen zonder notaris in een noodgeval

Naast de optie van een codicil geeft de wet nog een paar andere mogelijkheden om een testament zonder notaris te wijzigen:

  • Artikel 4:98 Burgerlijk Wetboek gaat over het maken van een testament in tijden van oorlog.
  • Artikel 4:101 Burgerlijk Wetboek gaat over het maken van een testament aan boord van een zeeschip of luchtvaartuig.
  • Artikel 4:102 Burgerlijk Wetboek gaat over het maken van een testament tijdens rampen, crises, gevechtshandelingen, besmettelijke ziekten of andere buitengewone omstandigheden.

In deze situaties kun je bijvoorbeeld een testament maken ten overstaan van een militair officier, de gezagvoerder van het schip of vliegtuig of de burgemeester.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kan een testament eenzijdig worden gewijzigd?

Ja, een testament kun je eenzijdig wijzigen. Ook als je samen met je partner een testament hebt gemaakt, kun je een nieuw testament maken zonder medewerking van je partner. Een testament is namelijk een persoonlijk document. Wanneer je als stel een testament maakt, heb je dus twee exemplaren die je afzonderlijk van elkaar kunt wijzigen. Ook heb je geen toestemming nodig van je kinderen of de personen die benoemd zijn in je vorige testament.

Hoe snel kun je een testament aanpassen?

Voor het aanpassen van een testament heb je een notaris nodig. De notaris wil eerst weten wat je wilt wijzigen. Daarna maakt de notaris een concept. Vervolgens kun je een afspraak maken voor de ondertekening. Normaal gezien ben je dus wel een paar weken bezig voordat je een nieuw testament hebt. Als er sprake is van spoed, dan kun je een testament binnen één dag maken. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je in het ziekenhuis ligt en morgen een zware operatie krijgt.

Kun je een testament wijzigen bij een andere notaris?

Je bent niet verplicht om voor het aanpassen van je testament terug te gaan naar dezelfde notaris. Je kunt voor het wijzigen van je testament dus ook naar een andere notaris gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *