Een huisdier in je testament? Jazeker kan dat!

Je kunt wel degelijk een clausule over je huisdier opnemen in je testament. Ook al kan je huisdier geen erfgenaam zijn, je hebt genoeg andere opties om wat voor je hond of kat te regelen in je testament.

Waarom kan je huisdier geen erfgenaam zijn?

Alleen een natuurlijk persoon (een mens) of een rechtspersoon (zoals een stichting) kan je erfgenaam zijn. Een dier heeft wel andere rechten, maar een konijn of papegaai kan geen huis erven of een bankrekening openen.

Wat kun je wel voor je huisdier regelen in je testament?

In de praktijk hebben we al veel mooie clausules over huisdieren in een testament zien staan:

  • Hans is 62 en gek op zijn honden Sam en Bo. Zijn goede vriend Kees heeft beloofd dat hij voor de honden zorgt als Hans wat overkomt. Hans heeft geen partner en geen kinderen. Bij de notaris heeft hij daarom geregeld dat de erfenis naar een goed doel gaat. In het testament staat dat Kees € 5.000 krijgt onder de “last” om na het overlijden van Hans voor de huisdieren te zorgen. De clausule geldt ook als Sam en Bo er niet meer zijn maar Hans wel een andere hond achterlaat.
  • Els is 82 jaar en erg gehecht aan haar kat Tommy. Toen haar kat overleed in 2019, heeft ze voor hem een graf geregeld. Het grafrecht kan ze steeds maar voor een paar jaar verlengen. Daarom staat in het testament van Els dat haar erfgenaam het graf moet aanhouden tot 2029.
  • Coby heeft maar een kleine erfenis. Ze heeft geen koophuis maar wel een beetje spaargeld. Haar papegaai Rocky is al 30 jaar en daar vind je niet zomaar een nieuw baasje voor. Daarom heeft ze een speciaal asiel voor papegaaien tot erfgenaam benoemd. Zij zullen goed voor Rocky zorgen en krijgen als dank de hele erfenis.
  • Paarden zijn een dure hobby. Frank en Monique hebben een mooie woonboerderij en drie paarden. Ze willen alles aan hun drie kinderen nalaten. Maar geen van de kinderen heeft wat met paarden. Daarom zijn de kinderen wel erfgenaam maar staat in het testament dat de paarden bij overlijden van Frank en Monique naar een vriendin gaan. Voor elk jaar dat de paarden daarna nog leven moeten de kinderen per paard € 2.000 overmaken aan die vriendin.

Meer lezen?

huisdier testament

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *