Hypotheek oversluiten zonder notaris? Ja dat kan!

Voor het oversluiten van je hypotheek heb je niet altijd een notaris nodig. Want als je bij dezelfde bank blijft, kun je een hypotheek vaak oversluiten zonder een bezoek aan de notaris.

Waarom moet je voor een hypotheek naar de notaris?

Het woord “hypotheek” wordt door de meeste mensen verkeerd gebruikt. Je hebt geen notaris nodig om geld te lenen. Je hebt wel een notaris nodig om in ruil voor een lening een hypotheek op je huis te vestigen. Jouw geldlening is dus niet de hypotheek. De hypotheek is het zekerheidsrecht dat je aan de bank geeft. Het is dus de bank die een hypotheek heeft op jouw huis.

In de hypotheekakte spreek je meestal af dat het zekerheidsrecht geldt voor alle schulden die je bij deze bank hebt. Als je de hypotheek gaat oversluiten bij dezelfde bank, dan kan dit dus zonder een bezoek aan de notaris. Want de nieuwe schuld valt gewoon onder de oude akte.

hypotheek oversluiten zonder notaris

Wat als je de lening wilt verhogen?

Bij de aankoop van je huis kun je aan de bank een hypotheekrecht geven dat hoger is dan je hypotheekschuld. We noemen dit een “verhoogde inschrijving”. Het is wettelijk verplicht om een maximum bedrag in de hypotheekakte te zetten. Boven dat bedrag heeft de bank geen voorrang boven andere schuldeisers.

hypotheek oversluiten notaris nodig

Wil je de hypotheek verhogen bij dezelfde bank maar is het bedrag in de hypotheekakte te laag? Dan moet je dus terug naar de notaris voor een nieuwe akte. Heb je gekozen voor een verhoogde inschrijving? Dan kun je de hypotheek wel verhogen en oversluiten bij dezelfde bank zonder een nieuwe akte bij de notaris.

Meer lezen?