Door een verkeerde datum in het huwelijksgoederenregister je huis uit moeten? Het is haast niet voor te stellen. Toch overkwam het dit stel. Dit blog gaat over een kleine fout met grote gevolgen.
De uitgestelde trouwdag..
Het verhaal begint bij de notaris op 25 maart 2009. Op die dag werden de voorwaarden getekend. Dat was ruim voor de trouwdag op 21 april 2009. De notaris stuurde de akte daarna op naar het huwelijksgoederenregister. Daardoor had het echtpaar beschermd moeten zijn tegen elkaars schulden. Doe je dit niet, dan mag iedereen er vanuit gaan dat er sprake is van een gemeenschap. Maar het liep anders, want de bruiloft ging niet door. Pas jaren later, in 2013, gaf het stel elkaar het jawoord. Hierdoor stond er dus een verkeerde trouwdatum in het register.
De woning en de schuldeiser
Jaren later zou dit foutje grote gevolgen hebben. In 2010 had één van beiden een huis gekocht. Omdat ze voorwaarden hadden gemaakt, was er geen gemeenschap van goederen. De woning bleef hierdoor van die ene echtgenoot. De andere echtgenoot kreeg in 2018 problemen met een schuldeiser. Pas toen daarvoor beslag werd gelegd op de woning, kwamen ze er achter dat er een verkeerde datum in het register stond. De fout werd snel hersteld. Maar hoe zat het met de schuld waarvoor al beslag was gelegd? Dat beslag mocht er van de rechter op blijven. Het bezit van de één ging dus naar de schuldeiser van de ander.
Check het huwelijksgoederenregister!
De moraal van dit verhaal? Alleen bij een juiste registratie is het bezit van de één veilig voor de schulden van de ander. Check daarom op deze site of je eigen akte wel goed in het register staat. Want als dat niet zo is, dan ben je misschien wel voor niks naar de notaris geweest.

Meer lezen?
Klik hier voor meer blogs over het maken van huwelijkse voorwaarden.