Je wilt toch niet voor de rest van je leven nog aan de hypotheek van je ex vastzitten? Gelukkig staat de wet aan je kant. Als de hypotheek na de scheiding nog op beider naam staat, dan kun je een oplossing afdwingen.
Het recht op verdeling van goederen
Het komt vaak genoeg voor dat stellen die uit elkaar gaan nog even samen eigenaar blijven van de woning. Maar op den duur wil je daar een keer van af. Bijvoorbeeld omdat je als vertrokken partner jouw helft van de overwaarde nodig hebt om een ander huis te kopen. Of omdat je nog steeds aansprakelijk bent voor de hypotheek en daardoor geen andere lening kunt afsluiten.
Op grond van de wet heb je altijd het recht om verdeling van goederen te eisen. Zelfs als je wilt afspreken om nog een tijdje samen eigenaar te blijven, dan mag dit maximaal voor 5 jaar. Langer is wettelijk niet toegestaan. Dus als je wel een langere periode hebt afgesproken, dan kun je daar onderuit komen.

Verkoop van het huis afdwingen
Een hypotheek die na de scheiding nog steeds op beider naam staat, is een geldige reden om aan de rechter een machtiging tot verkoop te vragen. Je kunt hiervoor een verzoek laten indienen door een advocaat. Als je ex niet vrijwillig meewerkt, dan kun je een verkoop dus afdwingen bij de rechter.

Meer lezen?
- De overwaarde in termijnen uitkeren? Mogelijk heb je daar recht op.
- Heb je nog geen nieuw testament gemaakt? Dit kun je er in zetten na de scheiding.
- Hier vind je een overzicht van rechtszaken over artikel 3:174 lid 1.
Veelgestelde vragen:
Wat gebeurt er met je hypotheek als je uit elkaar gaat?
Heb je het huis samen gekocht en staat de hypotheek op beider naam? Dan blijf je beiden aansprakelijk totdat je met de bank iets anders afspreekt. De onderlinge afspraak in je convenant is dus niet voldoende.
Wat kun je doen als je ex je niet kan uitkopen?
Je bent niet verplicht om samen eigenaar te blijven. Als je ex niet in staat is om jou uit te kopen, dan kun je een verkoop van het huis afdwingen bij de rechter.
Wie betaalt de hypotheek na de scheiding?
Het is gebruikelijk dat degene die in het huis blijft wonen ook de kosten draagt. Maar de ander blijft wel aansprakelijk totdat je met de bank iets anders afspreekt.