Inkopen in huis partner? Dat kan op wel 4 manieren!

Wie zich wil inkopen in het huis van zijn partner, heeft meer opties dan je misschien zou denken. Ze werken juridisch heel verschillend en variëren ook sterk in kosten. In dit blog schets ik een overzicht van de mogelijkheden. De tarieven vind je onderaan.

inkopen in huis partner

1. Een algehele gemeenschap van goederen

Wie na 1 januari 2018 een huwelijk of partnerschap aangaat, krijgt standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Een huis dat één van beiden al had, valt daar standaard niet in. Stel dat je al een jaar of 10 bij elkaar bent en al die tijd samen de kosten hebt betaald van dat huis. Dan kan ik me voorstellen dat je helemaal geen bezwaar hebt tegen een ouderwetse algehele gemeenschap van goederen. Daardoor wordt het huis automatisch van jullie samen. Het is vrij eenvoudig te regelen en niet duur. Het enige wat je nodig hebt is een huwelijk of een partnerschap en je moet voorwaarden maken waarin je afspreekt dat je een algehele gemeenschap wilt.

2. Een beperkte gemeenschap van goederen, maar dan anders

Misschien gaat een algehele gemeenschap van goederen jullie veel te ver. Bijvoorbeeld omdat er nog meer vermogen is dan het huis. Of doordat je wel wilt dat het huis gemeenschappelijk wordt, maar niet in gelijke delen. Bijvoorbeeld 30/70 in plaats van 50/50. Gelukkig kan dit. Ik heb zelf al meerdere keren stellen geholpen met aangepaste huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) waarin ze zelf bepalen hoe de gemeenschap van goederen er uit ziet.

Dit zijn een paar opties:

  • Een algehele gemeenschap van goederen met andere breukdelen (bijvoorbeeld 60/40 in plaats van 50/50).
  • Een beperkte gemeenschap van goederen waarin alleen het huis en de hypoheek zitten maar verder niets. Het overige vermogen blijft dus privé.
  • Een beperkte gemeenschap van goederen waar alles in zit (dus ook het huis) behalve de erfenissen en schenkingen die je krijgt tijdens het huwelijk of partnerschap. Als je geen ondernemer bent en geen andere schulden hebt dan de hypotheek, kan dit een hele praktische oplossing zijn.

Als je niet wilt trouwen en ook geen partnerschap wilt aangaan, zijn er gelukkig nog een paar andere opties.

3. Afspraken maken in een samenlevingscontract

Het grote voordeel van een algehele of beperkte gemeenschap van goederen is dat je geen overdrachtsbelasting of schenkbelasting betaalt. Ook hoef je geen nieuwe hypotheek af te sluiten. Wil jij je graag inkopen in het huis van je partner, maar wil je daar geen huwelijk of partnerschap voor aangaan? En wil je ook geen overdrachtsbelasting betalen en liever geen nieuwe hypotheek afsluiten? Dan heb je nog de optie om afspraken te maken over de meerwaarde in een samenlevingscontract.

Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je de overwaarde boven een bedrag bij helfte deelt. Stel dat één van beiden een koophuis heeft dat nu € 400.000 waard is en waarop een hypotheek zit van € 300.000. En stel dat de waarde van het huis de komende 5 jaar stijgt naar € 500.000. Dan zou je kunnen afspreken in je samenlevingscontract dat degene die geen eigenaar is (maar wel mee betaalt aan de kosten) bij verkoop € 50.000 krijgt. Dit is dan de helft van het verschil tussen de huidige waarde en de toekomstige waarde bij verkoop.

Met deze afspraken word je geen eigenaar maar heb je wel recht op een deel van de overwaarde. En je vermijdt hoge kosten en belastingen. Het enige wat je nodig hebt is een notarieel samenlevingscontract.

4. Echt inkopen in het huis van je partner

De laatste optie komt er op neer dat je een aandeel in het huis van je partner koopt. Juridisch is dat geen probleem. Je kunt elk gewenst percentage van je partner overnemen. Houd er rekening mee dat dit wel een dure kwestie is. Allereerst moet je overdrachtsbelasting betalen. Ook heb je een nieuwe hypotheek nodig. Dit betekent dat je opnieuw naar de hypotheekadviseur moet, wat al snel een paarduizend euro kost. Bij de notaris moet je drie documenten laten maken: een koopakte, een leveringsakte en een hypotheekakte. Voor de nieuwe hypotheek heb je waarschijnlijk ook een nieuwe taxatie nodig. Van alle kanten komen de rekeningen dus op je af.

Ben je er nog niet uit wat het beste is voor jullie? Maak in dat geval een afspraak bij een notaris in de buurt voor een adviesgesprek. Zelf heb ik alle varianten hierboven al meerdere keren op papier gezet voor klanten. Als je mij vraagt naar een voorkeur, dan zou ik kiezen voor een partnerschap in combinatie met de tweede optie. Steeds meer stellen opteren voor een partnerschap in plaats van een samenlevingscontract of een huwelijk. En als je daarbij ook nog eigen afspraken kunt maken, zonder hoge kosten of belastingen, dan lijkt me dat geen lastige keuze.

Sluit een overlijdensrisico verzekering af!

Welke optie je ook kiest, het is altijd verstandig om na te denken over een verzekering op het leven van je partner. Stellen die samen een huis kopen sluiten bijna altijd een verzekering af op elkaars leven. Partner A sluit dus een polis af die een bedrag uitkeert bij het overlijden van partner B. En andersom sluit partner B een polis af op het leven van partner A. Wanneer één van beiden overlijdt kan de langstlevende met de uitkering de hypotheek aflossen. Hierdoor gaan de woonlasten omlaag en kan de langstlevende comfortabel verder leven.

In jullie situatie is er een extra argument om een verzekering af te sluiten. Een hypotheek die op één naam staat, wordt opeisbaar als de eigenaar overlijdt. Het afsluiten van een verzekering voorkomt dat de woning verkocht moet worden en dat je partner op straat komt te staan.

Voor een paar euro per maand kun je al een flinke som geld verzekeren. Afhankelijk van het soort hypotheek dat je hebt kun je kiezen voor een gelijkblijvend bedrag of een lineair of annuïtair dalend bedrag. Een dalend bedrag is uiteraard goedkoper om te verzekeren. Het is de moeite waard om even te kijken wat een verzekering kost in jullie situatie. Op deze pagina kun je binnen één minuut een premie berekenen.

Hoeveel kosten de verschillende opties?

Voor elk van de bovenstaande opties geldt dat je een notaris nodig hebt om de afspraken vast te leggen. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen kantoren. Vraag daarom altijd een paar offertes aan voordat je een notaris kiest. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er veel geld mee. De tarieven bij jou in de buurt vind je op de volgende pagina’s:

  • Voor de eerste of tweede optie heb je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden nodig. De kosten daarvoor lopen uiteen van € 659 tot € 1.827 (bekijk overzicht tarieven).
  • Voor de derde optie heb je een samenlevingscontract nodig. De kosten daarvoor lopen uiteen van € 259 tot € 997 (bekijk overzicht tarieven).
  • Voor de vierde optie heb je een koopakte, een akte van levering en een hypotheekakte nodig. De kosten daarvoor lopen uiteen van € 968 tot € 2.381 (bekijk overzicht tarieven).

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *