5 tips voor een goedkoper levenstestament

De kosten voor een levenstestament zijn helaas niet aftrekbaar voor de belasting. Maar met deze vijf tips ben je toch goedkoper uit!

1. Is een levenstestament wel nodig?

Een levenstestament is een akte van de notaris waarin je uit voorzorg een volmacht geeft aan je vertrouwenspersoon. Ligt er geen volmacht klaar als je dement wordt? Dan kan je familie op dat moment een bewind aanvragen over je vermogen. De bewindvoerder kan daardoor alles voor je regelen. Denk aan de bank, belastingen en instanties. Is jouw situatie heel simpel, heb je een klein vermogen en zijn er geen problemen in de familie? Dan is er weinig tegen op een bewind. En dat is veel goedkoper dan een levenstestament. Op deze pagina van de rechtbank vind je meer info over hoe een bewind werkt en wat het kost.

2. Je kunt zelf meer regelen dan je denkt

Wist je dat je voor medische zaken zelf een volmacht mag maken? Daarvoor kun je dit model gebruiken. Ook een verklaring over je levenseinde kun je zelf op papier zetten. Check dit blog voor meer info hierover. Bij de bank kun je geen levenstestament maken maar wel een kleine volmacht geven voor de betalingen. Kijk voor meer info eens op deze pagina’s van de Rabobank, ABN AMRO Bank en ING Bank.

3. Vraag een offerte bij meerdere notarissen

Oké, dit is een open deur, maar toch vragen veel ouderen vooraf niet wat iets gaat kosten. Vroeger had de notaris vaste tarieven en was er dus geen verschil in prijs. De meeste notarissen hebben hun tarief niet online staan. De telefoon pakken is ouderwets maar het werkt wel. Door te bellen krijg je ook een eerste indruk van het kantoor. De prijs is belangrijk maar goede service ook.

4. Een goed begin is het halve werk

Tijd is geld. Ook voor de notaris. Dus als je minder tijd vraagt van de notaris, dan zou je levenstestament ook goedkoper moeten zijn. Een goed begin is deze checklist. Daarop vind je 10 dingen waar je over na kunt denken. Alles wat je zelf uitzoekt, hoeft de notaris niet meer aan je uit te leggen.

5. Meer kopen? Meer korting!

Elke notaris geeft combi korting als je meer dingen in één keer regelt. Een dubbel levenstestament is goedkoper dan twee losse. Een echtpaar kan daarmee flink besparen op de kosten van een levenstestament. Maar ook een broer en zus kunnen hiermee voordeliger uit zijn. Vaak zijn er extra dingen die je in één keer kunt regelen waardoor je nog meer kosten bespaart. Daarbij kun je denken aan een slim testament of een update van je huwelijkse voorwaarden.

Helaas zijn de kosten voor je levenstestament dus niet aftrekbaar voor de belasting maar ik hoop dat je met deze 5 tips toch goedkoper uit bent.

Is een online levenstestament goedkoper?

Het is ook een optie om je levenstestament (deels) online te regelen. Normaal gezien ga je hiervoor twee keer naar de notaris. In het eerste gesprek geef je aan wat je wensen zijn. Daarna maakt de notaris een concept en volgt een tweede afspraak om de akte te ondertekenen. Als je online een levenstestament regelt, dan sla je het eerste gesprek over. De tweede afspraak is nog wel bij de notaris op kantoor. Je bespaart kosten, maar krijgt er dus ook minder voor. Je kunt dit regelen op de volgende sites:

kosten één levenstestament:kosten twee levens-
testamenten:
Nationale notaris€ 290€ 410
Nu notariaat€ 299€ 399

Meer lezen?

kosten levenstestament aftrekbaar belasting

Veelgestelde vragen:

Zijn de kosten voor een levenstestament aftrekbaar voor de belasting?

Nee, de kosten voor een levenstestament zijn helaas niet aftrekbaar voor de belasting.

Maar met de 5 vijf tips in dit blog ben je toch goedkoper uit!

Kun je zelf een levenstestament maken?

Ja, dat kan, maar voor de meeste mensen is het geen goed idee.

Wil je het toch proberen? Check dan ook mijn blog met meer info hierover.

Hoe kun je besparen op de kosten voor een levenstestament?

Een goedkoper levenstestament is mogelijk door zoveel mogelijk zelf te regelen en op een slimme manier een notaris uit te zoeken. Vooral een echtpaar kan flink besparen op de kosten voor een levenstestament door het handig aan te pakken.

Check dit blog voor 5 tips waarmee je kosten kunt besparen.

Zijn de kosten van een gewoon testament wel aftrekbaar voor de belasting?