Huis verkopen maar huurder wil er niet uit? Zo regel je dat

Veel beleggers hebben besloten om te stoppen met verhuur vanwege de nieuwe huurprijsregulering in de vrije sector en de recente belastingverhoging in Box 3. In dit blog leg ik uit wat je kunt doen als je een huis wilt verkopen maar de huurder er niet uit wil.

1. Het huis verkopen met de huurder er in

Je kunt een huis verkopen met een huurder er in. De huurovereenkomst loopt in dat geval door met de koper als nieuwe verhuurder. De marktwaarde van een verhuurd huis is altijd lager dan de marktwaarde van een huis “vrij van huur”. Het hangt van de huurprijs af hoe groot het verschil is. In sommige steden liggen de huren zo hoog dat de afwaardering mee kan vallen. Er zijn nog altijd investeerders die goedkoop geld kunnen lenen en huizen willen kopen in verhuurde staat. Bovendien hebben grote beleggers geen last van de verhoogde Box 3 heffing omdat ze verhuren vanuit een vennootschap. Voor hen is er dus minder veranderd dan voor jou.

2. Het huis verkopen aan de huurder

Misschien is de huidige huurder wel de best mogelijke koper voor je huis. Een huis verkopen aan de huurder gebeurt meestal voor 90% tot 95% van de marktwaarde vrij van huur. Bijkomend voordeel is dat je geen verkoopkosten hebt. Je hoeft het huis niet te koop te zetten op Funda en je kunt de notariskosten laten betalen door de huurder. Als de huurder het huis wil kopen, dan is het lastigste punt uiteraard het bepalen van een verkoopprijs.

Tip: veel mensen weten niet dat je online een gratis waardebepaling kunt aanvragen. Makelaars bieden dit vrijblijvend aan voor mensen die een huis willen verkopen.

3. Afkoopsom aanbieden

Als je de huurder juridisch niet kunt dwingen om te vertrekken, dan kun je hem misschien op een andere manier stimuleren om vrijwillig mee te werken. Stel dat je huurder voor € 10.000 bereid is om te vertrekken en dat jij hierdoor € 100.000 meer krijgt voor de woning. Dan zou je toch wel gek zijn om geen afkoopsom aan te bieden?

4. Dringend eigen gebruik

In sommige gevallen is het mogelijk om een huurcontract op te zeggen vanwege “dringend eigen gebruik”. De wens om de woning te verkopen valt niet onder het begrip “dringend eigen gebruik”. Je hebt dus een andere reden nodig om hier een beroep op te kunnen doen. Een voorbeeld hiervan is een grote renovatie, als die niet mogelijk is zolang het pand bewoond is.

huis verkopen huurder wil er niet uit

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *