Kun je partneralimentatie uitsluiten in huwelijkse voorwaarden?

Niemand vindt het leuk om vóór het huwelijk al na te denken over een mogelijke scheiding. Maar er zijn een paar belangrijke vragen waar stellen een antwoord op willen voordat ze “ja” zeggen. Eén van die vragen is of je partneralimentatie helemaal kunt uitsluiten met een nihilbeding in huwelijkse voorwaarden?

partneralimentatie huwelijkse voorwaarden

Minder lang alimentatie na 2020

Met ingang van 2020 geldt deze nieuwe wet over alimentatie. Ga je scheiden onder de nieuwe wet? Dan hoef je minder lang alimentatie te betalen. Ook als je vóór de nieuwe wet bent getrouwd. De maximale termijn voor alimentatie gaat omlaag van 12 naar 5 jaar. Daarop zijn wel een paar uitzonderingen:

  • Heb je jonge kinderen? Dan is de maximale termijn voor partneralimentatie nog steeds 12 jaar.
  • Ga je scheiden en heeft je ex binnen 10 jaar recht op AOW? Dan kun je tot die datum vast zitten aan alimentatie.

Maar hoe zit het als je huwelijkse voorwaarden hebt? Maakt het verschil wat daar in staat?

Partneralimentatie uitsluiten in huwelijkse voorwaarden?

Een nihilbeding is de afspraak om helemaal geen alimentatie te betalen bij een scheiding. Zo’n nihilbeding kun je aan het einde van het huwelijk opnemen in een echtscheidingsconvenant. Maar er zijn ook stellen die vóór het huwelijk partneralimentatie willen uitsluiten in huwelijkse voorwaarden. Of dat zin heeft, daarover verschillen de meningen.

In het eerste voorstel voor de nieuwe wet stond dat je voortaan wel een afspraak over alimentatie mocht maken in huwelijkse voorwaarden. Het notariaat was hier een voorstander van. Maar de advocatuur, de rechtspraak en de Raad van State waren er op tegen. Uit het volgende citaat blijkt wel dat men in Den Haag geen hoge pet op heeft van aanstaande echtgenoten:

RvdR stelt dat voor veel (aanstaande) echtgenoten vooralsnog een voor hen passende uitwerking van de mogelijkheden die het wetsvoorstel biedt, te hoog gegrepen zal zijn. Zij voldoen niet, aldus de RvdR, aan het beeld van calculerende en goed overwegende mensen, die op basis van gelijkwaardigheid hun zaken onderling regelen.

(citaat uit het advies van de Raad van State)

De optie voor een nihilbeding in je huwelijkse voorwaarden is daarom geschrapt uit de nieuwe wet.

Mag een nihilbeding nou wel of niet?

Net als onder de oude wet, mag de rechter bij een scheiding een nihilbeding in je huwelijkse voorwaarden schrappen. Maar gek genoeg, kun je het nog wel afspreken bij de notaris. Veel notarissen zullen zeggen dat het niet kan en weigeren om het op te nemen in je akte. Toch zijn er notarissen die het wel willen opnemen, maar dan met de nodige waarschuwingen.

Zo zal de notaris in de akte vermelden dat de afspraak niet afdwingbaar is onder de huidige wet. En de notaris zal er ook bij zetten dat de kans bestaat dat de afspraak onder een toekomstige wet juist wel geldig is. Het komt er dus op neer dat je niet weet waar je aan toe bent als je een nihilbeding opneemt in je huwelijkse voorwaarden. Het uitsluiten van alimentatie in huwelijkse voorwaarden heeft daarom weinig zin.

Recent heeft de Hoge Raad bevestigd dat het vooraf uitsluiten van alimentatie niet mag.

Dan maar een samenlevingscontract?

De overheid bepaalt dus wat je wel en niet met elkaar mag afspreken. Je kunt stellen dat dit niet meer van deze tijd is. Maar voor de zwakkere van beide partijen is deze bescherming wel fijn.

Toch blijft het raar dat gehuwden zelf geen keuze mogen maken maar samenwoners wel. Want voor samenwoners staat er bijna niks in de wet. Zij mogen dus zelf beslissen wat ze wel en niet willen afspraken. Maar wanneer je samenwoont kun je net zo afhankelijk van je partner zijn als bij een huwelijk. Wil je de zaken goed op papier zetten maar niet vast zitten aan alimentatie? Dan kun je in plaats van een huwelijk ook kiezen voor een samenlevingscontract.

Meer lezen?

Kun je iets afspreken over partneralimentatie in huwelijkse voorwaarden?

Een nihilbeding is de afspraak om helemaal geen alimentatie te betalen bij een scheiding. Zo’n nihilbeding kun je aan het einde van het huwelijk opnemen in een echtscheidingsconvenant. Maar er zijn ook stellen die vóór het huwelijk partneralimentatie willen uitsluiten in huwelijkse voorwaarden. Of dat zin heeft, daarover verschillen de meningen.

Check mijn blog voor meer uitleg en een alternatief.

Kun je partneralimentatie uitsluiten bij een geregistreerd partnerschap?

De regels voor gehuwden en geregistreerd partners zijn bijna hetzelfde. Een stel zonder kinderen kan bij een geregistreerd partnerschap uit elkaar zonder rechter. Geregistreerd partners kunnen dus scheiden zonder dat de rechter hun afspraken toetst. Maar daarvoor moet je het wel met elkaar eens zijn over die afspraken.

Check ook de 10 redenen waarom steeds meer stellen kiezen voor een partnerschap.

Heb je ook recht op alimentatie bij een samenlevingscontract?

Met alleen een (standaard) samenlevingscontract hoef je geen partneralimentatie te betalen bij een scheiding.