Huizenprijzen grafiek 2021, hoezo een zeepbel?

Met die woningmarkt valt het reuze mee. Iedereen heeft er wel een mening over, maar kijk nou gewoon eens naar de cijfers. In de grafiek hieronder zie je in de blauwe lijn de huizenprijzen van 2005 tot 2021. De rode lijn is een jaarlijkse stijging van 3% vanaf hetzelfde startpunt. Ja, je ziet het goed, de blauwe lijn ligt daar nog onder. Tussen 2005 en 2020 steeg de gemiddelde prijs van een verkocht huis dus minder dan 3% jaar op jaar!

Huizenprijzen grafiek 2021

huizenprijzen grafiek 2021

Een stijging van maar 3% per jaar. Dat moet toch te behappen zijn, zou je denken. Hoe kan het dan dat gewone mensen niet genoeg verdienen om nog een huis te kunnen kopen? Nou, de vraag stellen is hem beantwoorden. Want kijk hieronder maar eens hoe het modaal inkomen zich in Nederland in dezelfde periode heeft ontwikkeld ten opzichte van die 3% lijn. Tot een jaar of 10 geleden volgde het modale inkomen ongeveer de 3% lijn, maar daarna is er een groot gat ontstaan.

modaal inkomen nederland

De moraal van dit verhaal? Nederlanders praten graag met elkaar over de huizenmarkt maar misschien kun je het beter hebben over je salaris en de arbeidsmarkt. Wil je graag een huis kopen maar geeft jouw baan daar geen perspectief voor? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe werkgever of een andere sector.

poll huizenprijzen grafiek
De poll is gesloten. Hierboven zie je het resultaat.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *