Inkopen in huis partner? Dat kan op wel 4 manieren!

Wie zich wil inkopen in het huis van zijn partner, heeft meer opties dan je misschien zou denken. Ze werken juridisch heel verschillend en variëren ook sterk in kosten. In dit blog schets ik een overzicht van de mogelijkheden.

inkopen in huis partner

1. Een algehele gemeenschap van goederen

Wie na 1 januari 2018 een huwelijk of partnerschap aangaat, krijgt standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Een huis dat één van beiden al had, valt daar standaard niet in. Stel dat je al een jaar of 10 bij elkaar bent en al die tijd samen de kosten hebt betaald van dat huis. Dan kan ik me voorstellen dat je helemaal geen bezwaar hebt tegen een ouderwetse algehele gemeenschap van goederen. Daardoor wordt het huis automatisch van jullie samen. Het is vrij eenvoudig te regelen en niet duur. Het enige wat je nodig hebt is een huwelijk of een partnerschap en je moet voorwaarden maken waarin je afspreekt dat je een algehele gemeenschap wilt.

Een huwelijk of partnerschap kun je gratis regelen bij de gemeente. Voor huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden moet je naar de notaris. Dit kan al vanaf € 623 (bron). Kijk voor de goedkoopste notaris bij jou in de buurt op de pagina huwelijkse voorwaarden of de pagina partnerschapsvoorwaarden. Op deze pagina’s kun je ook een offerte aanvragen, zodat je van tevoren precies weet wat de kosten gaan zijn.

2. Een beperkte gemeenschap van goederen, maar dan anders

Misschien gaat een algehele gemeenschap van goederen jullie veel te ver. Bijvoorbeeld omdat er nog meer vermogen is dan het huis. Of doordat je wel wilt dat het huis gemeenschappelijk wordt, maar niet in gelijke delen. Bijvoorbeeld 30/70 in plaats van 50/50. Gelukkig kan dit. Ik heb zelf al meerdere keren stellen geholpen met aangepaste huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) waarin ze zelf bepalen hoe de gemeenschap van goederen er uit ziet.

Dit zijn een paar opties:

  • Een algehele gemeenschap van goederen met andere breukdelen (bijvoorbeeld 60/40 in plaats van 50/50).
  • Een beperkte gemeenschap van goederen waarin alleen het huis en de hypoheek zitten maar verder niets. Het overige vermogen blijft dus privé.
  • Een beperkte gemeenschap van goederen waar alles in zit (dus ook het huis) behalve de erfenissen en schenkingen die je krijgt tijdens het huwelijk of partnerschap. Als je geen ondernemer bent en geen andere schulden hebt dan de hypotheek, kan dit een hele praktische oplossing zijn.

Dit zijn natuurlijk geen standaard afspraken. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je naar de notaris gaat. Dat voorkomt nare verrassingen achteraf.

3. Afspraken maken in een samenlevingscontract

Het grote voordeel van een algehele of beperkte gemeenschap van goederen is dat je geen overdrachtsbelasting of schenkbelasting betaalt. Ook hoef je geen nieuwe hypotheek af te sluiten. Wil jij je graag inkopen in het huis van je partner, maar wil je daar niet een huwelijk of partnerschap voor aangaan? En wil je ook geen overdrachtsbelasting betalen en liever geen nieuwe hypotheek afsluiten? Dan heb je nog de optie om afspraken te maken over de meerwaarde in een samenlevingscontract.

Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je de waarde boven een bedrag bij helfte deelt. Stel dat één van beiden een koophuis heeft dat nu € 400.000 waard is en waarop een hypotheek zit van € 300.000. En stel dat de waarde van het huis de komende 5 jaar stijgt naar € 500.000. Dan zou je kunnen afspreken in je samenlevingscontract dat degene die geen eigenaar is (maar wel mee betaalt aan de kosten) bij verkoop € 50.000 krijgt. Dit is dan de helft van het verschil tussen de huidige waarde en de toekomstige waarde bij verkoop.

Met deze afspraken word je geen eigenaar maar heb je wel recht op een deel van de overwaarde. En je vermijdt hoge kosten en belastingen. Het enige wat je nodig hebt is een notarieel samenlevingscontract.

4. Echt inkopen in het huis van je partner

De laatste optie komt er op neer dat je een aandeel in het huis van je partner koopt. Juridisch is dat geen probleem. Je kunt elk gewenst percentage van je partner overnemen. Houd er rekening mee dat dit wel een dure kwestie is. Allereerst moet je overdrachtsbelasting betalen. Ook heb je een nieuwe hypotheek nodig. Dit betekent dat je opnieuw naar de hypotheekadviseur moet, wat al snel een paarduizend euro kost. Bij de notaris moet je drie documenten laten maken: een koopakte, een leveringsakte en een hypotheekakte. Voor de nieuwe hypotheek heb je waarschijnlijk ook een nieuwe taxatie nodig. Van alle kanten komen de rekeningen dus op je af.

Ben je er nog niet uit wat het beste is voor jullie? Maak in dat geval een afspraak bij een notaris in de buurt voor een adviesgesprek. Zelf heb ik alle varianten hierboven al meerdere keren op papier gezet voor klanten. Als je mij vraagt naar een voorkeur, dan zou ik kiezen voor een partnerschap in combinatie met de tweede optie. Steeds meer stellen opteren voor een partnerschap in plaats van een samenlevingscontract of een huwelijk. En als je daarbij ook nog eigen afspraken kunt maken, zonder hoge kosten of belastingen, dan lijkt me dat geen lastige keuze.

Meer lezen?