Heb je altijd een notaris nodig bij overlijden?

Na een overlijden is er veel te regelen. Van de uitvaart tot de belastingaangifte, je bent wel even bezig. Veel mensen vragen zich af of je een notaris nodig hebt bij overlijden. Dat is lang niet altijd het geval. De meeste officiële zaken kun je gewoon zelf regelen.

Testament uitvoeren kan zonder notaris

Ben je in het bezit van een kopie (afschrift) van het testament? En heb je bij het Centraal Testamentenregister gecontroleerd dat het echt de laatste is? Dan kun je zonder notaris aan de slag met het uitvoeren van het testament. Sommige mensen denken dat je voor het openen van een testament naar de notaris moet. Dat is zeker niet het geval. Het voorlezen van een testament is iets wat alleen in films gebeurt. Natuurlijk heb je de notaris wel nodig indien je geen kopie hebt van het laatste testament. Want het originele testament ligt altijd bij de notaris in de kluis.

Ook voor de verplichte registratie van het testament hoef je niet naar de notaris. De belastingdienst vraagt zelf een kopie op bij de notaris, zonder dat de erfgenamen iets hoeven te doen.

Vraag niet meteen een verklaring van erfrecht aan

Soms komen erfgenamen iets te snel in actie. Officieel moet je het overlijden melden bij de bank. Maar het gevolg is dat je daarmee de rekening blokkeert en verplicht naar de notaris moet voor een verklaring van erfrecht. Daarmee schiet je jezelf dus eigenlijk in de voet.

Beter is het om de rekening eventjes door te laten lopen maar er geen geld af te halen. Vooral als het om een oudere persoon ging die zorgbehoevend was. Want dan zijn er veel instanties die nog iets moeten incasseren of terugstorten. Het kan best zijn dat er daarna nog maar zo weinig geld op de rekening staat dat je deze kan laten afsluiten zonder een bezoek aan de notaris.

heb je een notaris nodig bij overlijden

Heb je wel een verklaring van erfrecht nodig? Soms kom je er gewoon niet onderuit. Bijvoorbeeld als je beleggingen moet verkopen of als het nodig is om een verzekeringspolis te laten uitkeren. In dat geval heb je wel een notaris nodig bij overlijden. Want een notariskantoor is de enige instantie die een verklaring van erfrecht af kan geven.

Moet de erfbelasting aangifte door de notaris worden gedaan?

De notaris is natuurlijk de specialist als het gaat om erfrecht en erfbelasting. De meeste mensen hoeven gelukkig maar één of twee keer in hun leven aangifte erfbelasting te doen. Dit mag je gewoon zelf doen en het kan tegenwoordig online. Je kunt zelfs een concept aangifte maken en opslaan, waarin je later verder kunt werken. Zo kun je bijvoorbeeld het concept ook laten beoordelen door de andere erfgenamen of door een belastingadviseur.

Je kunt er wel vrijwillig voor kiezen om de erfbelasting aangifte door de notaris te laten doen. De notaris gebruikt daarvoor meestal een eigen aangifteprogramma. Ik heb zelf met beide varianten gewerkt. Om eerlijk te zijn, gebruik ik het liefste de online versie van de belastingdienst. Maar je moet er wel de weg in weten. Soms kun je wel een uur zoeken voordat je het juiste vinkje vindt.

Heb je ervaring met het doen van belastingaangiftes? Overweeg dan om zelf een concept aangifte te maken en de notaris alleen in te schakelen voor een controle.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Heb je altijd een notaris nodig bij overlijden?

Nee, vaak heb je geen notaris nodig bij overlijden omdat de meeste officiële handelingen gewoon zonder notaris kunnen.

Kun je een testament uitvoeren zonder notaris?

Ja, vaak kun je een testament uitvoeren zonder notaris. Dit is het geval als je zelf een kopie hebt van het laatste testament en niemand een verklaring van erfrecht eist. Je hebt nog wel een notaris nodig als je een registergoed moet leveren. Of wanneer de notaris in het testament is benoemd tot executeur of bewindvoerder.

Heb je een notaris nodig voor de aangifte erfbelasting?

Nee, de aangifte erfbelasting kun je zelf online doen met je DigiD. Het is wel een goed idee om de concept aangifte te laten controleren door de notaris. Want je wilt natuurlijk niet teveel erfbelasting betalen doordat je fouten maakt in de aangifte.