Hoe controleert de belastingdienst overdrachtsbelasting?

Door een aantal wetswijzigingen is de belastingheffing bij de aankoop van een woning best ingewikkeld geworden. Er zijn nu drie verschillende tarieven. Het is niet altijd even duidelijk welk tarief geldt. En er valt ook zeker mee te sjoemelen. Daarom vragen veel mensen zich af of en hoe de belastingdienst de overdrachtsbelasting eigenlijk controleert.

hoe controleert de belastingdienst overdrachtsbelasting

Hoe weet de belastingdienst dat je een huis hebt gekocht?

Alle notariële akten (behalve een testament) worden door de notaris meteen geregistreerd bij de belastingdienst. Dit houdt in dat de fiscus een digitale kopie krijgt van de akte. Ze weten dus precies waarvoor je hebt getekend.

Hoe controleert de belastingdienst de overdrachtsbelasting?

Het controleren van de overdrachtsbelasting is niet lastig. Want de belastingdienst heeft toegang tot een hoop informatie. Meestal kan door bureauonderzoek binnen een paar minuten worden vastgesteld of het juiste tarief is berekend.

  1. De notaris stuurt een kopie van de akte naar de belastingdienst en draagt de overdrachtsbelasting af. In de akte is ook een verklaring van de koper opgenomen over de intentie tot zelfbewoning.
  2. De belastingdienst kan informatie van Funda, het Kadaster, de notariële akte, de Basisregistratie Personen en de WOZ-beschikking met elkaar combineren.
  3. Ook een snelle blik op Google Streetview kan de belastingdienst helpen bij de check of het bijvoorbeeld wel om een woning gaat. Soms koopt iemand een pand waar hij wil gaan wonen terwijl het beslist geen woning is. Bijvoorbeeld een loods, een schuur of een bedrijfspand. Dat het feitelijk mogelijk is om ergens te wonen, maakt het nog geen woonhuis. En dat is wel een voorwaarde voor het 0% of 2% tarief.

Hoe hoog is de boete bij een verkeerde aangifte overdrachtsbelasting?

Normaal gezien krijg je te maken met een naheffingsaanslag, belastingrente en een (kleine) verzuimboete. Maar wanneer sprake is van opzet of grove schuld, kun je ook een bestuurlijke boete krijgen van 100%. In dat geval betaal je in plaats van geen belasting dus dubbele belasting. Au, dat wil je liever niet! Eerlijk duurt het langst, en dat geldt zeker voor de overdrachtsbelasting. Belazer de boel dus niet want de kans dat je gepakt wordt is heel groot.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *