Zo werkt het opheffen van je huwelijkse voorwaarden in 2024

Ongeveer een kwart van alle echtparen maakt huwelijkse voorwaarden. Meestal gaat het om ondernemende stellen die elkaar willen beschermen tegen zakelijke risico’s. Een andere reden om voorwaarden te maken is dat je eigen vermogen hebt dat je privé wilt houden bij een scheiding. Gelukkig gaan de meeste ondernemers niet failliet en houdt het merendeel van alle huwelijken stand. Veel oudere echtparen laten hun huwelijkse voorwaarden daarom opheffen. Niet alleen omdat het eerlijk voelt, maar ook omdat je er belasting mee bespaart. In dit blog ontdek je hoe het zit.

Willen jullie de huwelijkse voorwaarden omzetten naar een gemeenschap van goederen? Bekijk dan eerst de video hieronder en lees daarna verder.

Waarom zou je de huwelijkse voorwaarden opheffen?

Je hebt ooit huwelijkse voorwaarden gemaakt omdat je daar een goede reden voor had. Bijvoorbeeld één van de volgende:

  • Je was ondernemer en vanwege zakelijke risico’s wilde je niet in gemeenschap van goederen trouwen.
  • Het moest van je ouders zodat het familievermogen privé zou blijven bij een scheiding.
  • Eén van beiden was gescheiden en zag het niet zitten om nog een keer in gemeenschap van goederen te trouwen.
  • Er waren schulden uit het verleden die privé moesten blijven.

Meestal zijn de schulden lang geleden afgelost, is het bedrijf verkocht of is die erfenis er nooit gekomen. Dan kun je je afvragen of je nog wat hebt aan de huwelijkse voorwaarden. Vooral wanneer je in de praktijk al jaren leeft alsof je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Als het vermogen gemeenschappelijk voelt, is het wel zo eerlijk om dat ook echt zo te regelen. Toch is dat meestal niet de aanleiding om de huwelijkse voorwaarden te laten ontbinden.

Oudere stellen die nog voorwaarden hebben gaan vooral naar de notaris op advies van hun fiscalist of estate-planner. Wanneer je huwelijkse voorwaarden hebt, is er onvermijdelijk een verschil in vermogen. De erfbelasting is progressief. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de erfbelasting. De erfbelasting is het laagste als beide echtgenoten evenveel vermogen hebben. Het omzetten van je huwelijkse voorwaarden naar een gemeenschap van goederen bespaart daarom erfbelasting! Er is dus vooral een fiscale reden om wat te doen met je huwelijkse voorwaarden.

Wat is er veranderd in 2012 en 2018?

De procedure voor het opheffen van je huwelijkse voorwaarden is veranderd in 2012. Tot dat jaar had je een advocaat nodig die voor je aan de rechter vroeg of je bij de notaris je voorwaarden mocht aanpassen. Je had dus drie juristen nodig voor één akte. Daardoor was het een dure en tijdrovende kwestie. Sinds 2012 heb je alleen nog een notaris nodig. Hierdoor zijn de kosten voor het opheffen van huwelijkse voorwaarden sterk gedaald.

In 2018 is de wet nog een keer gewijzigd. Met ingang van dat jaar is de algehele gemeenschap van goederen vervangen door de beperkte gemeenschap van goederen. Gelukkig kun je nog wel kiezen voor een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je niet echt meer kunt spreken van het “opheffen” van je huwelijkse voorwaarden. In feite kies je voor het omzetten van je huwelijkse voorwaarden naar een gemeenschap van goederen. De uitkomst is precies hetzelfde, alleen de tekst van de akte is wat anders.

Stappenplan opheffen huwelijkse voorwaarden

  • Verzamel de bestaande stukken: huwelijkse voorwaarden, testamenten, algemene volmachten, levenstestamenten, papieren schenkingen, etc.
  • Maak per persoon een vermogensopstelling met alle bezittingen en schulden. Ben je ondernemer? Doe dit dan in overleg met je fiscaal adviseur.
  • Veel stellen laten tegelijk met de voorwaarden ook hun testamenten en levenstestamenten updaten. In dat geval heb je in totaal 5 akten nodig. Hierdoor kunnen de kosten bij de notaris hoog oplopen. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Je vindt de tarieven bij jou in de buurt op deze website. Vaak kun je tot wel € 1.000 besparen op de totale kosten!
  • Bekijk voorbeeld akten voordat je naar de notaris gaat. Hieronder staat een voorbeeld voor je huwelijkse voorwaarden.

Voorbeeld huwelijkse voorwaarden opheffen

Het voorbeeld hieronder gaat er van uit dat je een ouderwetse, volledige gemeenschap van goederen wilt. Dit betekent dat alles gemeenschappelijk wordt. Behalve het koophuis worden ook spaargeld, ondernemingsvermogen en beleggingen gezamenlijk vermogen. Ontvangen schenkingen en erfenissen blijven alleen privé als er sprake was van een uitsluitingsclausule. Dit laatste betekent dat de schenker of erflater in een schenkingsakte of testament heeft bepaald dat dit vermogen ook privé blijft bij een gemeenschap van goederen.

huwelijkse voorwaarden opheffen
klik op de afbeelding voor een pdf

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *