Stappenplan kindsdeel opeisen bij opname verzorgingshuis

Volg de 3 stappen in dit blog als je later het kindsdeel wilt opeisen kunnen bij opname in een verzorgingshuis. Bekijk ook even het filmpje met een plan van aanpak hieronder.

Waarom het kindsdeel opeisen bij opname verzorgingshuis?

Sinds 2013 betaal je voor zorg weer een eigen bijdrage op basis van je vermogen. Veel stellen weten nog dat hun eigen ouders die bijdrage ook moesten betalen in de jaren ’90. En net als toen, kiezen oudere stellen er voor om een testament te maken zodat ze het huis niet hoeven “opeten”. In je testament kun je hiervoor bepalen dat je kind het kindsdeel kan opeisen bij opname in het verzorgingshuis.

1. Zorg dus dat je testament op orde is.

Ga je als echtpaar speciaal om deze reden een testament maken? Dan wil je wel alles er uit halen wat er in zit. Dat kan met de 3 slimme afspraken in je testament waarover je meer leest in dit blog. Heb je in de jaren ’90 al een testament gemaakt? Kijk dan eerst of daar “1167” en “bejaardenoord” in staat. Is dat het geval? Dan hoef je geen nieuw testament te maken en kun je meteen door naar stap 2.

kindsdeel opeisen bij opname verzorgingshuis

2. Wil je het kindsdeel ook opeisen bij dementie?

Wil je het kindsdeel ook kunnen opeisen bij dementie? Zorg er dan voor dat je een levenstestament hebt. Dit is een akte van de notaris waarin je als ouders alvast een volmacht aan je kind geeft. Als je later dement wordt, dan kan je kind daarmee het huis verkopen. Zonder volmacht kan dat niet en krijgt je kind pas wat na je overlijden. Dat slimme testament heb je dan voor niks gemaakt! Check hier mijn Top 10 Tips voor je Levenstestament. Of bekijk hier mijn model voor je Levenstestament.

kindsdeel opeisen dementie

3. Zet je plan op papier

Het gebeurt nog te vaak dat ouders het bij de notaris wel op orde hebben maar daarover niet met de kinderen hebben gepraat. Weten de kinderen wat er op papier staat en waarom je dat hebt gedaan? Weet iedereen wat later de bedoeling is? Heb je al afgesproken hoe de kinderen de taken gaan verdelen? In zeer rijke families is het heel normaal om dit op papier te zetten. De ouders en kinderen maken dan samen een document waarin hun plannen worden vastgelegd. Of je nou 50 mille of 50 miljoen hebt, dat maakt niet uit. Je hebt er hard voor gewerkt om dit bij elkaar te krijgen. Dus het kan uit om hier een paar uur aan te besteden.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Waarom je kindsdeel opeisen bij opname verzorgingshuis?

Sinds 2013 betaal je voor zorg weer een eigen bijdrage op basis van je vermogen. De waarde van je huis telt daarbij ook mee.

Volg de 3 stappen in dit blog als je het huis niet wilt “opeten” voor je zorgkosten.

Wat kun je daarvoor regelen in een testament?

Stellen kunnen in hun testament opnemen dat de kinderen bij opname in het verzorgingshuis het kindsdeel mogen opeisen.

Check daarom dit voorbeeld testament waarmee je duizenden euro’s kunt besparen op je zorgkosten!

Waarom heb je hiervoor ook een levenstestament nodig?

Wil je het kindsdeel ook kunnen opeisen bij dementie? Zorg er dan voor dat er een levenstestament klaarligt. Dit is een akte van de notaris waarin je als ouders alvast een volmacht aan je kind geeft. Als je later dement wordt, dan kan je kind daarmee het huis verkopen. Zonder volmacht kan dat niet en krijgt je kind pas wat na je overlijden. Dat slimme testament heb je dan voor niks gemaakt.

Check ook mijn Top 10 Tips voor je Levenstestament.

Of bekijk direct mijn model voor je Levenstestament.

Is het nodig om je plan op papier te zetten?

Het gebeurt nog te vaak dat ouders het bij de notaris wel op orde hebben maar daarover niet met de kinderen hebben gepraat. Het is een goed idee om je plan samen met de kinderen op papier te zetten. Dit kun je gewoon zelf doen en hoeft dus niet bij de notaris.