Zo werkt het opheffen van je huwelijkse voorwaarden na 2018

Het opheffen van je huwelijkse voorwaarden is veranderd in 2018. In dit blog leg ik uit hoe het nu werkt, met een gratis model voor de akte. Bekijk ook even de video met uitleg en tips hieronder:

Bezoek mijn YouTube kanaal voor meer video’s over voorwaarden.

Waarom je huwelijkse voorwaarden opheffen?

Je bent ooit naar de notaris gegaan omdat je daar een goede reden voor had. Misschien had je een schuld uit het verleden? Of was je ondernemer en liep je daardoor risico? In beide gevallen wilde je elkaar hier tegen beschermen. Maar wat heb je daar nog aan wanneer je geen schulden meer hebt en alles samen is opgebouwd? Veel stellen gaan daarom terug naar de notaris om de huwelijkse voorwaarden te herroepen. Vanaf dat moment is alles dan van je samen. Dit zorgt voor duidelijkheid en het bespaart belasting bij overlijden.

Wat is er veranderd in 2012?

Het opheffen van je huwelijkse voorwaarden is nu een stuk simpeler dan twintig jaar geleden. Toen moest je hiervoor nog langs de advocaat, de rechter en de notaris. Dat is nu niet meer zo. Je hebt sinds 2012 alleen nog maar een notaris nodig. Daardoor kan het sneller en goedkoper.

Wat is er veranderd in 2018?

In 2018 is de wet nog een keer veranderd. Vanaf dat jaar is de gemeenschap van goederen een stuk kleiner. Je privé vermogen valt er niet meer in. Maar stellen die de huwelijkse voorwaarden opheffen, willen juist dat alles van hen samen is, net zoals vroeger. Dat gaat nu niet meer vanzelf, maar je kunt het nog wel afspreken in de akte. Bij de notaris kun je dus een keuze maken tussen het oude en het nieuwe stelsel.

Model akte huwelijkse voorwaarden opheffen

huwelijkse voorwaarden opheffen
klik op het plaatje voor een pdf

Het model hierboven gaat er van uit dat je een grote gemeenschap van goederen wilt, waardoor alles door de helft gaat. Denk aan je huis, geld, schulden, de auto, inboedel en juwelen. Heb je geld geërfd met een privé clausule? Dan kan het zijn dat dit vermogen er altijd buiten blijft. Dit hangt af van wat er in het testament staat. Neem dat dus mee naar de notaris zodat je het hier over kunt hebben.

Wat zijn de kosten voor het opheffen van huwelijkse voorwaarden?

De meeste stellen laten samen met hun nieuwe voorwaarden ook een testament en een volmacht maken door de notaris. Maar is dat al in orde? Dan zal het opheffen van je huwelijkse voorwaarden tussen de € 500,- en € 750,- gaan kosten. Dit is inclusief de kosten voor het bewaren van de akte door de rechtbank. Dat is niet verplicht. Je kunt dus kosten besparen door dit niet te doen. Maar of dat slim is? Stel dat je de akte later kwijt raakt. Je kunt dan geen kopie opvragen bij de rechtbank.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt het opheffen van huwelijkse voorwaarden na 2018?

Het opheffen van je huwelijkse voorwaarden is nu een stuk simpeler dan 20 jaar geleden. Toen moest je hiervoor langs de advocaat, de rechter en de notaris. Dat is nu niet meer zo. Je hebt sinds 2012 alleen nog maar een notaris nodig. Daardoor kan het sneller en goedkoper. Maar sinds 2018 moet je wel nadenken over de keuze tussen een grote of kleine gemeenschap van goederen.

In mijn blog leg ik uit hoe het opheffen van je huwelijkse voorwaarden nu werkt.

Lees ook mijn blog over het verschil tussen de oude en de nieuwe gemeenschap van goederen.

Wat is het voordeel van het opheffen van je huwelijkse voorwaarden?

Je bent ooit naar de notaris gegaan omdat je daar een goede reden voor had. Misschien had je een schuld uit het verleden? Of was je ondernemer en liep je daardoor risico? In beide gevallen wilde je elkaar hier tegen beschermen. Maar wat heb je daar nog aan wanneer je geen schulden meer hebt en alles samen is opgebouwd? Veel stellen gaan daarom terug naar de notaris om de voorwaarden op te ruimen. Vanaf dat moment is alles dan van je samen. Dit zorgt voor duidelijkheid en het bespaart belasting bij overlijden.

Wat zijn de kosten voor het opheffen van huwelijkse voorwaarden?

De meeste stellen laten tegelijk met hun nieuwe voorwaarden ook een testament en levenstestament maken door de notaris. Maar is dat al in orde? Dan zal alleen het opheffen van je huwelijkse voorwaarden tussen de € 500,- en € 750,- gaan kosten. Elke notaris heeft zijn eigen tarief, dus vraag vooraf wat de prijs is.

Wat staat er in de akte als je de huwelijkse voorwaarden wilt opheffen?

Ons model voor het opheffen van je huwelijkse voorwaarden gaat er van uit dat je een ouderwetse (grote) gemeenschap van goederen wilt, waardoor alles door de helft gaat.

Check mijn model voor het opheffen van je huwelijkse voorwaarden.