Het is een probleem dat zich vaak voordoet bij de verkoop van een woning. Bij de overdracht blijkt het huis nog niet leeg. Ik ken een makelaar die al mee heeft gemaakt dat de verkopers er nog gewoon in zaten. Het kwam ze niet uit deze week en de overdracht moest maar een andere keer. Oké, dat is wel een heel extreem voorbeeld. Maar ook een kapotte wasmachine, een stapel vuilniszakken of een oud bankstel in je nieuwe huis is ronduit vervelend.
Bekijk echt het hele huis
Troep in het huis is een rode vlag voor jou als koper. Het kan zelfs een manoeuvre zijn om je aandacht af te leiden van een ander, veel groter probleem. Als iets niet in orde is, controleer alles dan extra goed. Bekijk elke ruimte en open alle deuren en luiken. Kijk onder de vloer, op zolder en in de berging. Check of alle apparaten werken. Controleer de kranen, afvoeren en de werking van toiletten.
Accepteren of niet?
Altijd een lastig punt, accepteer je de woning wel of niet in deze staat? Een huis dat niet leeg is bij de overdracht, dat is niet conform afspraak. Maar wat doe je als diezelfde middag de schilder nog op de stoep staat. Je kunt ook eieren voor je geld kiezen en de rommel zelf naar de stort brengen.
Dreig met uitstel
Uitstel is vervelend voor jou, maar ook voor de verkoper. De kosten van de woning lopen door en de verkoper krijgt zijn geld nog niet terwijl hij het misschien wel hard nodig heeft. Bijvoorbeeld als hij een ander huis heeft gekocht. Dreigen met uitstel kan helpen om een oplossing te forceren. Maar pas op dat je jezelf daarmee niet in de voet schiet. Want de verkoper kan het ook als een voorstel zien en akkoord gaan met een paar dagen uitstel.
Regel het zelf en spreek een vergoeding af
Je zou ook kunnen afspreken dat je zelf regelt dat de spullen verdwijnen en dat de verkoper daarvoor een vergoeding betaalt. Je kunt dit bedrag laten verrekenen door de notaris op de nota van afrekening.
Laat een bedrag in depot storten
Soms stelt de makelaar voor om een bedrag in depot te storten. Dit houdt in dat de overdracht gewoon doorgaat maar dat er een bedrag in depot blijft als stok achter de deur. De verkoper krijgt dat deel van de koopprijs pas zodra het huis leeg is. Meestal is dit geen goede oplossing. Als het maar om een paar dingen gaat, dan is het zonde om extra kosten te maken bij de notaris. Gaat het om veel spullen? Dan kun je de woning beter niet accepteren en de verkoper in gebreke stellen.
Stel de verkoper in gebreke
In een extreem geval zie je misschien liever helemaal van de koop af. In dat geval kun je de verkoper in gebreke stellen. Dat is een eerste stap om de koopovereenkomst te kunnen ontbinden. Doe dit nooit zonder overleg met je makelaar en de notaris.

Meer lezen?
Veelgestelde vragen:
Moet een huis leeg zijn bij verkoop?
Ja, in een standaard koopakte staat dat de woning leeg en ontruimd moet zijn op het moment van de feitelijke levering.
Wat moet er achter blijven bij verkoop huis?
Bij de verkoop van een huis moeten de meeverkochte roerende zaken achter blijven. Ook zonder duidelijke afspraken hierover, is het logisch dat de verkoper bijvoorbeeld de sleutels, handleidingen en verdere documentatie achterlaat.