Het duurste restaurant van Nederland

Het zal je maar gebeuren. Een uitsmijter bestellen en daarna nog jaren ruzie maken over duizenden euro’s. De chef van De Koperen Pan in Delft is alweer een paar jaar met pensioen. Maar toen hij nog achter de pannen stond, mocht hij zich een tijdje het duurste restaurant van Nederland noemen.

het duurste restaurant van nederland

De kantonrechter was de eerste die zich boog over deze kwestie. Op de dag van het overlijden van hun moeder in 2008 hadden de twee kinderen gegeten bij De Koperen Pan. De rekening betaalden ze met de pinpas van hun overleden moeder. Een maand later hebben de kinderen de erfenis beneficiair aanvaard. Dat was nodig omdat hun moeder nog een schuld van € 11.072,80 had aan haar onterfde kleinkinderen. Die stapten op hun beurt naar de rechter. Zij vonden dat de kinderen de erfenis al zuiver hadden aanvaard door de pinpas te gebruiken. Maar hun eis werd afgewezen.

Het bonnetje waar twee nullen bij op kwamen..

De kleinkinderen namen daar geen genoegen mee. Zij legden de zaak daarom voor aan het Hof. Die besloot in 2014 wel in hun voordeel. De kinderen moesten de schuld betalen die moeder nog had aan de kleinkinderen. Het gebruik van de pinpas betekende dat de erfenis zuiver was aanvaard. Daardoor kostte het etentje dus geen € 119,00 maar € 11.072,80. In het notariaat kreeg dit vonnis de nodige aandacht. Want de notaris waarschuwt klanten altijd voor het per ongeluk aanvaarden van een erfenis.

Het valt wel te begrijpen dat de kinderen naar een nog hogere rechter stapten. De Hoge Raad besloot in 2015, zeven jaar na het overlijden van moeder, toch in het voordeel van de kinderen. Het gebruik van de pinpas was geen daad van zuivere aanvaarding:

Als laatste was het de beurt aan onze wetgever. Sinds 2016 heeft het erfrecht een reddingsboei voor de erfgenaam die zich vergist. Wie zuiver aanvaardt en daarna pas schulden ontdekt, kan alsnog beneficiair aanvaarden. Je moet daarvoor wel naar de kantonrechter. Want die beslist per geval of het mag.

artikel 1:194a bw

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *