Huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting?

Trouwen buiten gemeenschap van goederen? Dat kan door koude uitsluiting af te spreken in je huwelijkse voorwaarden, net zoals in het voorbeeld hieronder.

Wat is de betekenis van koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden?

Neem je koude uitsluiting op in je huwelijkse voorwaarden? Dan heb je bij een scheiding geen recht op elkaars vermogen. Je vindt hiervan geen uitleg in de wet. De woorden “koude uitsluiting” zijn alleen maar een waarschuwing van de notaris voor de gevolgen van die afspraak.

koude uitsluiting betekenis
bron: CBS

Vijftig jaar geleden deed dat er meer toe dan nu. Toen was er een groot verschil in “arbeidsparticipatie” tussen vrouwen en mannen. Trouwen buiten gemeenschap van goederen was daarom erg nadelig voor vrouwen.

Ook nu zijn er nog genoeg stellen waarbij de één voor het inkomen zorgt en de ander het huishouden doet. De notaris weet niet hoe de rest van jouw leven er uit gaat zien. Daarom legt de notaris de akte nog net zo uit als vroeger.

Waarom zou je buiten gemeenschap van goederen trouwen?

buiten gemeenschap van goederen

Het aantal voorwaarden is de laatste jaren sterk gedaald. Door een nieuwe wet blijven je studieschuld en je erfenis standaard al buiten de gemeenschap van goederen als je gaat scheiden. Een groter deel van de stellen gaat daarom niet meer naar de notaris voor een akte.

Maar voor veel stellen is het nog steeds slim om in de huwelijkse voorwaarden koude uitsluiting af te spreken. Denk aan de situatie dat je beiden ondernemer bent. Of dat er problemen zijn met schulden uit het verleden. Voorwaarden kunnen ook nodig zijn als je niet van elkaar wilt erven. Wil je het eigen vermogen naar de eigen kinderen laten gaan? Dan moet je wel buiten gemeenschap van goederen trouwen.

Hoe zit het met de erfenis?

De voorwaarden gaan over je rechten bij een scheiding. Bij overlijden gaat het vooral om wat er in je testament staat. Heb je geen testament dan gaat de hele erfenis naar de langstlevende. Dit is hoe het standaard in de wet is geregeld. Maar wil je dat niet? Dan kun je de notaris vragen om het anders op te schrijven.

Huwelijkse voorwaarden voorbeeld

huwelijkse voorwaarden voorbeeld koude uitsluiting
klik voor huwelijkse voorwaarden voorbeeld pdf

In dit voorbeeld voor je huwelijkse voorwaarden spreek je af om buiten gemeenschap van goederen te trouwen. Ook je pensioen blijft privé. Dit betekent dat je daar bij een scheiding over en weer geen recht op hebt. De notaris zal meestal nog wat meer tekst opnemen, zoals over polissen en eigen geld in het koophuis. Met dit simpele voorbeeld willen we duidelijk maken dat het in principe op één blaadje kan.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer nuttige blogs voor je. Klik hier voor een overzicht van alle blogs over het maken van voorwaarden. Ben je al getrouwd? In dit blog leggen we uit hoe je dit kunt regelen tijdens je huwelijk. Check ook het blog over het wel of niet kunnen afzien van alimentatie.