Huis verkopen aan je kind? Dit moet je weten

Je huis verkopen aan een kind? Op het eerste gezicht lijkt het slim maar er zitten enorme nadelen aan. Het kost een hoop geld om een woning op naam van je kind te zetten. En de overheid krijgt een groter deel dan wanneer je zelf eigenaar blijft.

Kun je het huis verkopen aan een kind en terughuren?

Ja, dit kan. Maar bedenk wel dat het verkopen van je huis aan een kind en daarna terughuren grote gevolgen heeft voor de belasting. Vanaf 1 januari 2023 moet je kind 10,4% overdrachtsbelasting betalen als je zelf in het huis blijft wonen! Daarna moet je kind elk jaar Box 3 belasting betalen over de overwaarde. Als ouders raak je de aftrek van hypotheekrente kwijt en over de koopprijs betaal je belasting in Box 3. Het is dus maar de vraag of dit wel voordelig is.

huis verkopen aan kind en terughuren

Welke adviseurs heb je nodig om de woning op naam van een kind te zetten?

De meeste ouders beginnen met een gesprek bij de notaris als ze het huis aan een kind willen verkopen. Maar wie heb je nog meer nodig?

  • Makelaar: niet nodig voor de koopakte, wel nodig voor de taxatie.
  • Notaris: altijd nodig voor de leveringsakte, maar kan ook helpen met de koopakte, een geldlening, de hypotheekakte en advies over de belasting.
  • Hypotheekadviseur: nodig voor de financiering als je kind het niet zelf kan betalen.
  • Belastingadviseur: nodig als je er zelf niet uitkomt met de aangifte.

Moet het verkopen van je huis aan een kind verplicht voor de WOZ-waarde?

Als je het huis van je ouders wilt kopen, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De eerste gaat uit van de WOZ waarde maar de tweede gaat uit van de taxatie door de makelaar. Er is niets op tegen om een koopprijs af te spreken onder de waarde maar dit heeft wel fiscale gevolgen. Een huis verkopen aan je kind onder de WOZ waarde kan door de fiscus als een schenking worden gezien. Hier vind je het nieuwe beleid van de fiscus hierover (versie 15 juni 2022). En als de koopprijs lager is dan de taxatie, wordt de overdrachtsbelasting berekend over de hogere waarde in het taxatierapport.

huis verkopen aan kind woz waarde

Zijn er betere manieren om vermogen over te dragen?

De overheid beloont bezit in Box 1 en belast bezit in Box 3. Het is dus niet zo slim om vermogen uit Box 1 van de ouders naar Box 3 van de kinderen te schuiven. Andersom is het verhuizen van vermogen uit Box 3 van de ouders naar Box 1 van de kinderen juist wel voordelig. Denk aan het schenken van spaargeld waarmee je kind een huis kan kopen. Of je tweede woning waar je kind al woont op naam van dat kind zetten. Wil je van je geld af om later belasting en zorgkosten te besparen? Ga dan eens met de notaris praten over een slim testament en een levenstestament. Dat kost veel minder en kan een hoop belasting besparen.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je het huis verkopen aan een kind en terughuren?

Ja, dit kan. Maar bedenk wel dat het verkopen van je huis aan een kind en daarna terughuren grote gevolgen heeft voor de belasting. Vanaf 1 januari 2021 moet je kind 10,4% overdrachtsbelasting betalen als je zelf in het huis blijft wonen. En daarna moet je kind elk jaar Box 3 belasting betalen over de overwaarde. Als ouders raak je de aftrek van hypotheekrente kwijt en over de koopprijs betaal je belasting in Box 3. Het is dus maar de vraag of dit wel voordelig is.

Welke adviseurs heb je nodig om de woning op naam van een kind te zetten?

De meeste ouders beginnen met een gesprek bij de notaris als ze het huis aan een kind willen verkopen. Maar wie heb je nog meer nodig?

1. Makelaar: niet nodig voor de koopakte, wel nodig voor de taxatie.
2. Notaris: altijd nodig voor de leveringsakte, maar kan ook helpen met de koopakte, een geldlening, de hypotheekakte en advies over de belasting.
3. Hypotheekadviseur: nodig voor de financiering als je kind het niet zelf kan betalen.
4. Belastingadviseur: nodig als je er zelf niet uitkomt met de aangifte.

Kun je een huis verkopen voor 1 euro?

Als je een huis wilt verkopen aan je kind voor 1 euro, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De fiscus zal een verkoop voor 1 euro zien als een schenking. Dit betekent dat je kind schenkbelasting moet betalen over de WOZ waarde. Als je kind overdrachtsbelasting moet betalen (0%, 2% of 10,4%) dan gaat dat over de marktwaarde. Die zal normaal gezien hoger zijn dan de WOZ waarde.

Is het slim om het huis van je ouders te kopen?

De overheid beloont bezit in Box 1 en belast bezit in Box 3. Het is dus niet zo slim om vermogen uit Box 1 van de ouders naar Box 3 van de kinderen te schuiven. Andersom is het verhuizen van vermogen uit Box 3 van de ouders naar Box 1 van de kinderen wel heel voordelig. Denk aan het schenken van spaargeld waarmee je kind een huis kan kopen. Of je tweede woning waar je kind al woont op naam van dat kind zetten. Wil je van je geld af om later belasting en zorgkosten te besparen? Ga dan eens met de notaris praten over een slim testament en een levenstestament. Dat kost veel minder en kan een hoop belasting besparen.

Check mijn 10 tips voor wie later geen erfbelasting wilt betalen.

Of lees mijn blog met 10 manieren om bij leven je vermogen al over te dragen.