Gezag aanvragen niet meer nodig na 1 januari 2023

Als samenwonende vader krijg je vanaf 1 januari 2023 automatisch het gezag over je kind. Dit is het geval als de erkenning plaatsvindt op of na 1 januari 2023. Dit betekent dat het aanvragen van gezamenlijk ouderlijk gezag niet meer nodig is voor samenwoners. Dit is nu vanzelf geregeld zodra je als vader het kind erkent.

Uitzonderingen

De nieuwe wet bevat nog wel een paar uitzonderingen. In sommige gevallen heeft alleen de moeder het gezag. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je daar bij de erkenning voor kiest. Een ander voorbeeld is het geval dat de moeder niet wil meewerken aan de erkenning en de rechter vervangende toestemming geeft.

gezag aanvragen niet meer nodig

Erkennen blijft wel nodig

Het aanvragen van ouderlijk gezag hoeft dus niet meer. Maar de erkenning blijft wel nodig voor samenwoners. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is het vaderschap automatisch geregeld. Voor samenwoners staat het vaderschap juridisch pas vast nadat je de erkenning bij de gemeente regelt.

Je kunt een kind al tijdens de zwangerschap erkennen. Het aanvragen van gezag kon pas na de geboorte. Vandaar dat stellen regelmatig vergaten om dit te regelen. Bij een erkenning na 1 januari 2023 maakt dat dus niet meer uit. Want dankzij de nieuwe wet heb je als vader automatisch het ouderlijk gezag.

Betekent dit dat je het gezag nu kunt aanvragen voor de geboorte?

Ja, daar komt het in feite wel op neer. Want als je de erkenning voor de geboorte regelt, is het aanvragen van het gezag na de geboorte niet meer nodig.

Geen terugwerkende kracht

Heb je de erkenning in 2022 geregeld en wordt je kind in 2023 geboren? Dan moet je nog wel het gezag aanvragen. De nieuwe wet geldt dus niet voor erkenningen uit het verleden.

gezag aanvragen voor geboorte

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *