Een gift is belastingvrij tot dit bedrag (2023)

Of een gift belastingvrij is, hangt af van hoeveel je geeft en aan wie. In de tabel hieronder vind je de bedragen voor een belastingvrije gift in 2023.

De 5 misverstanden over de belastingvrije gift

  • Onder het begrip “kind” kan ook je stiefkind of pleegkind vallen. De voorwaarden vind je in artikel 19 lid 2 Successiewet.
  • Bij een gift gaat het om een voet vrijstelling. Als je een euro meer geeft dan de vrijstelling, dan hoef je alleen over die extra euro belasting te betalen. Veel mensen denken dat het een drempel vrijstelling is, die vervalt als je meer geeft. Dat laatste is dus niet zo.
  • Ook een kleinkind, neef of nicht kun je een groot bedrag geven voor een huis. Dit is dus niet beperkt tot je kinderen. Dat betekent dat een oom of tante de keuze heeft tussen 30% belasting na overlijden of 0% belasting bij leven. Je moet als ontvanger wel onder de 40 jaar zijn.
  • Je hoeft geen aangifte te doen als je onder de normale vrijstelling blijft. Maar een grote gift voor een huis is alleen belastingvrij wanneer je wel aangifte doet. Wie dat vergeet, moet dus belasting betalen!
  • Je kunt het jaarlijkse bedrag ook gebruiken voor een gift van spullen, zoals een sieraad of auto of voor het aflossen van schulden.

Een gift is in 2023 belastingvrij tot het bedrag hieronder:

relatievrijstelling% belasting eerste schijf (tot € 138.642)% belasting tweede schijf (boven € 138.642)
kind, stiefkind, pleegkind€ 6.03510%20%
kind (eenmalig verhoogd 18-40 jaar)€ 28.94710%20%
kind (eenmalig verhoogd voor studie 18-40 jaar)€ 60.29810%20%
kind (eenmalig verhoogd woning 18-40 jaar)€ 28.94710%20%
kleinkind€ 2.41818%36%
kleinkind (eenmalig voor woning 18-40 jaar)€ 28.94718%36%
overig (neef, zus, buurman)€ 2.41830%40%
overig (eenmalig voor woning 18-40 jaar)€ 28.94730%40%
goede doelen (mits het een ANBI is)100%0%0%
bedrijfs-
opvolger (als je het bedrijf weggeeft)
€ 1.205.871

Meer lezen?

gift belastingvrij

Wie valt er onder het begrip "kind"?

Onder het begrip “kind” kan ook je stiefkind of pleegkind vallen.

Artikel 19 lid 2 Successiewet:
“Als pleegkinderen worden aangemerkt zij, die vóór het tijdstip waarop zij de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt dan wel het tijdstip waarop zij vóór die leeftijd in het huwelijk zijn getreden, gedurende ten minste vijf jaren uitsluitend door de pleegouder – dan wel uitsluitend door hem en zijn echtgenoot tezamen – als een eigen kind zijn onderhouden en opgevoed.”

Wat is het verschil tussen een voetvrijstelling en drempelvrijstelling?

Bij een gift gaat het om een voet vrijstelling. Als je een euro meer geeft dan de vrijstelling, dan hoef je alleen over die extra euro belasting te betalen. Veel mensen denken dat het een drempel vrijstelling is, die vervalt als je meer geeft. Dat laatste is dus niet zo.

Aan wie kun je een grote gift geven voor een huis?

Ook een kleinkind, neef of nicht kun je een groot bedrag geven voor een huis. Dit is dus niet beperkt tot je kinderen. Dat betekent dat een oom of tante de keuze heeft tussen 30% belasting na overlijden of 0% belasting bij leven. Je moet als ontvanger wel onder de 40 jaar zijn.

Wanneer moet je aangifte doen?

Je hoeft geen aangifte te doen als je onder de normale vrijstelling blijft. Maar een grote gift voor een huis is alleen belastingvrij wanneer je wel aangifte doet. Wie dat vergeet, moet dus belasting betalen!

Is een gift van iets anders dan geld ook belastingvrij?

Je kunt het jaarlijkse bedrag ook gebruiken voor een gift van spullen, zoals een sieraad of auto of voor het aflossen van schulden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *