Zo vind je een goedkope notaris (5 tips)

Een goedkope notaris vinden kan nog knap lastig zijn. De meeste notarissen hebben hun prijzen niet op de site staan. En op sommige kantoren is het zelfs zo druk dat ze niet eens reageren op je aanvraag voor een offerte. Maar hoe kom je er dan achter welke notaris je het beste kunt kiezen? Met deze 5 tips help ik je een eindje op weg.

1. Vergelijk je rijk

Oké, dit kun je zelf ook wel verzinnen. Het kan uit om bij een paar notarissen een offerte op te vragen. Ook wanneer je al klant bent bij een notaris is het heel normaal om vooraf te vragen wat iets kost. De tarieven zijn 20 jaar geleden vrij gegeven en elke notaris mag nu dus zelf zijn prijzen bepalen. De meeste notarissen hebben hun tarief niet op de site staan. De telefoon pakken is ouderwets maar het werkt wel. Door te bellen krijg je ook een eerste indruk van het kantoor. Je wilt een goedkope notaris maar graag wel eentje die goed bereikbaar is en snel reageert.

website:levering en hyp.testamentvolmacht
de goedkoopste notaris€ 764€ 245€ 304
nationale notaris€ 1.339€ 255€ 290
doe het zelf notarisnee€ 269€ 299
nu notariaatnee€ 250€ 299

2. Heb je wel echt een notaris nodig?

Je kunt steeds meer online regelen en vaak is het zelfs helemaal gratis! Deze eeuw zijn er al meerdere wetten gemaakt waardoor je soms geen notaris meer nodig hebt. Als je goedkoop uit wilt zijn, check dan alle opties voordat je naar de notaris gaat.

3. Achteraf klagen mag

Veel klanten ontdekken pas als de rekening op de deurmat ligt dat ze niet bij een goedkope notaris zijn geweest. Maar achteraf kun je geen offerte meer opvragen. Gelukkig heb je nog wel een andere optie. Als een rekening echt belachelijk hoog is, dan kun je daarover klagen bij de Geschillencommissie. Op deze site kun je kijken of er een uitspraak is die lijkt op jouw geval. Je moet wel eerst klagen bij de notaris voordat je naar de commissie mag stappen.

4. Meer kopen is meer korting

Elke notaris werkt met combi kortingen. Als je meer dingen in één keer regelt, dan betaal je dus minder. Je vindt deze kortingen vaak niet online. Dit zijn een paar voorbeelden:

  • Een dubbel levenstestament kost minder dan twee losse. Dit is bedoeld voor stellen maar ook een broer en zus kunnen daar soms geld mee besparen.
  • Regel je samenlevingscontract tegelijk met de aankoop van je huis. Meestal krijg je dan een korting.
  • Wil je als ouder echtpaar een testament maken? Koop dan ook meteen een levenstestament vanwege de combi korting.

Een combi korting kan al snel 25% schelen op de totale kosten. Het kan dus het verschil maken tussen een dure of goedkope notaris.

5. Vraag je vrienden om advies

Zoveel mensen, zoveel wensen. Staar je niet blind op de prijs maar kijk ook wat je daarvoor krijgt. Starters die hun eerste huis kopen, zijn afhankelijk van het hele kantoor. Van de receptioniste tot de klerk, de boekhouder en de notaris zelf. De overdracht van een huis is teamwerk. Iemand die een testament wil, heeft maar één persoon nodig die de tijd neemt en het op papier zet. Het kan dus zijn dat het ene kantoor alles voor je huis super goed kan regelen, terwijl iemand op een ander kantoor je veel beter kan helpen met een testament. Als starters kun je daarom het beste andere starters vragen om advies. Oudere echtparen kunnen het beste afgaan op de ervaring van andere stellen.

goedkope notaris

Veelgestelde vragen:

Hoe kies je een notaris?

Ik raad je aan om eerst reviews van notarissen te lezen op Google. Neem daarna telefonisch contact op met een notariskantoor om een eerste indruk te krijgen en een offerte op te vragen. Doe dit bij twee of drie kantoren en maak daarna een keuze.

Waarom is er een prijsverschil tussen notarissen?

Eind jaren ’90 is de wet veranderd en zijn de tarieven vrij gegeven. Sindsdien is er sprake van een prijsverschil bij de notaris. Voor standaard diensten loont het om offertes op te vragen.

Kan ik gratis advies krijgen van een notaris?

Bij veel notarissen kun je op eenvoudige vragen telefonisch gratis antwoord krijgen. Ook zijn er kantoren die een gratis spreekuur hebben.

Welke notaris is het goedkoopst?

Richt je niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar wat je daarvoor krijgt. Waarom kiest een notaris er eigenlijk voor om de goedkoopste te zijn? Is het misschien de enige manier waarop dat kantoor klanten kan trekken? Lees altijd de reviews op Google. De beste tip is: neem telefonisch contact op om een eerste indruk te krijgen voordat je een keuze maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *