Huis verkopen aan je kind? Dit moet je weten

Je huis verkopen aan je kind? Op het eerste gezicht lijkt het slim, maar helaas heeft het enorme nadelen. Ooit was het erg populair om een woning bij leven al op naam van een kind te zetten. Tegenwoordig hangt er zo’n hoog prijskaartje aan dat bijna niemand het nog doet. Gelukkig zijn er wel een paar andere mogelijkheden om op een voordelige manier vermogen over te dragen.

huis verkopen aan kind en terughuren

Kun je het huis verkopen aan een kind en terughuren?

Je huis verkopen aan een kind en terughuren is juridisch gezien mogelijk. Je zou het huis zelfs kunnen schenken en terughuren. Beide opties hebben echter flinke fiscale en financiële gevolgen.

 • Zit er nog een hypotheek op het huis? Dan moet je deze eerst aflossen voordat je het huis kunt schenken aan je kind.
 • Bij een verkoop kun je de hypotheek aflossen uit de verkoopprijs. Maar waar haalt een kind het geld vandaan om je huis te kopen? Voor het kopen van het huis van je ouders kun je geen normale woninghypotheek afsluiten. Als de ouders er in blijven wonen, dan is het een verhuurhypotheek met een hoger rentepercentage.
 • Bij een schenking betaalt een kind 10% tot 20% schenkbelasting.
 • Bij een verkoop betaalt een kind 10,4% overdrachtsbelasting als de ouders er zelf blijven wonen.
 • Als de eigenaar niet zelf in het huis woont, is het Box 3 vermogen waarover je elk jaar belasting betaalt.

Welke adviseurs heb je nodig om de woning op naam van een kind te zetten?

Voor het overnemen van het huis van de ouders door de kinderen heb je altijd een notaris nodig. Zowel bij een verkoop als schenking moet er een notariële akte van levering worden gemaakt. De meeste families beginnen daarom met een gesprek bij de notaris om alle opties en gevolgen te bespreken. Daarnaast kun je nog andere adviseurs nodig hebben.

 • Makelaar. In beginsel niet nodig bij een onderhandse verkoop, dat kan helemaal via de notaris. Maar je hebt wel een makelaar nodig voor een taxatierapport. Een taxatie kan nodig zijn voor de overdrachtsbelasting of het aanvragen van een nieuwe hypotheek.
 • Notaris. Behalve een akte van levering heb je mogelijk ook een koopakte en een hypotheekakte nodig. De notaris kan je ook helpen met fiscaal advies over de inkomstenbelasting, overdrachtsbelasting en schenkbelasting.
 • Hypotheekadviseur. Nodig als je kind een hypotheek moet afsluiten om de koopprijs te kunnen betalen. De hypotheekadviseur kan ook voor je uitzoeken hoe je het beste je oude hypotheek kunt aflossen.
 • Belastingadviseur. Nodig als je er zelf niet uit komt met de belastingaangifte.
huis verkopen aan kind woz waarde

Moet het verkopen van je huis aan een kind verplicht voor de WOZ-waarde?

Als je het huis van je ouders wilt kopen, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. Voor de schenkbelasting geldt verplicht de WOZ-waarde. Voor de overdrachtsbelasting geldt de marktwaarde blijkens een taxatierapport. Het staat je vrij om een koopprijs af te spreken die lager is dan de WOZ-waarde en/of de taxatiewaarde. Maar dit heeft wel fiscale gevolgen.

 • Een verkoop onder de WOZ waarde kan door de fiscus als een schenking worden gezien. Dit kan leiden tot de heffing van schenkbelasting. Hier vind je het nieuwe officiële beleid daarover (versie 15 juni 2022).
 • Een verkoop onder de taxatiewaarde leidt niet tot een lagere heffing van overdrachtsbelasting. Bij een lagere koopprijs betaal je gewoon overdrachtsbelasting over de (hogere) taxatiewaarde.

Tip: wil je weten wat jouw huis waard is? Veel mensen weten niet dat je online een gratis waardebepaling kunt aanvragen. Makelaars bieden dit vrijblijvend aan voor mensen die overwegen om hun huis te verkopen.

Zijn er betere manieren om vermogen over te dragen?

Veel ouders willen op tijd hun vermogen overdragen aan de kinderen, zodat ze in de toekomst minder belasting en zorgkosten betalen. Elke euro die je aan de kinderen schenkt, telt bijvoorbeeld niet meer mee voor de vermogenstoets als je in het verpleeghuis zit.

Mede om deze reden hebben al meer dan één miljoen (!!) Nederlanders een levenstestament gemaakt bij de notaris. Een levenstestament is een notariële volmacht die het onder andere mogelijk maakt om bij leven vermogen over te dragen. Denk bijvoorbeeld aan het scenario dat je naar het verpleeghuis gaat en je huis verkocht moet worden. Het levenstestament maakt het in dat geval mogelijk om de verkoopopbrengst direct aan de kinderen te geven. In combinatie met een slim testament kan dit soms zelfs belastingvrij!

Iedereen boven de 60 jaar zou eigenlijk een levenstestament moeten maken. Ook als je getrouwd bent en kinderen hebt. Misschien juist wel in dat geval. Want het huwelijk regelt niet dat je voor elkaar een handtekening kunt zetten. En mensen met kinderen zijn eerder geneigd om bij leven hun geld weg te schenken.

Je kunt al een levenstestament laten maken vanaf € 331 (bron). De prijzen verschillen per regio en per notaris. Bij veel kantoren betaal je tot wel twee of drie keer zoveel! Dit komt doordat notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je een huis verkopen voor 1 euro?

Als je een huis wilt verkopen aan je kind voor 1 euro, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De fiscus zal een verkoop voor 1 euro zien als een schenking. Dit betekent dat je kind schenkbelasting moet betalen over de WOZ waarde. Als je kind overdrachtsbelasting moet betalen (0%, 2% of 10,4%) dan gaat dat over de marktwaarde zoals die blijkt uit een taxatierapport. Die waarde zal normaal gezien hoger zijn dan de WOZ waarde. Voor beide belastingen gelden dus andere grondslagen. Bij de één geldt de WOZ-waarde, bij de ander geldt de taxatiewaarde.

Is het slim om het huis van je ouders te kopen?

De overheid beloont bezit in Box 1 en belast bezit in Box 3. Het is dus niet zo slim om vermogen uit Box 1 van de ouders te verplaatsen naar Box 3 van de kinderen. Andersom is het verhuizen van vermogen uit Box 3 van de ouders naar Box 1 van de kinderen wel heel voordelig. Denk aan het schenken van spaargeld waarmee je kind een huis kan kopen. Of het overdragen van een tweede woning die bij de ouders in Box 3 zit.

Wil je vermogen overdragen zodat je in de toekomst minder belasting en een lagere eigen bijdrage voor het verpleeghuis betaalt? Ga dan eens praten met de notaris over een slim testament en een levenstestament. Dat is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om veel geld te besparen in de toekomst.

Lees ook deze 10 tips waarmee je onder de erfbelasting uit komt.

Of lees dit blog met 10 manieren om bij leven vermogen over te dragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *