Hoe lang mag de notaris je geld vasthouden na verkoop huis?

Je huis verkocht maar je geld nog niet gekregen? Dit is hoe lang de notaris je geld mag vasthouden na de verkoop van je huis.

De regels van het Burgerlijk Wetboek

In de wet staat dat de koopprijs pas naar de verkoper mag als de akte van levering bij het kadaster is ingeschreven. Maar zoals je hierna kunt lezen, zijn de koopakte en de regels voor de notaris nog wat strenger.

hoe lang mag de notaris geld vasthouden na verkoop huis

De afspraken in de koopakte

In de koopakte spreek je af dat de levering vrij van hypotheken en beslagen is. De notaris checkt vooraf of dit in orde is. Maar achteraf moet het nog een keer. Want op het moment dat je bij de notaris zit, kan er ook iemand bij het kadaster staan om beslag te leggen. Als dat laatste het geval is, dan heb je niet geleverd wat je had afgesproken. Dit betekent dat de notaris de koopprijs nog niet mag uitbetalen.

levering vrij van hypotheken en beslagen

De regels voor notarissen

Wanneer is die tweede check en hoe lang mag de notaris je geld dus vasthouden na de verkoop van je huis? Dat staat in deze spelregels voor de notaris. Het ligt aan de dag van de week en hoe laat je een afspraak hebt bij de notaris. Je hebt daar dus zelf invloed op. En dat voel je in de portemonnee. Want hoe langer je geld bij de notaris staat, hoe meer rente je betaalt aan de bank.

  • Als de notaris de akte inschrijft voor 15:00 uur, dan kan de tweede check al om 09:00 uur op de dag er na. Je hebt in dat geval dus binnen een dag je geld op de rekening. Maar dan hebben we het wel over twee aansluitende dagen waarop het Kadaster open is. Als er een weekend of feestdag tussen zit, dan moet je langer wachten.
  • Als de notaris de akte inschrijft na 15:00 uur, dan moet je nog een werkdag langer wachten.

Heb je het geld snel nodig? Plan dan geen afspraak op een donderdagmiddag, een vrijdag of op een dag voor een feestdag. Het Kadaster is gesloten op Nieuwjaarsdag, Paasmaandag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag en met Kerst. Op Goede Vrijdag en 5 mei is het Kadaster normaal gezien wel open.

Veelgestelde vragen:

Hoe snel heb je je geld na de verkoop van je huis?

Vergeleken bij andere landen krijg je in Nederland heel snel je geld na de verkoop. Vaak stort de notaris de koopprijs al binnen één werkdag op je rekening.

Wanneer mag de notaris het geld langer vasthouden?

Het gebeurt bijna nooit, maar in theorie kan iemand beslag leggen op het huis of op de koopsom. Het kan gebeuren dat de betaling hierdoor vertraging oploopt of helemaal niet plaats kan vinden. De verkoper en koper kunnen ook afspreken dat een deel van het geld in depot blijft bij de notaris. Bijvoorbeeld als bij de bezichtiging blijkt dat de woning een gebrek heeft.