Zo werkt het opheffen van je huwelijkse voorwaarden in 2023

Je hebt ooit huwelijkse voorwaarden gemaakt omdat je daar een goede reden voor had. Maar nu is het 30 of 40 jaar later en is die reden niet meer aanwezig. Misschien weet je zelfs niet eens meer wat je hebt afgesproken bij de notaris. In dat geval kun je, net als veel andere stellen, je huwelijkse voorwaarden opheffen. Dat is wel zo eerlijk en je bespaart er ook nog belasting mee. In dit blog leg ik uit hoe het opheffen van je huwelijkse voorwaarden werkt in 2023. Want dankzij twee nieuwe wetten uit 2012 en 2018 gaat dat nu anders dan vroeger.

Ben je er nog niet uit of het in jullie geval zin heeft om de voorwaarden op te heffen? Bekijk dan ook even de video met uitleg en tips hieronder:

Waarom zou je de huwelijkse voorwaarden opheffen?

Zoals gezegd, je bent vóór het huwelijk naar de notaris gegaan omdat je daar een goede reden voor had. In elk geval wilde je geen gemeenschap van goederen. Dit zijn een paar populaire redenen om voorwaarden te maken:

  • Jij of je partner had schulden voordat je ging trouwen en dat wilde je gescheiden houden.
  • Er was sprake van een onderneming en je wilde elkaar beschermen tegen de risico’s.
  • Het moest van je ouders zodat het familievermogen privé bleef.

Meestal zijn de schulden afgelost, is het bedrijf verkocht of is die erfenis er nooit gekomen. En dan kun je je afvragen wat je nog hebt aan die huwelijkse voorwaarden. Vooral wanneer je alles samen hebt opgebouwd, kan het verkeerd voelen dat op papier alles nog privé is. Veel stellen gaan daarom terug naar de notaris voor het opheffen van de huwelijkse voorwaarden. Dit wordt ook wel het ontbinden of herroepen van huwelijkse voorwaarden genoemd. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Je wilt geen voorwaarden meer en verder gaan met een gemeenschap van goederen.

Het opheffen van je voorwaarden heeft twee voordelen:

  1. Duidelijk en eerlijk. De meeste echtparen houden niet bij wat van wie is. Ze leven alsof er een gemeenschap van goederen is, ook al is dat niet zo. Als je dat lang genoeg volhoudt, dan is het wel zo eerlijk om de voorwaarden een keer op te ruimen.
  2. Besparing van erfbelasting. Als je getrouwd bent met voorwaarden, dan is er altijd een verschil in vermogen. En bij oudere stellen is het meestal de man die meer vermogen heeft. Vaak komt dat doordat de man ondernemer was en dus meer heeft opgebouwd. Meestal overlijdt de man vóór de vrouw. En dan betaal je dus meer erfbelasting doordat je huwelijkse voorwaarden hebt. Meer uitleg daarover vind je in de video hierboven.

Wat is er veranderd in 2012?

Het opheffen van je huwelijkse voorwaarden is nu een stuk simpeler dan twintig jaar geleden. Toen moest je hiervoor nog langs een advocaat, de rechter en een notaris. Want je had een advocaat nodig om aan de rechter te vragen of je naar de notaris mocht.

Gelukkig is dat veranderd. Ongeveer 20 jaar geleden is besloten dat je geen advocaat meer nodig hebt. Sinds dat moment kon de notaris het verzoek voor je indienen bij de rechter. Dankzij een tweede wijziging van de wet in 2012 heb je nu ook geen rechter meer nodig. Een bezoek aan de notaris volstaat om je huwelijkse voorwaarden te ontbinden. Daardoor kan het een stuk sneller en veel goedkoper dan vroeger.

Wat is er veranderd in 2018?

In 2018 is de wet nog een keer veranderd. In dat jaar werd de gemeenschap van goederen een stuk kleiner. Stel dat je nu trouwt dan krijg je geen algehele gemeenschap van goederen maar een beperkte gemeenschap van goederen. Deze nieuwe gemeenschap is in beginsel leeg. Het privé vermogen wat je al had, valt er bijvoorbeeld niet in. Dit heeft ook gevolgen voor stellen die van hun voorwaarden af willen. Want ik neem aan dat jullie het privé vermogen juist wel in de gemeenschap willen stoppen.

Gelukkig kun je in huwelijkse voorwaarden nog wel kiezen voor een volledige gemeenschap van goederen. Het komt er dus op neer dat je nieuwe huwelijkse voorwaarden maakt en eigenlijk niet kunt spreken van een “opheffing”. Er zullen ook stellen zijn die juist wel een beperkte gemeenschap van goederen willen. Bij de notaris kun je een keuze maken tussen het oude of het nieuwe stelsel.

Model akte huwelijkse voorwaarden opheffen

Kiezen jullie voor een ouderwetse, volledige gemeenschap van goederen? Dat kun je regelen met het model hieronder. Dit voorbeeld gaat er van uit dat je alles met elkaar wilt delen. Denk aan je huis, spaargeld, pensioenrechten, eventuele schulden, de auto, inboedel en sieraden. Als je het eens bent met de inhoud, dan heb je alleen nog een notaris nodig die het voor je op papier zet.

De kosten voor het opheffen van je huwelijkse voorwaarden verschillen per notaris. De tarieven voor eenvoudige voorwaarden lopen uiteen van € 623 tot € 1.664 (bron). Gezien het enorme verschil is het slim om eerst een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest. Dit kan heel gemakkelijk op de pagina Huwelijkse Voorwaarden. Vermeld bij de aanvraag dat het om een opheffing gaat. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee!

huwelijkse voorwaarden opheffen
klik op het plaatje voor een pdf

Heb je een erfenis gekregen en had de overledene een testament? Dan kan het zijn dat daarin een privé clausule staat. Staat er in het testament dat de erfenis privé blijft, maar spreken jullie af dat de erfenis in de gemeenschap van goederen valt? Dan gaat het testament in beginsel vóór en blijft het dus privé. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Want in het testament kan ook staan dat je huwelijkse voorwaarden vóór gaan. Heb je een groot deel van je vermogen geërfd? Neem dan altijd het testament mee naar de notaris.

Wat zijn de kosten voor het opheffen van huwelijkse voorwaarden?

De kosten voor het opheffen van huwelijkse voorwaarden verschillen per notaris. Het aanvragen van een offerte is de enige manier om er achter te komen welke notaris bij jou in de buurt de goedkoopste is. Veel stellen combineren het opheffen van de voorwaarden met het maken van een nieuw testament en levenstestament. Wanneer je meer dingen in één keer regelt bij de notaris, krijg je normaal gezien een combi korting. Heb jij je testament en levenstestament al op orde? Dan is er nog een tweede manier om kosten kunt besparen. Je kunt er namelijk voor kiezen om de opheffing niet te laten registreren bij de rechtbank. Want deze registratie is niet verplicht. Door daar van af te zien, bespaar je een paarhonderd euro.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt het opheffen van huwelijkse voorwaarden na 2018?

Het opheffen van je huwelijkse voorwaarden is nu een stuk simpeler dan 20 jaar geleden. Toen moest je hiervoor langs een advocaat, de rechter en een notaris. Dat is nu niet meer zo. Je hebt sinds 2012 alleen nog maar een notaris nodig. Daardoor kan het sneller en goedkoper. Maar sinds 2018 moet je wel nadenken over de keuze tussen een grote of kleine gemeenschap van goederen.

In mijn blog leg ik uit hoe het opheffen van je huwelijkse voorwaarden nu werkt.

Lees ook mijn blog over het verschil tussen de oude en de nieuwe gemeenschap van goederen.

Wat is het voordeel van het opheffen van je huwelijkse voorwaarden?

Het opheffen van je voorwaarden heeft twee voordelen. Het eerste voordeel is dat het eerlijk en duidelijk is. De meeste echtparen houden niet bij wat van wie is. Ze leven alsof er een gemeenschap van goederen is, ook al is dat niet zo. Als je dat lang genoeg vol houdt, is het wel zo eerlijk om de voorwaarden een keer op te ruimen. Het tweede voordeel is dat je erfbelasting bespaart. Lees mijn blog voor meer uitleg daarover.

Wat zijn de kosten voor het opheffen van huwelijkse voorwaarden?

Het opheffen van je huwelijkse voorwaarden kan vanaf ongeveer € 600. Het tarief verschilt per notaris, dus het loont om vooraf te vragen wat de kosten zijn. Heb je nog geen testament of levenstestament? De meeste notarissen geven een combi korting als je meerdere akten in één keer regelt.

Wat staat er in de akte als je de huwelijkse voorwaarden wilt opheffen?

Mijn model voor het opheffen van je huwelijkse voorwaarden gaat er van uit dat je een ouderwetse (grote) gemeenschap van goederen wilt, waarbij alles van jullie samen is.

Bekijk hier mijn model voor het opheffen van je huwelijkse voorwaarden.