Kind 100% onterven, kan dat?

Kun je een kind onterven? Vooral oudere stellen gaan er nog steeds vanuit dat dit niet kan. Maar in 2003 is de wet gewijzigd en sinds dat jaar is het mogelijk om een kind 100% te onterven via een testament. In dit blog leggen we uit hoe dat werkt.

Waarom zou je een kind 100 % onterven?

Je kunt vele redenen hebben voor de onterving van een kind. Meestal zal er sprake zijn van ruzie of is er helemaal geen contact. Maar ook schulden of andere problemen kunnen hiervoor een reden zijn. Door het uitsluiten van een kind heeft het nog maar minimale rechten op je erfenis. Dit betekent dat je kind minder krijgt en ook niks te zeggen heeft over de afwikkeling. Tot 2003 was dit dus anders. Toen had je na het onterven nog steeds een handtekening nodig van dat kind om het huis te verkopen. Dat is nu niet meer zo.

Kind onterven via testament?

Het onterven van je kind is alleen mogelijk door een testament te maken via de notaris. Je kind heeft dan nog wel recht op de legitieme portie. Dit wordt ook wel eens het kindsdeel genoemd. Volgens de notaris heeft je testament geen invloed op het kindsdeel maar soms kan dat wel. Wanneer je je partner tot erfgenaam benoemt, dan krijg je kind pas wat nadat je partner overlijdt. Je testament zorgt er dan dus voor dat het kindsdeel wordt uitgesteld. Voor stellen met meer kinderen is er nog meer mogelijk. Wanneer je één kind wilt uitsluiten van je erfenis dan kun je in dat geval een paar slimme clausules opnemen. Daarmee kun je de rechten van het onterfde kind nog kleiner maken. Hoe dat precies werkt? Daarover vertelt de notaris je graag meer. Op deze site kun je een notaris bij jou in de buurt vinden.

kind onterven

Van een kale kip kun je niet plukken

Je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat er niks meer is wanneer je overlijdt. Als je niks nalaat, valt er voor het onterfde kind ook niks op te eisen. Maar het heeft geen zin om je vermogen bij leven weg te geven. Want het onterfde kind heeft ook recht op een deel van een schenking die je aan een ander kind doet.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je een kind 100% onterven?

Vooral oudere stellen gaan er nog steeds vanuit dat dit niet kan. In 2003 is de wet gewijzigd en sinds dat jaar kun je een kind 100% onterven via een testament.

In dit blog leggen we uit hoe je een kind onterft (met voorbeeld akte).

Wat is het gevolg van het onterven van je kind?

Door het uitsluiten van een kind heeft het nog maar minimale rechten op je erfenis. Dit betekent dat je kind minder krijgt en ook niks te zeggen heeft over de afwikkeling. Tot 2003 was dit anders. Toen had je nog steeds een handtekening nodig van het onterfde kind om het huis te verkopen. Dat is nu niet meer zo.

In dit blog leggen we met 4 voorbeelden uit hoe je het bedrag uitrekent waar een onterfd kind recht op heeft.

Kun je het minimale kindsdeel nog kleiner maken?

Van een kale kip kun je niet plukken. Zorg er dus voor dat er niks meer is wanneer je overlijdt. Want als je niks nalaat, valt er voor het onterfde kind ook niks op te eisen.

Met deze 10 tips maak je de rechten van het onterfde kind zo klein mogelijk!

Wanneer krijgt een onterfd kind zijn deel?

Een onterfd kind krijgt zijn minimale deel 6 maanden na je overlijden tenzij je de erfenis aan je partner geeft. Dan krijgt het onterfde kind zijn deel pas nadat je partner overlijdt.

In dit blog leggen we uit welke stappen je als onterfd kind moet zetten om je deel te krijgen.