Hoe lang duurt de overdracht van een huis bij de notaris?

Je hebt zelf in de hand hoe lang de overdracht van een huis bij de notaris duurt. Want meestal is niet de notaris maar jouw bank de beperkende factor.

Hoeveel tijd heeft de notaris nodig om de overdracht van een huis voor te bereiden?

Pas als de notaris een kopie heeft van de koopakte gaat hij aan de slag met het dossier. Heeft de verkoper geen hypotheek en de koper ook niet? Dan is het in theorie mogelijk om het huis binnen één dag over te dragen bij de notaris. Maar in de praktijk komt dat haast niet voor. Bijna altijd moet er nog een hypotheek van de verkoper worden afgelost. Daarvoor moet de notaris een verzoek indienen bij de bank van de verkoper. Hiervoor geldt bij de bank een termijn van 2 á 3 weken. De notaris kan daar niks aan doen. Meestal heeft de koper de financiering ook nog niet rond.

Een overdracht binnen 1 maand is in de praktijk heel snel. Meestal zit er meer tijd tussen de koopovereenkomst en de overdracht.

hoe lang duurt overdracht huis notaris

Hoe lang duurt de afspraak voor de overdracht van een huis bij de notaris?

Heb je als koper geen hypotheek nodig en is er niks aan de hand met het huis? Dan kan de afspraak bij de notaris binnen 10 minuten klaar zijn. Maar heb je als koper wel een hypotheek en teken je ook een samenlevingscontract? Of zijn er problemen met het huis die nog niet zijn opgelost? Dan kan de afspraak voor de overdracht van je huis zo maar uitlopen tot meer dan een uur.

Voordat je bij de notaris zit, ga je nog samen met de makelaar langs het huis om te kijken of alles in orde is. Klopt alles, dan ga je daarna naar de notaris om de akte van levering te tekenen. Deze drie punten mag je daarbij niet vergeten:

  1. Denk er aan om je paspoort mee te nemen. Een rijbewijs of ID-kaart is ook goed.
  2. Zorg er voor dat je geld op tijd bij de notaris op de rekening staat. Een klein bedrag kun je meestal ook pinnen. Maar doe dat liever niet. Want te vaak komen kopers er pas bij de notaris achter dat ze een pinlimiet hebben.
  3. Sluit van tevoren een opstalverzekering af. Dit hoeft meestal niet bij een actieve VVE maar is wel nodig bij een gewoon huis of een slapende VVE.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoeveel tijd zit er tussen verkoop huis en overdracht?

Gemiddeld zit er een maand of 3 tussen de verkoop van een huis en de overdracht bij de notaris. Sneller dan 1 maand komt in de praktijk haast niet voor. Dit komt omdat het tijd kost om de oude hypotheek van de verkoper af te lossen en de nieuwe hypotheek van de koper te regelen. Een overdracht op een veel langere termijn kan ook. Bijvoorbeeld als de verkoper pas over een jaar wil verhuizen als zijn nieuwbouwhuis klaar is.

Hoe lang duurt de afspraak bij de notaris?

Gemiddeld zal de afspraak bij de notaris ongeveer 45 minuten duren. De verkoper en zijn makelaar vertrekken zodra de levering is getekend. De koper blijft daarna nog voor het tekenen van de hypotheek.

Wie zijn aanwezig bij overdracht huis?

Bij de overdracht van een huis zijn normaal gezien de verkopers, de kopers en de makelaars aanwezig. Soms is een makelaar alleen bij de bezichtiging van het huis en gaat hij niet mee naar de notaris. Sommige hypotheekadviseurs gaan ook mee naar de overdracht, maar dit is niet gebruikelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *