Wat is een interne draagplichtovereenkomst?

In dit blog leg ik met een eenvoudig voorbeeld uit wat een interne draagplichtovereenkomst is.

Het voorbeeld van Frank en Marieke

Frank (35 jaar) en Marieke (31 jaar) zijn sinds 2014 bij elkaar. Ze wonen samen in het appartement van Frank dat hij in 2013 heeft gekocht. Dankzij een grote schenking van zijn ouders is de woning vrij van hypotheek. Marieke is zwanger en het huis is te klein om straks met zijn drieën te wonen. Frank heeft het daarom verkocht voor € 200.000. Samen hebben ze een nieuwe woning gekocht van € 400.000. Die wordt betaald met € 200.000 overwaarde uit het appartement en een hypotheek van € 200.000.

interne draagplichtovereenkomst voorbeeld

Tot zover is het goed te volgen. Het nieuwe huis en de hypotheek staan straks op twee namen. De overwaarde is € 200.000. Als ze het huis weer verkopen dan maakt de notaris aan ieder de helft over, dus € 100.000. Frank heeft in dat geval een vergoedingsrecht. Dit betekent dat Marieke haar € 100.000 aan Frank moet geven omdat dit geld van hem was. Maar de belastingdienst kijkt hier anders naar. Zij vinden dat Marieke € 100.000 winst heeft gemaakt bij de verkoop. Ook wanneer ze dit bedrag aan Frank geeft. Zij krijgt daarom voor een volgende woning over € 100.000 geen aftrek van de hypotheekrente. Dit wordt de “eigen woning reserve” genoemd.

Is de interne draagplichtovereenkomst de oplossing?

Met een interne draagplichtovereenkomst kunnen ze afspreken dat Marieke verantwoordelijk is voor de hele hypotheek. Marieke heeft dan geen “eigen woning reserve” bij verkoop. Probleem opgelost? Marieke vindt van niet! Het was juist haar bedoeling om na de bevalling minder te gaan werken. Haar inkomen is te laag om de hele hypotheek te dragen. Frank is het daar mee eens. Hij verdient straks twee keer zoveel als Marieke en gaat daarom ook het grootste deel van de kosten betalen.

Frank en Marieke vinden dat de belastingdienst stomme regels heeft bedacht. Wanneer ze niks afspreken, dan is dat nadelig voor Marieke als ze uit elkaar gaan. Spreken ze wel iets af, dan is dat tijdens hun relatie ongunstig voor Marieke. In beide gevallen is Marieke dus in het nadeel.

Volgens de hypotheekadviseur is het geen probleem wanneer Frank in de praktijk wel de hypotheek betaalt. Zo lang de afspraken maar goed op papier staan, komt het met de belastingen wel goed. Nu snappen Frank en Marieke er niks meer van. Niet doen wat je afspreekt, dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?

Meer ongelijkheid?

Zorgt de interne draagplichtovereenkomst voor meer ongelijkheid in je relatie? Bij dit voorbeeld wel. Maar het kan ook andersom. Was de eerste woning van Marieke? Dan zou het wel goed gaan. Frank moet in dat geval de hypotheek betalen terwijl Marieke haar overwaarde terug krijgt bij verkoop. Wat ik met dit voorbeeld duidelijk wil maken, is dat je goed moet kijken wie er beter of slechter van wordt. Dezelfde afspraak kan in het ene geval eerlijk zijn en in het andere juist niet. Dit hangt af van de situatie.

Ben je op zoek naar een model voor een interne draagplicht overeenkomst? Het is niet slim om daar zelf mee bezig te gaan. Wil de hypotheekadviseur je hiermee niet verder helpen? Dan kun je de notaris vragen om een interne draagplichtovereenkomst op te nemen in je samenlevingscontract. Op deze site vind je een notaris bij jou in de buurt.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een interne draagplichtovereenkomst?

Een interne draagplichtovereenkomst is een contract waarin partners afspraken maken over de onderlinge draagplicht voor de rente en aflossing van de hypotheek.

Moet je voor een interne draagplichtovereenkomst naar de notaris?

Nee, je mag een interne draagplichtovereenkomst zelf opstellen in overleg met je hypotheekadviseur. Maar je kunt de notaris ook vragen om een overeenkomst over de interne draagplicht op te nemen in je samenlevingscontract.