Hoe kun je een klacht indienen tegen een notaris?

Fouten maken is menselijk. Ook bij de notaris gaat er wel eens wat mis. Gelukkig kunnen de meeste fouten snel worden hersteld. En als dat niet mogelijk is, dan kan de notaris altijd nog je schade vergoeden. Daarvoor is de notaris verplicht verzekerd. Maar soms is er meer aan de hand en neemt een klant geen genoegen met herstel of vergoeding. In dat geval kom je uit bij het tuchtrecht.

Per jaar zijn er bijna 500 tuchtklachten tegen een notaris. Wanneer een klacht gegrond is, kan de rechter een waarschuwing, berisping, schorsing of geldboete opleggen. Na het indienen van een klacht over een notaris kan hij of zij ook uit het ambt worden gezet door de rechter. Behalve notarissen vallen ook toegevoegd notarissen en kandidaat-notarissen onder het tuchtrecht.

Er zijn meerdere websites waar je informatie kunt vinden over het tuchtrecht. En er zijn ook meerdere instanties waar je een klacht kunt indien tegen de notaris. Hierna volgt een overzicht.

Het Register Notariaat en het Opvolgersarchief

Je wilt natuurlijk precies weten met wie je te maken hebt voordat je een klacht indient over een notaris. Alle huidige notarissen, toegevoegd notarissen en kandidaat-notarissen kun je op achternaam vinden in het Register Notariaat.

In het register staan bijvoorbeeld de nevenfuncties van de notaris. Ook kunnen klachten uit het verleden in het register staan. Wie niet meer in het notariaat werkt, staat ook niet meer in het register. Je kunt een oud-notaris nog wel op achternaam of standplaats opzoeken in het Opvolgersarchief. Ook tegen een oud-notaris kun je een klacht indienen. Kom je er niet uit, neem dan contact op met de orde van notarissen, de KNB.

klacht notaris erfenis

1. Klacht tegen notaris indienen bij de Kamer voor het Notariaat

Je kunt bij meerdere instanties een klacht indienen tegen een notaris. De belangrijkste is de Kamer voor het Notariaat. Dit is een onderdeel van de Rechtspraak. Nederland heeft vier Kamers. In het Register Notariaat kun je de plaats vinden waarin de notaris kantoor houdt. Dit bepaalt bij welke van de vier kamers je moet zijn. Op de website van de Kamer voor het Notariaat staat hoe je daar een klacht kunt indienen.

2. Klacht over notaris indienen bij de Geschillencommissie

Het is ook mogelijk om een klacht tegen een notaris in te dienen bij de Geschillencommissie. Maar deze instantie kan geen tuchtmaatregel opleggen aan een notaris. Wat ze wel voor je kunnen doen, is een oordeel geven over een factuur van de notaris. Want daarvoor kun je niet terecht bij de Kamer voor het Notariaat. Als je de rekening van een notaris te hoog vindt, dan moet je dus naar de Geschillencommissie.

3. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB)

De KNB behandelt geen klachten over de notaris maar kan wel bemiddelen. Je kunt dit zien als een laatste poging om je probleem op te lossen voordat je een klacht indient. Op de site van de KNB kun je meer lezen over wat ze voor je kunnen doen. De KNB kan je bijvoorbeeld helpen als je dossier vastloopt of als je een vraag hebt over de beroepsregels.

4. Bureau Financieel Toezicht (BFT)

Ook bij het Bureau Financieel Toezicht kun je geen klacht indienen maar ze kunnen jouw “signaal” wel doorsturen naar de rechter. Check de site van het BFT voor meer informatie.

Het BFT kan u niet helpen met uw individuele bezwaar. Bij het BFT kunt u alleen een signaal afgeven over het functioneren van een (kandidaat- of toegevoegd) notaris die valt onder het toezicht van het BFT. Het BFT kan uw signaal gebruiken in zijn toezicht.

5. Klacht indienen over een notaris die executeur is in een erfenis

Als de notaris executeur is in een erfenis, dan kun je ook een klacht indienen bij de kantonrechter. Daarover kun je meer lezen in dit blog. Is de notaris op een andere manier betrokken bij de erfenis en ben je daar ontevreden over? Vraag dan eerst eens een andere notaris om advies voordat je een klacht indient.

6. Schrijf een review op Google

Elke notaris is ondernemer. Elk notariskantoor is dus een bedrijf. En dit betekent dat Google het mogelijk maakt om een review te geven van het kantoor. Deze reviews zijn openbaar en worden door veel mensen bekeken.

De meeste notarissen vragen kun klanten niet om reviews te schrijven. Dit betekent dat veel kantoren maar heel weinig reviews hebben op Google. Jouw review kan dus best een impact hebben op de score van het bedrijf. En de kans is groot dat je review hierdoor ook een lange tijd bovenaan blijft staan in Google. Een mooie optie voor wie direct resultaat wil en geen zin heeft om een klachtenprocedure te doorlopen.

Een advocaat inschakelen

Misschien ben je al zover dat je een advocaat wilt inschakelen. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een lastige zaak of als het om veel geld gaat. Op de site van de Nederlandse Orde van Advocaten kun je een advocaat vinden die je wil helpen met het indienen van een klacht tegen een notaris. In het zoekscherm vul je dan in: tuchtrecht notarissen. Zoek voordat je naar een advocaat gaat wel uit of je verzekerd bent voor rechtsbijstand of dat je recht hebt op een gratis advocaat. Daarover kun je meer lezen op deze site.

Bij de tuchtrechter kun je geen schadevergoeding eisen. Dat kan alleen met een rechtszaak tegen de notaris bij de gewone rechter. Als je daar aan denkt, neem dan contact op met een advocaat.

De beroepsregels voor notarissen

Heeft een notaris de regels overtreden? Aan welke regels moet de notaris zich eigenlijk houden? Hier vind je de tekst van de Wet op het notarisambt. De andere regels voor notarissen vind je op deze site.

Zoeken in tuchtuitspraken

Wil je weten of er over jouw klacht tegen de notaris al eens een uitspraak is gedaan? Je kunt op deze site van de overheid zoeken in de uitspraken van de rechter hierover. Vul eerst een zoekwoord in, klik dan op notarissen en daarna op zoeken. Vul bijvoorbeeld “nalatenschap” in en je krijgt meer dan 750 uitspraken waarin je kunt gaan zoeken! Voor recente uitspraken van de tuchtrechter kun je op deze pagina kijken.

Leg je klacht voor aan een andere notaris

Zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag dan eens een andere notaris om een second opinion. Op deze site kun je een notaris bij jou in de buurt vinden.

klacht notaris

Veelgestelde vragen:

Waar kun je een klacht over een notaris indienen als je ontevreden bent?

Er zijn 4 instanties waar je kunt klagen over een notaris:
1) de Kamer voor het notariaat
2) de Geschillencommissie
3) de KNB
4) het BFT
Check mijn blog voor een uitleg over de 4 opties.

Welke maatregelen kan de tuchtrechter opleggen aan een notaris?

Wanneer je klacht gegrond is, kan de Kamer van toezicht kiezen uit:
1) een waarschuwing
2) een berisping
3) schorsing
4) geldboete
5) ontzetting uit het ambt.

Kan ik een klacht tegen een notaris indienen over een erfenis?

Als de notaris executeur is in een erfenis, dan kun je ook een klacht indienen bij de kantonrechter. Is de notaris op een andere manier betrokken bij de erfenis en ben je daar ontevreden over? Vraag dan eerst eens een andere notaris om advies voordat je een klacht indient.

Waar kan ik voorbeelden vinden van klachten tegen de notaris?

Je kunt op deze website van de overheid zoeken in uitspraken van de tuchtrechter. Vul eerst een zoekterm in, klik dan op zoek en daarna op notarissen. Vul bijvoorbeeld “nalatenschap” in en je krijgt meer dan 750 uitspraken waarin je kunt gaan zoeken!