Hoe word je wettelijk vertegenwoordiger bij dementie?

Stel je partner, ouder of ander familielid is niet meer wilsbekwaam. Je hebt geen standaard wettelijk vertegenwoordiger bij dementie. Een kind kan niet zomaar een handtekening zetten voor zijn vader of moeder. En ook al ben je getrouwd met je partner, dat betekent nog niet dat je hem of haar kunt vertegenwoordigen.

Gezondheid

Wat je gezondheid betreft, heb je mogelijk wel een vertegenwoordiger op grond van de wet. Dus zonder dat er iets op papier staat en zonder een bezoek aan de notaris of de rechtbank. De wet zegt hierover het volgende:

wettelijk vertegenwoordiger dementie

Een alternatief voor deze wettelijke regeling is het mentorschap. Dit kun je aanvragen bij de kantonrechter. Heeft iemand geen gevolmachtigde en ook geen naaste familie die het kan of wil regelen? Dan biedt het mentorschap uitkomst.

Bankzaken en vermogen beheren

Om de bankzaken voor iemand te kunnen regelen en het vermogen te beheren, heb je de volgende opties:

  1. Een bankvolmacht. Dit kan alleen wanneer de persoon om wie het gaat het nog kan overzien. Bij gevorderde dementie is dit geen optie meer. Met een bankvolmacht kun je alleen maar de betalingen doen.
  2. Een algemene volmacht. Dit kun je niet bij de bank regelen maar wel bij de notaris. Het is gebruikelijk om dit uit voorzorg te doen, wanneer er nog niks aan de hand is. Een algemene volmacht omvat behalve de bankzaken ook het huis, beleggingen en verder vermogen.
  3. Is het te laat voor een volmacht? Dan kun je een beschermingsbewind aanvragen bij de kantonrechter. Een bewind omvat normaal gezien het hele vermogen.
  4. Een laatste optie, die nog verder gaat dan bewind, is het instellen van curatele. Daarvoor kun je kiezen als mentorschap en bewind niet voldoende bescherming biedt. Curatele is de enige optie waardoor je de volledige wettelijk vertegenwoordiger kunt worden bij dementie. Degene om wie het gaat wordt daardoor zelf handelingsonbekwaam.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wie is de wettelijke vertegenwoordiger bij dementie?

Wat je gezondheid betreft, mag een partner of kind jou vertegenwoordigen op grond van de wet. Maar voor je financiën is er wettelijk niks geregeld. Veel mensen verlenen daarom uit voorzorg een volmacht bij de notaris. Als het daar te laat voor is, dan kan iemand een bewind aanvragen bij de kantonrechter.

Is een mentorschap altijd nodig bij dementie?

Nee, op grond van de wet kan een gezins- of familielid jou zonder mentorschap vertegenwoordigen op het gebied van je gezondheid. Wanneer je uit voorzorg een algemene volmacht hebt verleend bij de notaris, is een mentorschap ook niet nodig.