Moet een huurhuis opleveren na overlijden in originele staat?

Het is een onderwerp waar de notaris steeds vaker vragen over krijgt. Na het overlijden van een ouder, broer of zus moet de erfgenaam het huurhuis opleveren in originele staat. Maar mag de woningstichting dat wel eisen? In dit blog ontdek je hoe het zit.

Voor het antwoord op deze vraag zijn twee punten van belang:

  1. Is de erfenis positief of negatief?
  2. Heb je de erfenis zuiver of beneficiair aanvaard?

Is de erfenis positief en heb je deze zuiver of beneficiair aanvaard? Dan zijn de erfgenamen na het overlijden verantwoordelijk voor de oplevering van de huurwoning en herstel in de originele staat. In beide gevallen is het dus jouw probleem als erfgenaam.

Is de erfenis negatief maar heb je toch zuiver aanvaard? Ook dan zijn de erfgenamen verantwoordelijk.

Is de erfenis negatief en heb je beneficiair aanvaard? Dan bieden zowel jij als de erfenis geen verhaal voor de schuldeisers. De verhuurder is ook een schuldeiser. Omdat je erfgenaam bent, moet je het huis wel leeghalen. Maar daarna zal de woningstichting genoegen moeten nemen met de staat van de huurwoning.

Waarom moet je een huurhuis na overlijden in originele staat opleveren?

De rechten en plichten van een huurder vind je in de wet en in het contract. Kijk dus even in het contract wat er is afgesproken tussen de huurder en de verhuurder. Dit is wat de wet er over zegt:

huurhuis opleveren na overlijden in originele staat

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe snel moet een huurhuis leeg na overlijden?

De huur van een zelfstandige woonruimte eindigt niet direct na het overlijden. Het huis hoeft dus ook niet meteen leeg. Neem contact op met de verhuurder over het einde van de huur. In overleg is het vaak mogelijk om een woning eerder of later op te leveren dan de wettelijke of contractuele termijn.

Wie moet het huis leeghalen bij overlijden?

In beginsel zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis bij overlijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *