Zo vind je een goedkope advocaat (7 tips)

Een goedkope advocaat vinden bij jou in de buurt? Dat kan nog knap lastig zijn. Op internet vind je genoeg partijen die je willen “helpen” met zoeken. Maar daar kun je beter niet intrappen. Want een hoop sites zijn alleen maar uit op het verkopen van jouw gegevens. Je zit er toch niet op te wachten om verkocht te worden aan de hoogste bieder? Gelukkig zijn er genoeg stappen die je zelf kunt zetten om een goede advocaat te vinden voor de juiste prijs.

1. Check of je een rechtsbijstandsverzekering hebt

De gemiddelde Nederlander heeft wel 8 verzekeringen. Geen wonder dus dat je er eentje over het hoofd kan zien. Achteraf verzekeren is niet mogelijk. Dus heb je geen rechtsbijstandsverzekering, lees dan vooral verder.

2. Check je polissen en lidmaatschappen

Het kan ook zijn dat je op een andere manier gratis rechtshulp kunt krijgen. Als lid van een vakbond kun je juridische hulp krijgen bij een conflict met je werkgever. Werk je als vrijwilliger en gaat er iets mis, dan heeft de gemeente hiervoor een polis afgesloten. Na een ongeluk met je auto kun je van de verzekering juridische hulp krijgen. Denk dus goed na en loop alles even bij langs.

Zit je door de hele situatie niet zo lekker in je vel? Vraag dan iemand anders om met je mee te denken. Weet je niet wie je daarvoor moet vragen? Dan kun je op grond van de WMO ook hulp krijgen van een maatschappelijk werker.

3. Vraag om een gratis gesprek bij een advocaat

Nog beter dan een goedkope advocaat is een gratis advocaat! Bij veel advocaten kun je zonder kosten een eerste gesprek krijgen van een half uur. In zo’n eerste gesprek kun je uitleggen wat het probleem is. De advocaat zal daarna vertellen wat hij of zij voor je kan doen. Tip: neem iemand mee naar het kantoor, want samen onthoud je meer.

Voor jou is het de eerste keer dat je dit meemaakt, maar een ervaren advocaat heeft alles al gezien. Hoe vind je een ervaren advocaat? Dat is gelukkig heel simpel. Op deze site van de Orde van Advocaten kun je invullen waar je woont en waarvoor je een advocaat zoekt. Van de 18.000 advocaten is er altijd wel eentje die bij jou past.

4. Advocaat van onvermogen

Heb je een laag inkomen en weinig vermogen? Dan kun je recht hebben op een “advocaat van onvermogen”. Door advocaten wordt dit een “toevoeging” genoemd. De overheid noemt het “gesubsidieerde rechtsbijstand”. Voor meer info hierover kun je kijken op deze site van de Raad voor de Rechtsbijstand.

5. Zoek een goedkope advocaat bij jou in de buurt

Kom je niet verder met de eerste vier tips? Dan zul je op zoek moeten naar een goedkope advocaat. Kijk daarbij niet alleen naar wat het kost, maar ook naar wat het oplevert. Een specialist is duurder, maar soms heb je die gewoon nodig. Een ervaren advocaat heeft een hoger uurtarief, maar weet ook meer dan een beginner.

Misschien heb je zelf nog nooit een advocaat nodig gehad, maar ken je wel iemand met advocaten in zijn netwerk. Bijvoorbeeld de eigenaar van het bedrijf waar je werkt of een familielid die accountant is. Heeft iemand een tip voor je? Vraag dan of diegene wil bellen met de advocaat om een gratis eerste gesprek aan te vragen.

6. Verhaal de kosten van je advocaat op de wederpartij

Krijg jij bij de rechter gelijk en de ander niet? Dan kun je een deel van de kosten van je advocaat verhalen op de wederpartij. Ook als het niet tot een vonnis komt maar partijen met elkaar schikken, kun je dit afspreken. Goed opletten dus en bespreek dit met je advocaat.

7. Maak een prijsafspraak

Er zijn meer manieren waarop je met de advocaat een afspraak kunt maken over de prijs:

  • Een echte advocaat mag niet “no cure no pay” werken. Een gewone jurist mag dit wel. Je hebt een echte advocaat nodig om een rechtszaak te voeren, maar elke jurist mag een boze brief voor je schrijven. Met een goedkope advocaat kun je ook een laag uurtarief afspreken met een bonus als je de zaak wint.
  • Als het heel duidelijk is wat de advocaat voor je gaat doen, dan kun je ook een vast totaalbedrag afspreken. De prijs hangt dan niet meer af van de tijd die de advocaat er mee bezig is. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent.
  • Spreek een maximaal bedrag af dat je wilt uitgeven. Is dat bedrag bereikt, dan stopt de advocaat er mee totdat je een nieuw bedrag afspreekt. Daarmee houd je de controle en voorkom je een verrassing achteraf.
  • Probeer veel zelf te doen en alles zo goed mogelijk aan te leveren. Heb je telefonisch overleg gehad met je advocaat? Bied dan aan dat jij de inhoud samenvat in een mail. De advocaat kan jou ook een mail sturen maar daarvoor krijg je wel een rekening. Alles wat je zelf doet, hoeft je advocaat niet te doen. En dat scheelt jou weer in de kosten.

Waarom is een advocaat zo duur?

Hoe kan het toch dat een advocaat voor een uurtje werken 10 keer zo zoveel krijgt als jij? Dat is uit te leggen. Een advocaat is een hoop geld kwijt aan zijn kantoor, personeel, ICT, verzekering, belasting en opleiding. Dit moet allemaal betaald worden uit het uurtarief. En ja, daarna blijft er vaak nog genoeg geld over voor een dikke auto en een mooi horloge. Maar een advocaat die er hard voor werkt en tevreden klanten heeft, die mag er wat er wat mij betreft ook goed van kunnen leven.

Meer lezen?

goedkope advocaat