Koude uitsluiting? Brr! Dat klinkt helemaal niet goed. Toch zijn er veel stellen die hiervoor kiezen. In dit blog leg ik uit wat de betekenis is van koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden. Ben je er nog niet uit of het bij je past? Bekijk dan de video hieronder. Daarin geef ik een antwoord op de volgende vragen:
- Wat is koude uitsluiting?
- Waarom zou je ervoor kiezen?
- Wat is het verschil met een gemeenschap van goederen?
- Hoe zit het met pensioenverevening, alimentatie en vergoedingsrechten?
- Wat zijn de gevolgen voor je erfenis als je huwelijkse voorwaarden maakt?
Willen jullie huwelijkse voorwaarden maken maar ben je er nog niet uit welke variant het beste is? En heb je ook nog geen keuze gemaakt voor een notaris? Het is gebruikelijk om eerst met de notaris alle opties te bespreken en pas daarna een variant te kiezen. Daarom is advies over wat er mogelijk is bij de prijs inbegrepen. Er is een groot verschil in tarieven tussen notarissen. De kosten voor huwelijkse voorwaarden lopen uiteen van € 623 tot € 1.664 (bron). Gezien het enorme verschil is het verstandig om eerst een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest. Dit kan snel en vrijblijvend op de pagina Huwelijkse Voorwaarden. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee!
Wat is de betekenis van koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden?
Trouw je zonder voorwaarden te maken? Dan ontstaat er op grond van de wet een gemeenschap van goederen. In huwelijkse voorwaarden kun je afspreken dat je geen gemeenschap van goederen wilt. Er zijn verschillende soorten huwelijkse voorwaarden. Koude uitsluiting betekent dat je afspreekt dat je geen gemeenschap van goederen wilt en dat al het vermogen zoveel mogelijk privé blijft. Bij een scheiding heb je dus geen recht op elkaars bezittingen.
In de wet vind je de regels voor een beperkte gemeenschap van goederen, een finaal verrekenbeding of een periodiek verrekenbeding. Dat zijn drie opties voor je huwelijksgoederenregime waarbij er altijd iets door de helft gaat bij een scheiding. Bijvoorbeeld het geld dat je spaart tijdens het huwelijk. Koude uitsluiting is een vierde optie waarbij er dus niets door de helft gaat.
Je vindt het begrip “koude uitsluiting” niet in de wet. Het zijn woorden die de notaris gebruikt om de zwakste van beide partijen te waarschuwen. Pas op, je bent koud uitgesloten. Kom dus niet in een afhankelijke positie van je partner. Want bij een scheiding zijn je aanspraken minimaal. Vroeger was deze waarschuwing een stuk belangrijker dan nu. Kijk maar in de grafiek hieronder. Vijftig jaar geleden was een traditionele rolverdeling de standaard. De afspraak om alles privé te houden was voor de gemiddelde vrouw dus zeer nadelig. Want hierdoor bouwde de man vermogen op en de vrouw niet.

Ook in de huidige tijd zijn er nog genoeg stellen waarbij de één zorgt voor het inkomen en de ander zorgt voor het gezin. En als jullie nu nog evenveel werken, dan kan dat natuurlijk veranderen als je kinderen krijgt. De notaris weet niet hoe de rest van je leven er uit ziet. Daarom spreken we nog steeds van “koude uitsluiting” als je huwelijkse voorwaarden maakt waarin je afspreekt dat je niks met elkaar deelt bij een scheiding.
Huwelijkse voorwaarden zijn toch niet meer nodig?
Dankzij een nieuwe wet krijg je bij een huwelijk na 2018 geen volledige gemeenschap van goederen meer. Hierdoor blijft een deel van je vermogen standaard privé, ook als je geen huwelijkse voorwaarden maakt. Het aantal huwelijkse voorwaarden is daardoor flink gedaald. Voor deze drie punten hoef je nu geen voorwaarden meer te maken:
- Je studieschuld van vóór het huwelijk blijft standaard privé.
- Een erfenis of schenking die je krijgt tijdens het huwelijk blijft standaard privé.
- Privé vermogen dat je al had vóór het huwelijk valt niet meer in de gemeenschap van goederen. Denk aan spaargeld. Wat je tijdens het huwelijk spaart, gaat dus wel door de helft.

Waarom zou je kiezen voor huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting?
Ondanks deze daling, zijn er dus nog steeds veel stellen die huwelijkse voorwaarden maken. En dat komt vooral omdat de nieuwe wet twee dingen niet regelt:
- Wanneer je als ondernemer failliet gaat, dan ben je bij een beperkte gemeenschap van goederen samen failliet. Huwelijkse voorwaarden zijn nog steeds nodig om je partner te beschermen tegen zakelijke risico’s.
- Alles wat je spaart tijdens het huwelijk, gaat door de helft bij een scheiding. Wil je geen recht hebben op elkaars spaargeld? Dan past een beperkte gemeenschap van goederen niet bij je.
Als je wel huwelijkse voorwaarden maakt, dan heb je de keuze uit meerdere varianten. Dit zijn een paar situaties waarbij stellen kiezen voor koude uitsluiting:
- Je hebt vervelende schulden. Bijvoorbeeld een restschuld uit je vorige relatie. Of zakelijke problemen uit het verleden.
- Geld is een principekwestie. Je wilt de bankzaken gescheiden houden en sparen op je eigen rekening.
- Je hebt een vervelende scheiding gehad en je wilt niet nog een keer in gemeenschap van goederen trouwen.
- Je bent beiden vermogend en financieel onafhankelijk.
In deze gevallen heb je een goede reden om in je huwelijkse voorwaarden koude uitsluiting op te nemen.
Hoe zit het met je eigen erfenis?
Er zijn veel misverstanden over de gevolgen voor de erfenis als je kiest voor huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting. Zo zijn er mensen die denken dat je hierdoor onterfd bent. Als je geen testament hebt, dan bepaalt de wet wie je erfgenaam is. Heb je wel een testament, dan beslis je zelf wie je erfgenaam is. Het maakt daarbij niet uit wat er in je huwelijkse voorwaarden staat. Zonder testament gaat de hele erfenis bij overlijden naar de langstlevende, ook als je huwelijkse voorwaarden hebt met koude uitsluiting.
- Zo werkt een standaard testament bij een huwelijk.
- Heb je kinderen uit een eerdere relatie? Dit zijn drie manieren om je erfenis anders te regelen.
Voorbeeld huwelijkse voorwaarden
Huwelijkse voorwaarden kunnen heel kort zijn. Dit komt omdat de wet voor de meeste onderwerpen een standaard regeling geeft. Hierdoor hoef je alleen maar op te schrijven wat je niet wilt. In de voorbeeld huwelijkse voorwaarden hieronder staat dat je geen gemeenschap van goederen en geen pensioenverevening wilt. Deze twee afspraken houden koude uitsluiting in. Zoals je ziet, past dit op één pagina.

In de praktijk zullen je huwelijkse voorwaarden langer zijn. Dit komt omdat de meeste stellen meer willen afspreken. Dit zijn vier onderwerpen die je met de notaris kunt bespreken:
- In de wet staat standaard een variabel vergoedingsrecht. Je kunt in plaats daarvan kiezen voor een vast vergoedingsrecht.
- Heb je samen een koophuis en heeft één van beiden daar meer geld in zitten? Dan kun je dit opnemen in je voorwaarden.
- Of je wel of geen lijst van goederen wilt maken. Denk aan kunst, antiek en sieraden. Daarmee kun je later bewijzen wat van wie was.
- Wil je dat er andere afspraken gelden als je kinderen krijgt?
Meer lezen?
- Ben je al getrouwd? Hier leg ik uit hoe je alsnog voorwaarden kunt maken.
- Wil je geen alimentatie betalen als je uit elkaar gaat? Daarover gaat dit blog.
- Met deze afspraak blijft alles privé als je failliet gaat, maar krijg je wel de helft bij een scheiding.
- Zo leg je zelf vast wat van wie is (zonder notaris).
- Zo voorkom je dat de erfenis naar je stiefkind gaat.
Veelgestelde vragen:
Wat is de betekenis van koude uitsluiting in huwelijkse voorwaarden?
Koude uitsluiting betekent dat je in huwelijkse voorwaarden afspreekt dat je geen gemeenschap van goederen wilt, waardoor je bij een scheiding geen recht hebt op elkaars vermogen. Check mijn blog voor meer uitleg en een voorbeeld akte.
Wanneer kies je voor huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting?
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor koude uitsluiting als je ondernemer bent en daarom alles privé wilt houden. Daarmee is je partner beschermd tegen zakelijke risico’s. En je weet duidelijk waar je aan toe bent als je huwelijk eindigt in een scheiding. Een andere reden om er voor te kiezen is een tweede huwelijk. Met het oog op de erfenis kan het gewenst zijn om geen gemeenschap van goederen te hebben.
Wie trouwt er nog in gemeenschap van goederen?
De meeste stellen trouwen nog steeds in gemeenschap van goederen. In 2018 is de wet veranderd. Als je nu trouwt, krijg je een kleinere gemeenschap van goederen dan vroeger. Vermogen wat je al had vóór het huwelijk valt er niet meer in. En een erfenis of schenking die je krijgt tijdens het huwelijk blijft ook privé.
In dit blog leg ik uit wat het verschil is tussen de oude en de nieuwe gemeenschap van goederen.
Waar kan ik een voorbeeld van huwelijkse voorwaarden in pdf downloaden?
Op mijn website vind je voor meerdere situaties voorbeeld huwelijkse voorwaarden in pdf:
Check hier een voorbeeld akte waarmee alles privé blijft als je uit elkaar gaat.
Met deze afspraak blijft alles privé als je failliet gaat, maar krijg je wel de helft bij een scheiding.
Met dit model kun je afspreken dat je een volledige gemeenschap van goederen wilt.