Huis verkopen van ouder in verpleeghuis? Zo regel je het

Stel je vader of moeder is verhuisd naar een verpleeghuis, het huis staat leeg en je wilt het verkopen. Hoe regel je dat? Dit zijn de 3 manieren waarop je het recht hebt om het huis van je ouder in het verpleeghuis te verkopen.

1. Onderhandse verkoopvolmacht

Stel je vader of moeder kan niet meer zelfstandig wonen maar is geestelijk nog wel goed. Je ouder zit in het verpleeghuis maar kan zelf nog overzien wat het huis verkopen betekent. Dan kun je de notaris vragen om langs je ouder te gaan voor een onderhandse volmacht tot verkoop en levering.

Met deze volmacht kun je alles regelen bij de makelaar en de notaris. Denk aan het geven van een verkoopopdracht, het onderhandelen met de koper en het tekenen van de koopakte en leveringsakte.

Ga niet zelf knutselen met een volmacht. De notaris zal voor de levering nooit een door je zelf gemaakte volmacht accepteren.

2. Notariële volmacht

Als de notaris toch al bij je vader of moeder langs gaat, dan is het misschien een goed idee om meteen een algemene volmacht te maken. Dit is duurder dan de eerste optie maar je krijgt ook meer waar voor je geld. Met een uitgebreide volmacht kun je ook de bankzaken en belastingen regelen. Je kunt al een notariële volmacht laten maken vanaf € 181 (bron). Je vindt de goedkoopste notaris bij jou in de buurt op deze pagina. Vul je woonplaats in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Voor de eerste en tweede optie moet je vader of moeder nog wel een handtekening kunnen zetten. Als dat niet meer gaat, dan kun je kiezen voor optie 3.

3. Beschermingsbewind

Lukt het niet meer om een volmacht te krijgen van je vader of moeder? Dan kun je bij de kantonrechter een beschermingsbewind aanvragen. Ondertussen kun je de verkoop van het huis zoveel mogelijk voorbereiden. Wanneer je eindelijk benoemd bent tot bewindvoerder, mag je nog geen handtekening zetten voor het huis. Om dat te kunnen regelen heb je nog een aparte toestemming nodig van de kantonrechter. Je moet dus twee dingen aanvragen bij de kantonrechter:

  • instellen bewind en benoeming bewindvoerder;
  • machtiging voor de verkoop van het huis.
huis verkopen van ouder in verpleeghuis

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat gebeurt er met je vermogen als je in een verpleeghuis komt?

Als jij verhuist naar het verpleeghuis, dan verhuist je koophuis naar Box 3. Dit betekent dat de overwaarde voortaan belast wordt als vermogen.

Kan een gevolmachtigde een huis verkopen?

Volmachten heb je in vele soorten en maten. Het is mogelijk om een volmacht te geven voor de verkoop van een huis. Neem bij twijfel of vragen contact op met een notaris.

Wat is een onderhandse volmacht tot verkoop?

Een onderhandse volmacht is een volmacht die wel op papier staat maar niet in een notariële akte. Je kunt zo’n volmacht dus zelf maken. Een onderhandse volmacht kan ook zien op de verkoop van een huis. Let op: vanwege de notariële zorgplicht en de regels voor identificatie is het in de praktijk niet mogelijk om een huis te verkopen met een zelf gemaakte onderhandse volmacht.