Er zijn een paar manieren waarop je er achter kunt komen wie de aandeelhouders van een B.V. zijn. In sommige gevallen kun je zelfs checken wie aandeelhouder is zonder het bedrijf zelf te benaderen.
Hoe kan je zien wie aandeelhouder is?
Veel B.V.’s hebben maar één aandeelhouder. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke holding waarvan de directeur de enige aandeelhouder is. Of een werkmaatschappij waarvan de holding de enige aandeelhouder is. Zo’n enig aandeelhouder moet verplicht worden ingeschreven bij het handelsregister. Dit is het geval voor een groot deel van alle besloten vennootschappen. Daarom kun je heel gemakkelijk bij de KVK controleren of er één aandeelhouder is.
Is er geen enig aandeelhouder ingeschreven? Dan weet je dus dat er meer dan één aandeelhouder is. Is een stichting ingeschreven als enig aandeelhouder en is de directeur van het bedrijf de enige bestuurder van die stichting? Dan is er waarschijnlijk sprake van een certificering en is de directeur meestal de enige certificaathouder. In dit blog lees je meer over het certificeren van aandelen.

Meerdere aandeelhouders vind je niet bij de KVK
Als er geen enig aandeelhouder is ingeschreven bij het handelsregister, dan zijn er dus meerdere aandeelhouders. Een eerste optie die je hebt, is het inzien van de historie van de onderneming. Daar kun je mogelijk zien dat in het verleden een enig aandeelhouder is ingeschreven en uitgeschreven. Als die persoon op dit moment nog steeds bestuurder is, mag je er van uit gaan dat diegene een deel van de aandelen heeft verkocht.
Een tweede optie is zoeken op het adres van de onderneming. Veel aandeelhouders nemen deel in een onderneming via hun holding. Die is vaak op hetzelfde adres ingeschreven als de werkmaatschappij. Weet je waar de directeur of vermoedelijke aandeelhouder woont? Dan kun je ook in het handelsregister zoeken naar rechtspersonen op het privé adres. Door gegevens met elkaar te combineren, kun je tot een hypothese komen over wie de eigenaar is van een bedrijf.
De enige manier om er met zekerheid achter te komen wie de aandeelhouders zijn, is het inzien van het aandeelhoudersregister. Elke B.V. moet zelf zo’n register bijhouden. Dit is niet openbaar. In Den Haag wordt gewerkt aan een wetsvoorstel voor een Centraal Aandeelhoudersregister. Dit register is niet bedoeld voor consumenten of ondernemers maar voor toezichthouders en notarissen. Hier heb je als nieuwsgierige persoon dus niks aan. Dit laatste geldt (op dit moment) ook voor het zogenoemde UBO register op grond van een uitspraak van het Hof van Justitie.
Meer lezen?
- Uitleg over het verschil tussen een B.V. en een V.O.F.
- Zelf aandeelhouder worden? Hier moet je op letten.
Veelgestelde vragen:
Wie heeft het aandeelhoudersregister?
Het bijhouden van het aandeelhoudersregister is een taak van de directie van de vennootschap. Bedrijven met een vaste notaris laten het register vaak bewaren door de notaris. Het bedrijf zelf heeft in dat geval vaak een papieren kopie of een digitale scan.
Hoe kom ik aan een aandeelhoudersregister?
Het is gebruikelijk dat de notaris bij de oprichting van de B.V. een papieren aandeelhoudersregister maakt. Ben je het register kwijt? Informeer dan eerst bij je vaste notaris (of voormalige vaste notaris) of die het register heeft. Ook kan het per ongeluk bij een (oud-)bestuurder of (oud-)aandeelhouder thuis liggen of bij een andere adviseur op kantoor. Bijvoorbeeld bij de accountant of belastingadviseur. Is het echt niet meer te vinden? Dan kun je door de notaris een vervangend register laten maken.
Hoe ziet een aandeelhoudersregister er uit?

Een aandeelhoudersregister is meestal een ordner waarin van iedere aandeelhouder de persoonlijke gegevens staan. Ook staat er in hoeveel aandelen de aandeelhouder heeft, welke nummers het betreft en op welke datum en op grond van welke titel de aandelen zijn verkregen. Bij de titel kun je bijvoorbeeld denken aan een uitgifte bij oprichting of een overdracht bij bedrijfsovername.