Hoe lang mag de notaris je geld vasthouden na verkoop huis?

Heb jij je huis verkocht maar je geld nog niet ontvangen? In dit blog ontdek je hoe lang de notaris je geld mag vasthouden na de verkoop van je huis. In sommige landen moet je maanden (!) wachten op je geld. In Nederland hooguit enkele werkdagen.

De regels van het Burgerlijk Wetboek

In het Burgerlijk Wetboek staat dat de notaris de koopprijs pas aan verkoper mag uitbetalen als de akte van levering bij het kadaster is ingeschreven. Maar zoals je verderop kunt lezen, zijn de afspraken in de koopakte en de beroepsregels voor de notaris strenger. Hierdoor moet je nog iets langer wachten op je geld.

hoe lang mag de notaris geld vasthouden na verkoop huis

De afspraken in de koopakte

In de koopakte spreek je af dat de levering vrij van hypotheken en beslagen plaatsvindt. De notaris checkt vóór de levering of dit het geval is. Ná de levering moet de notaris dit nog een keer controleren. Op het moment dat jullie bij de notaris zitten om een handtekening te zetten, kan er ook iemand bij het kadaster staan om beslag te leggen. Het is haast niet te geloven, maar dit komt in de praktijk daadwerkelijk wel eens voor. Als er inderdaad een beslag is gelegd, dan heb je als verkoper niet geleverd wat je had afgesproken met de koper. Dit betekent dat de notaris de koopprijs nog niet mag uitbetalen.

levering vrij van hypotheken en beslagen

De regels voor notarissen

Wanneer vindt die tweede check plaats en hoe lang mag de notaris je geld dus vasthouden na de verkoop van je huis? Dat staat in deze spelregels voor de notaris. Het ligt aan de dag van de week en het tijdstip waarop je een afspraak hebt bij de notaris. Je hebt hier zelf invloed op omdat je in de koopakte een datum afspreekt. De gevolgen van deze afspraak voel je in de portemonnee. Want zolang je geld nog bij de notaris staat, moet je hypotheekrente betalen aan de bank.

  • Als de notaris de akte inschrijft vóór 15:00 uur, dan kan de tweede check plaatsvinden om 09:00 uur op de volgende werkdag. Daarna vindt de uitbetaling plaats. Je ontvangt in dat geval dus binnen een dag je geld op de rekening. Maar dan hebben we het wel over twee aansluitende dagen waarop het Kadaster open is. Als er een weekend of een feestdag tussen zit, dan moet je langer wachten.
  • Als de notaris de akte inschrijft ná 15:00 uur, dan moet je nog een werkdag langer wachten op je geld.

Heb je de verkoopopbrengst snel nodig? Plan dan geen afspraak op een donderdagmiddag, op een vrijdag of op een dag vóór een feestdag. Het Kadaster is gesloten op Nieuwjaarsdag, Paasmaandag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag en met Kerst. Op Goede Vrijdag en 5 mei is het Kadaster normaal gezien wel open.

Tip: weet je nog niet wat je met de verkoopopbrengst gaat doen? Deze bank betaalt momenteel de hoogste spaarrente.

Veelgestelde vragen:

Hoe snel heb je je geld na de verkoop van je huis?

Vergeleken bij andere landen krijg je in Nederland heel snel je geld na de verkoop. Vaak stort de notaris de koopprijs al binnen één werkdag op je rekening.

Wanneer mag de notaris het geld langer vasthouden?

Het gebeurt bijna nooit, maar in theorie kan iemand beslag leggen op het huis of op de koopsom. Het kan gebeuren dat de betaling hierdoor vertraging oploopt of helemaal niet plaats kan vinden. De verkoper en koper kunnen ook afspreken dat een deel van het geld in depot blijft bij de notaris. Bijvoorbeeld als bij de bezichtiging blijkt dat de woning een gebrek heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *