Huis verkopen van ouder in verpleeghuis? Zo regel je het

Stel je vader of moeder is verhuisd naar een verpleeghuis, het huis staat leeg en je wilt het verkopen. Hoe regel je dat? Dit zijn de 3 manieren waarop je het recht hebt om het huis van je ouder in het verpleeghuis te verkopen.

1. Onderhandse verkoopvolmacht

Stel je vader of moeder kan niet meer zelfstandig wonen maar is geestelijk nog goed. Je ouder zit in het verpleeghuis maar kan zelf nog wel overzien wat het huis verkopen betekent. Dan kun je de notaris vragen om langs je ouder te gaan voor een onderhandse volmacht tot verkoop en levering.

Met deze volmacht kun je alles regelen bij de makelaar en de notaris. Denk aan het geven van een verkoopopdracht, het onderhandelen met de koper en het tekenen van de koopakte en leveringsakte.

Ga niet zelf knutselen met een volmacht. De notaris zal voor de levering nooit een door je zelf gemaakte volmacht accepteren.

2. Notariële volmacht

Als de notaris toch al bij je vader of moeder langs gaat, dan is het misschien een goed idee om meteen een algemene volmacht te maken. Dit is duurder dan de eerste optie maar je krijgt ook meer waar voor je geld. Met een uitgebreide volmacht kun je ook de bankzaken en belastingen regelen. Voor de eerste twee opties moet je vader of moeder nog wel een handtekening kunnen zetten. Als dat niet meer gaat, dan kun je kiezen voor optie 3.

3. Beschermingsbewind

Lukt het niet meer om een volmacht te krijgen van je vader of moeder? Dan kun je bij de kantonrechter een beschermingsbewind aanvragen. Ondertussen kun je de verkoop van het huis zoveel mogelijk voorbereiden. Wanneer je eindelijk benoemd bent tot bewindvoerder, mag je nog geen handtekening zetten voor het huis. Om dat te kunnen regelen heb je nog een aparte toestemming nodig van de kantonrechter. Je moet dus twee dingen aanvragen bij de kantonrechter:

  • instellen bewind en benoeming bewindvoerder;
  • machtiging voor de verkoop van het huis.
huis verkopen van ouder in verpleeghuis

Meer lezen?