Dit betekent koude uitsluiting in huwelijkse voorwaarden

In dit blog leg ik met een voorbeeld uit wat de betekenis is van koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden. Bekijk ook even de video met uitleg en tips hieronder:

Bezoek mijn YouTube kanaal voor meer video’s over voorwaarden.

Wat is de betekenis van koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden?

Als je koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden zet dan blijft alles privé. Hierdoor heb je geen recht op elkaars vermogen wanneer je uit elkaar gaat. Je vindt “koude uitsluiting” niet in de wet. De notaris gebruikt deze woorden alleen maar om je te waarschuwen voor de gevolgen hiervan. Vijftig jaar geleden deed dat er meer toe dan nu. Toen was er nog een groot verschil in arbeidsparticipatie tussen vrouwen en mannen. De afspraak om alles privé te houden was daarom erg nadelig voor vrouwen.

koude uitsluiting betekenis
bron: CBS

Ook nu zijn er nog genoeg stellen waarbij de één zorgt voor het inkomen en de ander voor het gezin. De notaris weet niet hoe de rest van jouw leven er uit gaat zien. Daarom legt de notaris de akte nog net zo uit als vroeger.

Waarom zou je kiezen voor huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting?

Het aantal voorwaarden is de laatste jaren sterk gedaald. Door een nieuwe wet blijven oude schulden en de erfenis van je ouders standaard al buiten de gemeenschap van goederen. Minder stellen gaan daarom naar de notaris.

buiten gemeenschap van goederen

Maar zijn heel wat situaties waarin koude uitsluiting nog steeds de juiste keuze is voor je huwelijkse voorwaarden. Denk aan het geval dat je veel schulden hebt en niet wilt dat de ander daar voor opdraait. Of dat het je tweede huwelijk is en je beiden al kinderen hebt. Als je om die reden niet van elkaar wilt erven, dan ligt het voor de hand om alles privé te houden

Wie trouwt er nog in gemeenschap van goederen?

De meeste stellen trouwen zonder voorwaarden te maken. Tot 2018 werd daardoor alles van je samen. Na 2018 is dat niet meer zo. De erfenis van je ouders en de schulden die je al had, vallen er niet meer in. Hierdoor is het aantal huwelijkse voorwaarden gedaald. Meer mensen trouwen nu dus in gemeenschap van goederen, maar die is wel kleiner dan vroeger.

Hoe zit het met je eigen erfenis?

De voorwaarden gaan over je rechten als je uit elkaar gaat. Bij overlijden is vooral van belang wat er in je testament staat. Heb je geen testament dan gaat de hele erfenis naar de langstlevende. Hier leg ik uit wat er in een standaard testament staat. Maar is dat niet wat je wilt? Dan kun je de notaris vragen om het anders op papier te zetten. Twee opties daarvoor vind je in dit blog.

Huwelijkse voorwaarden voorbeeld

In dit voorbeeld voor je huwelijkse voorwaarden spreek je af om buiten gemeenschap van goederen te trouwen. Ook je pensioen blijft privé. Dit betekent dat je daar bij een scheiding over en weer geen recht op hebt. De notaris zal meestal nog wat meer tekst opnemen, zoals over polissen en het eigen geld in de woning. Met dit simpele voorbeeld wil ik duidelijk maken dat het in principe op één blaadje kan.

huwelijkse voorwaarden voorbeeld koude uitsluiting
voorbeeld huwelijkse voorwaarden in pdf

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is de betekenis van koude uitsluiting in huwelijkse voorwaarden?

Als je koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden zet dan blijft alles privé. Hierdoor heb je geen recht op elkaars vermogen wanneer je uit elkaar gaat. Je vindt “koude uitsluiting” niet in de wet. De notaris gebruikt deze woorden alleen maar om je te waarschuwen voor de gevolgen hiervan.

Check mijn blog voor meer uitleg en een voorbeeld.

Wanneer kies je voor huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting?

Er zijn heel wat situaties waarin koude uitsluiting nog steeds de juiste keuze is. Denk aan het geval dat je veel schulden hebt en niet wilt dat de ander daar voor opdraait. Of dat het je tweede huwelijk is en je beiden al kinderen hebt. Als je om die reden niet van elkaar wilt erven, dan ligt het voor de hand om alles privé te houden

Wie trouwt er nog in gemeenschap van goederen?

De meeste stellen trouwen zonder voorwaarden te maken. Tot 2018 werd daardoor alles van je samen. Na 2018 is dat niet meer zo. De erfenis van je ouders en de schulden die je al had, vallen er niet meer in. Hierdoor is het aantal huwelijkse voorwaarden gedaald. Meer mensen trouwen nu dus in gemeenschap van goederen, maar die is wel kleiner dan vroeger.

In dit blog leg ik uit wat het verschil is tussen de oude en de nieuwe gemeenschap van goederen.

Waar kan ik een voorbeeld van huwelijkse voorwaarden in pdf downloaden?