Kind 100% onterven, kan dat?

Kun je een kind onterven? Vooral oudere stellen gaan er nog steeds vanuit dat dit niet kan. Maar sinds de nieuwe wet uit 2003 is het mogelijk om een kind 100% te onterven in een testament. In dit blog leg ik uit hoe dat werkt. Bekijk ook even de video hieronder met drie belangrijke tips:

Waarom zou je een kind 100 % onterven?

Je kunt vele redenen hebben voor de onterving van een kind. Meestal zal er sprake zijn van ruzie of is er helemaal geen contact. Maar ook schulden of andere problemen kunnen hiervoor een reden zijn. Door het uitsluiten van een kind heeft het nog maar minimale rechten op je erfenis. Dit betekent dat je kind minder krijgt en ook niks te zeggen heeft over de afwikkeling. Tot 2003 was dit dus anders. Toen had je na het onterven nog steeds een handtekening nodig van dat kind om het huis te verkopen. Dat is nu niet meer zo. Je kunt een kind nu dus ook onterven van het huis.

Kind onterven in testament?

Het onterven van je kind is alleen mogelijk door een testament te maken bij de notaris. Je kind heeft dan nog wel recht op de legitieme portie. Dit wordt ook wel eens het kindsdeel genoemd. Volgens de notaris heeft je testament geen invloed op het kindsdeel maar soms kan dat wel. Wanneer je je partner tot erfgenaam benoemt, dan krijg je kind pas wat nadat je partner overlijdt. Je testament zorgt er dan dus voor dat het kindsdeel wordt uitgesteld. Voor stellen met meer kinderen is er nog meer mogelijk. Wanneer je één kind wilt uitsluiten van je erfenis dan kun je in dat geval een paar slimme clausules opnemen. Daarmee kun je de rechten van het onterfde kind nog kleiner maken. Hoe dat precies werkt? Daarover vertelt de notaris je graag meer. Op deze site kun je een notaris bij jou in de buurt vinden.

kind onterven

Van een kale kip kun je niet plukken

Je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat er niks meer is wanneer je overlijdt. Als je niks nalaat, valt er voor het onterfde kind ook niks op te eisen. Maar het heeft geen zin om je vermogen bij leven weg te geven. Want het onterfde kind heeft ook recht op een deel van een schenking die je aan een ander kind doet.

kind onterven nieuwe wet
Wie laat je achter?Welk bedrag krijgt een kind nog na onterven?
1 kind en geen partner50% (de helft)
2 kinderen en geen partner25% (een kwart)
3 kinderen en geen partner16,67% (een zesde)
1 kind en een echtgenote of geregistreerd partner25% (een kwart)
2 kinderen en een echtgenote of geregistreerd partner16,67% (een zesde)
3 kinderen en een echtgenote of geregistreerd partner12,5% (een achtste)
1 kind en een partner met wie je ongehuwd samen woont50% (de helft)
2 kinderen en een partner met wie je ongehuwd samen woont25% (een kwart)
3 kinderen en een partner met wie je ongehuwd samen woont16,67% (een zesde)

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je een kind 100% onterven?

Kun je een kind onterven? Vooral oudere stellen gaan er nog steeds vanuit dat dit niet kan. Maar sinds de nieuwe wet uit 2003 is het mogelijk om een kind 100% te onterven in een testament.

In dit blog leg ik uit hoe je een kind onterft (met voorbeeld akte).

Wat is het gevolg van het onterven van je kind?

Door het uitsluiten van een kind heeft het nog maar minimale rechten op je erfenis. Dit betekent dat je kind minder krijgt en ook niks te zeggen heeft over de afwikkeling. Tot 2003 was dit anders. Toen had je nog steeds een handtekening nodig van het onterfde kind om het huis te verkopen. Dat is nu niet meer zo. Je kunt een kind nu dus ook onterven van je huis.

Check ook de 4 voorbeelden over hoe je het bedrag uitrekent waar een onterfd kind recht op heeft.

Kun je het minimale kindsdeel nog kleiner maken?

Van een kale kip kun je niet plukken. Zorg er dus voor dat er niks meer is wanneer je overlijdt. Want als je niks nalaat, valt er voor het onterfde kind ook niks op te eisen.

Met deze 10 tips maak je de rechten van het onterfde kind zo klein mogelijk!

Check ook deze extra tips voor je testament als je een kind onterft.

Wanneer krijgt een onterfd kind zijn deel?

Een onterfd kind krijgt zijn minimale deel 6 maanden na je overlijden tenzij je de erfenis aan je partner geeft. Dan krijgt het onterfde kind zijn deel pas nadat je partner overlijdt.

Check ook het blog waarin ik uitleg welke stappen je als onterfd kind moet zetten om je deel te krijgen.