Wie krijgt de huurwoning bij uit elkaar gaan?

Gaan jullie uit elkaar en ben je het niet eens over wie de huurwoning krijgt? Als je er zelf niet uitkomt dan kun je de rechter vragen om te kiezen. Hierna lees je hoe dat werkt.

Gelijke rechten op de huurwoning bij uit elkaar gaan

Heb je samen het huurcontract getekend? Of was één van beiden de eerste huurder en is de ander daarna medehuurder geworden? In dat geval heb je gelijke rechten op de huurwoning bij uit elkaar gaan. Als het niet lukt om samen te beslissen wie de woning mag houden, dan kan je advocaat aan de rechter vragen om een keuze te maken.

huurwoning uit elkaar gaan

In een standaard samenlevingscontract spreek je af dat je als huurder er voor moet zorgen dat je partner medehuurder wordt. Meestal zal de huurder niet weten dat de partner hierdoor het huurcontract kan overnemen bij een relatiebreuk. Als je dat niet wilt, maak hier dan goede afspraken over in het contract. Anders kan het gebeuren dat je partner jou op straat zet. In 2015 heeft de Hoge Raad bepaald dat je zelfs nog medehuurder kunt worden wanneer je al uit elkaar bent.

huurcontract relatiebreuk

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wie mag het huurcontract overnemen bij relatiebreuk?

Als je huurcontract op twee namen staat, heb je gelijke rechten. Daarom is het zo belangrijk dat je medehuurder wordt als je gaat samenwonen. Bij een relatiebreuk kan de rechter beslissen wie het huurcontract mag overnemen.

Kan je een medehuurder eruit zetten?

Als je partner officieel medehuurder is, dan kun je hem of haar niet uit huis zetten. Want een medehuurder heeft net zoveel recht op de huurwoning als de eerste huurder. Ben je het niet eens over wie in het huis mag blijven? Dan kun je de rechter vragen om een beslissing te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *