Intrekken bij partner met koopwoning, zo werkt het

Ga jij binnenkort intrekken bij je partner en heeft hij of zij een koopwoning? Dan wil je misschien weten hoe dat juridisch zit. Wat voor rechten heb je bijvoorbeeld als je uit elkaar gaat? En hoe zit het als je partner wat overkomt? Sta je op dat moment op straat of mag je in het huis blijven wonen? In dit blog ontdek je hoe het zit.

Je partner blijft enig eigenaar

Tegenwoordig is ongehuwd samenwonen heel normaal. Vroeger werd je geacht om met elkaar te trouwen. Vooral als je samen een kind verwachtte. Het huwelijk had tot gevolg dat er een gemeenschap van goederen ontstond. Hierdoor maakte het niet uit wie eigenaar was van het huis. Een koopwoning viel automatisch in de gemeenschap van goederen.

De afgelopen 25 jaar zijn er veel wijzigingen geweest in het relatievermogensrecht. Eind vorige eeuw werd het geregistreerd partnerschap ingevoerd. Begin deze eeuw werd het samenlevingscontract erkend in het erfrecht. In 2018 is de algehele gemeenschap van goederen vervangen door de beperkte gemeenschap van goederen.

Deze wijzigingen hebben onder andere tot gevolg dat je niet meer hoeft te trouwen om je zaken goed te regelen. Je kunt tegenwoordig ook met een samenlevingscontract en een testament regelen dat je partner het koophuis erft bij overlijden. De invoering van de beperkte gemeenschap van goederen heeft onder andere tot gevolg dat een huis op één naam privé bezit blijft bij het aangaan van een huwelijk of partnerschap.

Het maakt dus niet uit of je kiest voor een samenlevingscontract, een partnerschap of een huwelijk. Het intrekken bij een partner met een eigen huis heeft geen gevolgen voor de eigendom. De enige uitzondering op deze regel is het geval dat je partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden maakt. Daarin kun je namelijk afspreken dat de koopwoning wel gemeenschappelijk bezit wordt.

Mogelijke afspraken over de eigendom

Het is uiteraard mogelijk om helemaal niks te regelen, dus zelfs geen samenlevingscontract. In zo’n geval ben je vrijwel rechteloos omdat de wet in beginsel alleen rechten toekent aan echtgenoten en geregistreerd partners. Dit zijn een paar voorbeelden van afspraken die je kunt opnemen in een overeenkomst:

  • Je kunt bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap aangaan in algehele gemeenschap van goederen. Dit kun je afspreken bij de notaris in partnerschapsvoorwaarden.
  • Een andere optie is een huwelijk met een finaal verrekenbeding. Deze afspraak kun je vastleggen in huwelijkse voorwaarden bij de notaris. Het gevolg is dat de overwaarde van het huis door de helft gaat bij een scheiding. Je partner blijft dus eigenaar maar jij hebt wel recht op een deel van de overwaarde. Dit is bijvoorbeeld een populaire optie voor ondernemers die niet in gemeenschap van goederen willen trouwen.
  • In een samenlevingscontract kun je een zogenoemde “meerwaardeclausule” opnemen. Deze afspraak kan bijvoorbeeld inhouden dat je de overwaarde boven de huidige marktwaarde met elkaar deelt.

Mogelijke afspraken over de kosten

Het is een gebruikelijke afspraak om de kosten van de huishouding te delen naar rato van jullie inkomens. Wie het meeste verdient, moet dus ook het meeste betalen. Veel stellen openen een gezamenlijke bankrekening waarop ze iedere maand een bedrag storten. Vervolgens kun je van die bankrekening alle gezamenlijke kosten betalen. Een andere optie is dat één van beiden de kosten van het huis betaalt en dat de ander bijvoorbeeld de boodschappen betaalt.

intrekken bij partner met koopwoning

Wil je intrekken bij je partner met een koopwoning en blijft hij of zij de enige eigenaar? Dan is het extra belangrijk om duidelijk af te spreken welke kosten van het huis wel en niet gemeenschappelijk zijn. Zo kan ik me voorstellen dat je de hypotheekrente en stookkosten samen betaalt. Maar de aflossing hoort eigenlijk voor rekening van je partner te blijven. Want hierdoor gaat de overwaarde omhoog, terwijl jij daar geen recht op hebt.

Nog lastiger wordt het als de niet-eigenaar mee betaalt aan een verbouwing of groot onderhoud. Het is een misvatting om te denken dat je dit geld altijd weer terug mag vragen. Hierover worden regelmatig rechtszaken gevoerd en de uitspraken van rechters gaan alle kanten op. Soms is er wel sprake van een “vergoedingsrecht”, maar in andere gevallen juist niet. Het beste is daarom dat je duidelijke afspraken op papier zet. Dat is de enige optie die 100% zekerheid geeft. Samenwoners hoeven daarvoor geen kosten te maken bij de notaris. Je mag het ook zelf vastleggen met dit gratis voorbeeld contract.

Verzekeringen samenvoegen

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 8 verzekeringen heeft? Misschien hebben jullie samen dus wel 16 verschillende polissen. Je kunt een hoop geld besparen door verzekeringen samen te voegen en onder te brengen bij één verzekeraar. Er zijn meerdere verzekeraars die alle gebruikelijke verzekeringen aanbieden. Bijvoorbeeld Univé, Interpolis en Centraal Beheer.

Bescherming bij overlijden

Ga je samenwonen in een huurhuis? Dan is het belangrijk dat je als nieuwe bewoner medehuurder wordt. Dit geeft bescherming op het moment dat er wat gebeurt. Wil je intrekken bij een partner met een eigen huis? Dan wil je ook beschermd zijn op het moment dat je partner overlijdt. Als je met elkaar trouwt of een partnerschap aangaat, heb je automatisch het recht om in het huis te blijven wonen. Toch blijkt dat recht in de praktijk vaak niet voldoende. Want het overlijden heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat de hypotheek opeisbaar wordt.

Vaak heeft de langstlevende te weinig inkomen om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit betekent dat het huis verkocht moet worden om de hypotheek af te lossen, waardoor je op straat komt te staan. Gelukkig kun je dat voorkomen door een overlijdensrisico verzekering af te sluiten. Daarmee kan de langstlevende de hypotheek aflossen en in het huis blijven wonen. Afhankelijk van het soort hypotheek kun je een gelijkblijvend bedrag of een annuïtair dalend bedrag verzekeren. Op deze pagina kun je binnen één minuut de premie berekenen.

Zijn jullie nog niet toe aan een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan kun je een samenlevingscontract en testament laten maken door de notaris. Daarin kun je bijvoorbeeld afspreken dat de langstlevende het huis erft bij overlijden. Ook in dit geval is het aan te raden om een verzekering af te sluiten waarmee je de hypotheek kunt aflossen als één van beiden overlijdt.

Willen jullie een samenlevingscontract laten maken? Dan is het goed om te weten dat notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen. Hierdoor zijn er grote prijsverschillen tussen notariskantoren. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Je vindt de tarieven bij jou in de buurt op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *