Wat is een interne draagplichtovereenkomst?

In dit blog leg ik met een eenvoudig voorbeeld uit wat een interne draagplichtovereenkomst is.

Het voorbeeld van Frank en Marieke

Frank (35 jaar) en Marieke (31 jaar) zijn sinds 2014 bij elkaar. Ze wonen samen in het appartement van Frank dat hij in 2013 heeft gekocht. Dankzij een grote schenking van zijn ouders is de woning vrij van hypotheek. Marieke is zwanger en het huis is te klein om straks met zijn drieën te wonen. Frank heeft het daarom verkocht voor € 200.000. Samen hebben ze een nieuwe woning gekocht van € 400.000. Die wordt betaald met € 200.000 overwaarde uit het appartement en een hypotheek van € 200.000.

interne draagplichtovereenkomst voorbeeld

Tot zover is het goed te volgen. Het nieuwe huis en de hypotheek staan op twee namen. Er is een overwaarde van € 200.000. Omdat de helft van het huis op naam van Marieke staat, lijkt het alsof zij recht heeft op de helft van de overwaarde. Maar tussen Frank en Marieke is sprake van een vergoedingsrecht. Stel dat ze uit elkaar gaan en het huis weer verkopen. Ze ontvangen in dat geval ieder de helft van de overwaarde. Marieke moet uit haar helft € 100.000 aan Frank betalen. Want voor dit bedrag had hij een vergoedingsrecht.

De belastingdienst kijkt hier anders naar. Zij vinden dat Marieke € 100.000 winst maakt bij de verkoop. Ook als zij dit bedrag aan Frank geeft. Zij krijgt daarom voor een volgende woning over € 100.000 geen aftrek van de hypotheekrente. Dit heet de “eigen woning reserve”.

Is de interne draagplichtovereenkomst de oplossing?

Een interne draagplichtovereenkomst is een contract waarin partners afspraken maken over de onderlinge draagplicht voor de rente en aflossing van de hypotheek. Frank en Marieke kunnen ook zo’n overeenkomst maken. Ze kunnen daarin afspreken dat Frank zijn eigen geld (€ 200.000) inbrengt en dat Marieke 100% van de hypotheek (€ 200.000) gaat dragen. Stel dat ze later het huis verkopen. In dat geval moet Marieke € 200.000 aflossen uit haar helft van de eigendom. In dat geval ontstaat er bij Marieke geen “eigen woning reserve”.

Is het probleem daarmee opgelost? Nou, Marieke vindt van niet. Zij wil na de bevalling minder gaan werken. Haar inkomen is te laag om de hele hypotheek te dragen. Frank is het daar mee eens. Hij verdient straks twee keer zoveel als Marieke en gaat daarom ook het grootste deel van de kosten betalen. Frank en Marieke vinden dat de belastingdienst stomme regels heeft bedacht. Wanneer ze niks afspreken, dan is dat nadelig voor Marieke als ze uit elkaar gaan. Spreken ze wel iets af, dan is dat tijdens hun relatie ongunstig voor Marieke. In beide gevallen is Marieke dus in het nadeel.

Volgens de hypotheekadviseur is het geen probleem wanneer Frank in de praktijk wel de hypotheek betaalt. Zo lang de afspraken maar goed op papier staan, komt het met de belastingen wel goed. Nu snappen Frank en Marieke er niks meer van. Niet doen wat je afspreekt, dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?

Meer ongelijkheid?

Zorgt de interne draagplichtovereenkomst voor meer ongelijkheid in je relatie? Bij dit voorbeeld wel. Maar het kan ook andersom. Was de eerste woning van Marieke en bracht zij het eigen geld in? Dan zou het wel goed gaan. Frank moet in dat geval de hypotheek betalen terwijl Marieke haar overwaarde terug krijgt bij verkoop. Wat ik met dit voorbeeld duidelijk wil maken, is dat je goed moet kijken wie er beter of slechter van wordt. Dezelfde afspraak kan in het ene geval eerlijk zijn en in het andere juist niet. Dit hangt af van de situatie.

Ben je op zoek naar een model voor een interne draagplicht overeenkomst? Het is niet slim om daar zelf mee bezig te gaan. Wil de hypotheekadviseur je hiermee niet verder helpen? Dan kun je de notaris vragen om een interne draagplichtovereenkomst op te nemen in je samenlevingscontract. Hieronder vind je een voorbeeld tekst die je kunt gebruiken in een samenlevingscontract. Op deze site vind je een goedkoper notaris bij jou in de buurt.

draagplichtovereenkomst

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een interne draagplichtovereenkomst?

Een interne draagplichtovereenkomst is een contract waarin partners afspraken maken over de onderlinge draagplicht voor de rente en aflossing van de hypotheek.

Moet je voor een interne draagplichtovereenkomst naar de notaris?

Nee, je mag een interne draagplichtovereenkomst zelf opstellen in overleg met je hypotheekadviseur. Maar je kunt de notaris ook vragen om een overeenkomst over de interne draagplicht op te nemen in je samenlevingscontract.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *