Huis kopen zonder samenlevingscontract? Kan wel, niet slim

Ja, je kunt samen een huis kopen zonder een samenlevingscontract te maken. Maar of dat slim is? Ik vind van niet. Dit zijn de belangrijkste redenen om toch een contract te maken als je een huis koopt.

huis kopen zonder samenlevingscontract

1. Er is geen wetboek voor samenwoners

Samenwonen is niet in de wet geregeld. Dit betekent dat je veel vrijheid hebt om zelf afspraken te maken. Niks moet, alles mag. Zet je niks op papier? Dan is er dus geen wetboek waarop je terug kunt vallen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je uit elkaar gaat. Of aan het geval dat één van beiden overlijdt. Je wilt er niet pas op dat moment achter komen dat je nergens recht op hebt.

Er zijn dingen die jij misschien vanzelfsprekend vindt maar die helemaal niet in de wet zijn geregeld. Een samenlevingscontract zorgt voor duidelijkheid over een aantal belangrijke onderwerpen. Ook geeft het bescherming als er wat gebeurt.

Willen jullie samen een huis kopen maar ga je nog niet samenwonen? Dan kun je bijvoorbeeld een testament maken waarin je elkaar tot erfgenaam benoemt. Sommige afspraken kun je ook zonder notaris vastleggen. Bijvoorbeeld afspraken over wat van wie is en hoe je bepaalde kosten verdeelt.

2. Eigen geld in het huis

Zonder eigen geld is het haast niet meer mogelijk om een huis te kopen. Meestal brengt één van beiden meer geld in dan de ander. Wil je een huis kopen zonder een samenlevingscontract te maken? Dan is het belangrijk om te weten dat er geen wettelijk vergoedingsrecht bestaat voor samenwoners.

Als je getrouwd bent, kun je privé geld dat je in het huis investeert weer terugvragen bij een scheiding. Dit heet een vergoedingsrecht. Voor gehuwden en geregistreerde partners is dit in de wet geregeld. Voor samenwoners is dat niet het geval. Ga je uit elkaar met een koophuis maar zonder een samenlevingscontract? Dan is het maar de vraag of je iets terugziet van je eigen geld. Uitspraken van rechters gaan alle kanten op. In het ene geval heb je wel een vergoedingsrecht, in het andere geval niet.

Het is dus belangrijk om iets op papier te zetten als één van beiden meer geld in het huis stopt dan de ander. Een vergoedingsrecht kun je ook zonder notaris vaststellen. Maar de meeste stellen zullen het liever vastleggen in een samenlevingscontract.

3. Verblijvingsbeding

In een samenlevingscontract kun je afspreken dat het gezamenlijke huis bij overlijden naar de langstlevende gaat. Dit heet een verblijvingsbeding. Als je samen een huis koopt zonder een samenlevingscontract te maken, heb je bij overlijden geen recht op het huis.

In plaats van een samenlevingscontract kun je ook kiezen voor een testament. Daarin kun je behalve het huis ook het privé vermogen aan elkaar nalaten. Denk bijvoorbeeld aan je privé spaarrekening. Maak je wel een testament maar geen samenlevingscontract? Dan heeft de langstlevende voor de erfbelasting pas recht op de partnervrijstelling als je 5 jaar bent ingeschreven op hetzelfde adres. Daarom kun je het beste beide documenten in één keer regelen bij de notaris.

4. Partnerpensioen

Partnerpensioen is een soort verzekering die gekoppeld is aan je pensioen. Het houdt in dat je partner een uitkering krijgt als jij overlijdt. Veel mensen weten niet dat deze uitkering direct ingaat na het overlijden. Het is dus ontzettend belangrijk om elkaar aan te melden bij het pensioenfonds. Ook als je samen een hypotheek hebt met een levensverzekering. Veel stellen sluiten een polis af waardoor de hypotheeklasten omlaag gaan bij overlijden. Maar de andere kosten van het huis blijven wel hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van onderhoud. Meld je partner daarom altijd aan voor het partnerpensioen.

Onder de nieuwe Pensioenwet kun je elkaar ook zonder samenlevingscontract aanmelden. Helaas hebben nog niet alle pensioenfondsen dit ingevoerd. Mogelijk eist jouw pensioenfonds nog steeds dat je een notarieel samenlevingscontract maakt.

Verzekeringen samenvoegen

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 8 verzekeringen heeft? Misschien hebben jullie samen dus wel 16 verschillende polissen. Je kunt een hoop geld besparen door verzekeringen samen te voegen en onder te brengen bij één partij. Bijvoorbeeld bij Univé, Interpolis of Centraal Beheer.

Zo bespaar je op de notariskosten

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen notariskantoren. Het tarief voor een samenlevingscontract loopt uiteen van € 259 tot € 997 (bron). Vraag daarom altijd een paar offertes aan voordat je een notaris kiest. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *