5 tips voor een goedkoper levenstestament

De kosten van een levenstestament zijn helaas niet aftrekbaar voor de belasting. Gelukkig zijn er wel een paar andere manieren om geld te besparen. Dit zijn de beste tips voor een goedkoper levenstestament.

1. Is een levenstestament wel echt nodig?

Een levenstestament is een notariële akte waarin je uit voorzorg een uitgebreide volmacht geeft aan je vertrouwenspersoon. Met deze volmacht kan iemand bijvoorbeeld jouw bankzaken regelen op het moment dat je dit zelf niet meer kunt. Maar dit is niet de enige manier waarop iemand jou kan vertegenwoordigen. Er zijn meerdere alternatieven die goedkoper zijn en soms (dus niet altijd!) net zo goed kunnen werken.

Als je geestelijk niet meer in staat bent om een volmacht te verlenen, dan kan je familie bij de kantonrechter een bewind, mentorschap of curatele aanvragen. De bewindvoerder mag bijvoorbeeld de bankzaken regelen en de mentor gaat over persoonlijke kwesties zoals zorg. Eén van de voordelen hiervan is dat je niet uit voorzorg kosten hoeft te maken. Een nadeel is dat een bewindvoerder minder vrijheid heeft bij het regelen van zaken. Zo is het wegsluizen van vermogen naar je kinderen in beginsel niet toegestaan. Als je een levenstestament hebt, is dat wel mogelijk. Daarmee kun je bijvoorbeeld belasting besparen.

Bij een klein vermogen kan een bewind net zo goed werken als een levenstestament. Bij een groter vermogen of een ingewikkelde situatie heb je liever een levenstestament. Kijk voor meer info over bewind op de website van de rechtbank.

2. Je kunt zelf meer regelen dan je denkt

Een bewind wordt normaal gezien aangevraagd door iemand anders, bijvoorbeeld je partner of één van de kinderen. Bij voorkeur leg je natuurlijk zelf iets vast. Voor een levenstestament moet je naar de notaris en dat kost uiteraard geld. Maar je kunt ook zelf een paar volmachten maken. Bijvoorbeeld een volmacht voor de bankzaken en een volmacht voor medische kwesties. Ook kun je zelf iets vastleggen over het levenseinde.

3. Vraag een paar offertes aan

De gemakkelijkste manier om te besparen op de kosten voor je levenstestament is het aanvragen van een paar offertes. Elke notaris mag zelf zijn of haar tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote verschillen zijn in de tarieven van notariskantoren. Het loont dus echt om de kosten te vergelijken voordat je een notaris kiest.

Het aanvragen van offertes kan heel gemakkelijk online. Als alleenstaande kun je dit doen op de pagina levenstestament 1 persoon en als echtpaar kun je kijken op de pagina levenstestament 2 personen. Het opvragen van een offerte kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee!

4. Een goed begin is het halve werk

Veel mensen gaan redelijk blanco naar de notaris. Als je slim bent, zoek je eerst uit wat er allemaal mogelijk is. Zo haal je meer uit het gesprek met de notaris en ga je met een beter levenstestament naar huis. Een voorbeeld is de onderlinge verhouding tussen de gevolmachtigden. Moeten ze alles samen regelen of zijn ze zelfstandig bevoegd? En maak je zelf een taakverdeling of laat je dit over aan de gevolmachtigden? Als je daar niet van tevoren over nadenkt, kun je hier zo een half uur over praten met de notaris. En dan blijft er te weinig tijd over om het te hebben over andere onderwerpen die ook belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld de overdracht van vermogen naar de kinderen.

5. Meer kopen is meer korting!

De meeste notarissen geven een combi korting als je meerdere dingen in één keer regelt. Als echtpaar heb je bijvoorbeeld twee levenstestamenten nodig omdat het gebruikelijk is om één exemplaar per persoon te maken. Daarvoor betaal je niet de dubbele prijs omdat beide akten over en weer dezelfde inhoud hebben. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor twee alleenstaande broers of zusters die elkaar over en weer dezelfde volmacht willen verlenen.

Een ander voorbeeld is de combinatie van een testament en levenstestament. Veel mensen, zowel stellen als alleenstaanden, regelen deze twee onderwerpen in één keer. Ook daarvoor hanteren de meeste notarissen een “combi tarief”. Vaak vind je deze kortingen niet online, dus informeer er naar op het moment dat je een offerte aanvraagt.

Helaas zijn de kosten voor je levenstestament dus niet aftrekbaar voor de belasting maar ik hoop dat je met de bovenstaande tips toch goedkoper uit bent.

Is een online levenstestament goedkoper?

Het is ook mogelijk om je levenstestament deels online te regelen. Normaal gezien ga je voor een levenstestament twee keer naar de notaris. In het eerste gesprek worden je wensen en alle opties besproken. Daarna maakt de notaris een concept en vervolgens is er nog een tweede afspraak waarin je een handtekening zet. Als je online een levenstestament regelt, sla je dat eerste gesprek over. Je bespaart daarmee kosten, maar je krijgt dus ook minder. Het eerste gesprek bij de notaris is erg waardevol, vooral als je nog niet precies weet hoe je het op papier wilt hebben.

Er zijn op dit moment twee websites waarop je zelf online een concept levenstestament kunt maken:

kosten één levenstestament:kosten twee levens-
testamenten:
Nationale notaris€ 290€ 410
Nu notariaat€ 299€ 399

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Zijn de kosten voor een levenstestament aftrekbaar voor de belasting?

Nee, de kosten voor een levenstestament zijn helaas niet aftrekbaar voor de belasting.

Kun je zelf een levenstestament maken?

Ja, dat kan, maar voor de meeste mensen is het geen goed idee. Want een zelfgemaakt onderhands levenstestament wordt onder andere niet geaccepteerd door de bank. Wil je het toch proberen? Check dan mijn blog met meer info hierover.

Hoe kun je besparen op de kosten voor een levenstestament?

Je kunt besparen op de kosten voor een levenstestament door zoveel mogelijk zelf te regelen, door alleen te kopen wat echt nodig is en door een paar offertes aan te vragen waarbij je vraagt om een combi-korting.

Zijn de kosten van een gewoon testament wel aftrekbaar voor de belasting?

Helaas, ook de kosten van een gewoon testament zijn niet aftrekbaar voor de belasting. Gelukkig zijn een paar dingen tegenwoordig standaard in de wet geregeld en kun je een paar onderwerpen zelf op papier zetten of gratis regelen bij de gemeente:

Je kunt zelf zonder kosten een codicil maken.

Met een gratis partnerschap is je vriend of vriendin automatisch erfgenaam.

Een testament om de koude kant uit te sluiten is niet meer nodig als je kind na 2018 is getrouwd.

Het aanwijzen van een executeur in een testament is niet altijd nodig.

kosten levenstestament aftrekbaar belasting

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *