Gewaarmerkte kopie laten maken door de notaris? Zo werkt het

Bij de notaris kun je een gewaarmerkte kopie laten maken van bijvoorbeeld een diploma, een paspoort of een ander identiteitsbewijs. Het voordeel van een officiële kopie is dat je het origineel zelf kunt houden en een kopie opstuurt aan de instantie die er om vraagt.

gewaarmerkte kopie notaris

Er is geen vast tarief voor het legaliseren van documenten. De kosten van een gewaarmerkte kopie verschillen daarom per notaris. De notaris zal meestal de duurste optie zijn. Kijk dus eerst of het mogelijk is om een kopie te laten maken door de de betreffende onderwijsinstelling of door de gemeente.

De meeste notarissen staan niet te springen om dit soort klusjes. Bel daarom eerst een paar notariskantoren of ze tijd hebben en wat de kosten zijn. Ga niet zonder afspraak naar een kantoor want de kans is klein dat je meteen wordt geholpen.

  • Maak van tevoren een afspraak en vraag wat de kosten zijn. Is het document groter dan A4? Vraag dan of het kantoor een kopieermachine heeft die het grotere formaat aankan. Is het geen Nederlandstalig document? Meld dit dan bij het maken van de afspraak.
  • Vraag duidelijke instructies aan de instantie die vraagt om een kopie en neem deze mee naar de notaris. In welke taal moet de verklaring van de notaris zijn? Mag de verklaring ook op de achterkant? Is een apostille noodzakelijk? Moet elke pagina worden gelegaliseerd of alleen de laatste of eerste pagina?
  • Neem het originele document en je legitimatiebewijs mee naar kantoor. Denk er ook aan om je pinpas mee te nemen, want notariskantoren hebben een hekel aan contant geld.

Meer lezen?

Hoe maak je een gewaarmerkte kopie?

Een gewaarmerkte kopie betekent dat een daartoe bevoegde instantie (onderwijsinstelling, gemeente, notaris) een verklaring van echtheid plaatst op een kopie van een document. Denk bijvoorbeeld aan een diploma, een identiteitsbewijs of een onderhandse akte.

Wat kost een gewaarmerkte kopie?

Je vindt de kosten voor het afgeven van een gewaarmerkte kopie op de website van de onderwijsinstelling of de gemeente. Veel notarissen hebben hier geen vast tarief voor omdat er weinig vraag naar is en de opdrachten heel verschillend zijn. In het ene geval is het een paar minuten werk, in het andere geval ben je een half uur bezig. Denk bijvoorbeeld aan buitenlandse stukken met onduidelijke instructies.