Kan ik mijn huis verkopen als mijn partner dement is?

Het is een kwestie waar steeds meer Nederlanders tegen aan lopen. Op het moment dat je partner naar een verpleeghuis gaat, wil je zelf misschien ook verhuizen. Is je partner niet meer wilsbekwaam? Dan kan hij of zij geen handtekening meer zetten voor de verkoop. Helaas betekent dat niet dat jij de verkoop zelfstandig mag regelen. In dit blog ontdek je hoe het zit.

Het huwelijk regelt minder dan je denkt

Het huwelijk regelt niet dat je voor elkaar een handtekening kunt zetten. Ook niet als je in gemeenschap van goederen bent gehuwd. Mede om deze reden hebben al meer dan een miljoen (!) Nederlanders een levenstestament gemaakt. Dat is een notariële akte waarin je uit voorzorg aan elkaar een algemene volmacht geeft. Hebben jullie een dergelijke akte gemaakt in het verleden? Dan staat daar normaal gezien in dat één van beiden zelfstandig het huis mag verkopen als de ander dement is. Heb je geen volmacht? Dan zijn er gelukkig andere oplossingen.

Alleen of samen eigenaar?

Staat het huis helemaal op jouw naam? Dan ben je in beginsel altijd zelfstandig bevoegd om het huis te verkopen. Ben je gehuwd of geregistreerd als partner? Dan heb je voor de verkoop van het huis toestemming nodig van je echtgenoot of geregistreerd partner. Deze toestemming is op grond van de wet vereist zolang hij of zij er woont. Ook als je huwelijkse voorwaarden hebt. Is je partner definitief opgenomen in het verpleeghuis en uitgeschreven van jouw adres? Dan heb je deze toestemming volgens mij niet meer nodig en mag je de woning dus zelfstandig verkopen. Let op: dit geldt dus alleen voor de situatie dat de woning voor 100% op jouw naam staat.

kan ik mijn huis verkopen als mijn partner dement is
dit artikel geldt ook voor geregistreerd partners

Ben je samen eigenaar of staat het huis op naam van je partner? En heb je geen volmacht van je partner? Dan is het mogelijk om een bewind in te laten stellen over het vermogen van je partner.

Curatele, bewind en mentorschap

Als een meerderjarige persoon niet meer wilsbekwaam is, kun je curatele, bewind of mentorschap aanvragen bij de kantonrechter. Deze procedure mag je zelf in gang zetten. Je hebt er geen advocaat voor nodig. Van de drie maatregelen komt bewind het meeste voor. Het bewind ziet niet op de persoon maar op zijn vermogen. Het is dus het vermogen dat onder bewind komt te staan. Je kunt zelf bewindvoerder worden, mits je daartoe bereid en in staat bent. Het is ook mogelijk om een buitenstaander te laten benoemen.

Helaas zijn er in het verleden vaak lange wachttijden geweest voor het aanvragen van een bewind. Het is dus belangrijk om het op tijd aan te vragen en er niet pas mee bezig te gaan als je het huis wilt verkopen. Hoe eerder, hoe beter.

Machtiging voor verkoop

Nadat het vermogen onder bewind is gesteld, ben je nog niet direct bevoegd om het huis te verkopen. Daarvoor heb je nog een extra machtiging nodig van de kantonrechter. Vraag je het bewind specifiek aan met het doel om het huis te kunnen verkopen? Informeer in dat geval bij de kantonrechter of je tegelijk met de aanvraag voor het bewind ook een aanvraag voor een machtiging kunt indienen. Waarschijnlijk moet je daarbij ook een taxatierapport van een makelaar aanleveren.

Verkopen onder voorbehoud

Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat iemand al een koper had gevonden maar nog geen bewind had aangevraagd. In zo’n geval zou je de woning kunnen verkopen onder het voorbehoud dat je een machtiging krijgt van de kantonrechter. Gaat er iets mis bij de aanvraag of krijg je geen akkoord op de afgesproken koopprijs? Dan kun je dankzij het voorbehoud nog onder de koop uit zonder een boete te betalen. Uiteraard is dit een noodgreep om te voorkomen dat een potentiële koper afhaakt. Ik zou altijd proberen om te voorkomen dat je in deze situatie belandt.

De verkoop alvast voorbereiden

Er is niets op tegen om de verkoop alvast voor te bereiden terwijl je de vertegenwoordiging van je partner regelt. Zo kun je bijvoorbeeld een paar makelaars uitnodigen om een voorstel te doen. Tip: veel mensen weten niet dat je online een gratis waardebepaling kunt aanvragen. Makelaars bieden dit vrijblijvend aan voor mensen die hun huis willen verkopen. Dit zou je vandaag nog kunnen doen, als eerste stap van het verkoopproces.

Nog niet te laat voor een levenstestament?

Is er sprake van beginnende dementie? En is je partner nog in staat om zelf een afspraak te maken bij de notaris en uit te leggen wat de bedoeling is? Misschien is het dan nog niet te laat om een levenstestament te maken. Sowieso kun je voor jezelf een levenstestament laten maken. Daarin kun je bijvoorbeeld je kinderen aanwijzen als jouw gemachtigden.

Ook is het verstandig om je testament aan te passen. Veel mensen onterven hun wilsonbekwame partner ten gunste van de kinderen. Daarmee voorkom je dat jouw helft van het vermogen op gaat aan zorgkosten als jij eerder dan je partner zou overlijden.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *