Koper huis in gebreke stellen? Zo werkt het

In Nederland is er bij de koop van een huis sprake van “gelijk oversteken”. De betaling van de koopprijs en de levering van de woning vinden op hetzelfde moment plaats bij de notaris. De koper van je huis moet er voor zorgen dat de koopprijs op tijd bij de notaris staat. Als de koper van je huis niet betaalt, hoef je de akte van levering dus ook niet te ondertekenen. Maar daarmee is de kous nog niet af. Want je moet de koper van je huis eerst in gebreke stellen voordat je onder de verkoop uit komt. In dit blog ontdek je hoe het zit.

Geen geld, geen akte

Op grond van de wet moet de koopprijs vóór de overdracht uit de macht van de koper zijn gebracht. Pas na de overdracht wordt de koopprijs in de macht van de verkoper gebracht. Feitelijk betekent dit dat de koper of zijn hypotheekbank het geld bij de notaris stort op de zogenoemde kwaliteitsrekening. Daarna wordt de akte van levering getekend en ingeschreven bij het Kadaster. Na een succesvolle inschrijving is de overdracht voltooid. Daarna betaalt de notaris de koopprijs uit aan de verkoper. Als de verkoper nog een hypotheek moet aflossen, regelt de notaris dat en ontvangt de verkoper het restant.

koper huis betaalt niet

Notarissen zeggen vaak “geen geld, geen akte”. Als het geld er niet is, wordt de akte van levering ook niet getekend. Vervolgens is het de vraag wat je als verkoper moet doen. Krijgt de koper van je huis de financiering niet rond? Is er alleen wat vertraging bij de hypotheekaanvraag? Of is er iets anders aan de hand?

Als verkoper kun je aansturen op ontbinding van de koopovereenkomst. Dat kan pas als de koper in verzuim is. En daarvoor moet je de koper van je huis eerst in gebreke stellen. Na de ontbinding kun jij op zoek naar een andere koper en een contractuele boete innen bij de voormalige koper. Dit kan door verhaal te nemen op de waarborgsom of de bankgarantie van de koper. Daarom is het belangrijk dat je als verkoper checkt of de waarborgsom op de afgesproken datum is gestort of dat er een bankgarantie is afgegeven. Als dat niet het geval is, hoef je niet eens te wachten tot de datum van overdracht en kun je al eerder proberen om de koop te ontbinden.

Hoe moet je de koper van je huis in gebreke stellen?

De notaris hoort onpartijdig te zijn en moet beide partijen informeren over hun rechten en plichten. Dit betekent dat de notaris normaal gezien niet aanstuurt op een ontbinding van de koopovereenkomst. Ook makelaars staan niet te springen om de koop te ontbinden. Want dan gaat de deal niet door en mogen ze weer aan het werk, terwijl de nota niet wordt betaald.

Ook als verkoper hoop je nog op een goede afloop en wil je de koper van je huis liever niet in gebreke stellen. Het is daarom goed om te weten dat het in gebreke stellen van de koper niet per se betekent dat je de koop ontbindt. Ook als de koper in verzuim is, zou de overdracht nog gewoon door kunnen gaan.

koper huis in gebreke stellen

In ieder geval is het belangrijk om eerst te overleggen met je eigen makelaar en de notaris voordat je een ingebrekestelling uitbrengt. Vervolgens zorg je er voor dat de (schriftelijke!) ingebrekestelling de koper op de afgesproken manier bereikt. In de koopakte staat het gekozen postadres en mailadres van de koper. Verzend de brief zowel per post als per e-mail. Eventueel kun je de brief voor de zekerheid nog aangetekend versturen. Denk er aan om goed te kijken wat er in de koopakte staat. Normaal gezien staat in de koopakte onder het kopje “Ingebrekestelling/ontbinding” dat je de koper een termijn moet stellen van 8 dagen. Je makelaar heeft een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken voor de ingebrekestelling.

koper huis krijgt financiering niet rond

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *