Geregistreerd partnerschap ontbinden met koophuis? Zo werkt het

Sinds 1998 is het in Nederland mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Het aantal partnerschappen heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Helaas houden lang niet alle partnerschappen stand. Het beëindigen van een partnerschap werkt voor een groot deel hetzelfde als het beëindigen van een huwelijk. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen. In dit blog ontdek je hoe het ontbinden van een geregistreerd partnerschap werkt als je een koophuis hebt.

Hoe beëindig je een geregistreerd partnerschap?

Het ontbinden van een huwelijk kan door middel van een echtscheiding. De scheiding wordt uitgesproken door de rechter op verzoek van één echtgenoot of op gezamenlijk verzoek van beide echtgenoten. Voor het indienen van het verzoek heb je een advocaat nodig. De scheiding komt officieel pas tot stand op het moment dat de uitspraak van de rechter is ingeschreven bij de gemeente. De meeste echtscheidingen vinden plaats op gezamenlijk verzoek. Dit kan als beide echtgenoten van oordeel zijn dat het huwelijk “duurzaam ontwricht” is.

Een geregistreerd partnerschap kun je op twee manieren laten eindigen:

  1. Beëindiging met wederzijds goedvinden is mogelijk indien er geen minderjarige kinderen zijn. Deze variant kan zonder tussenkomst van de rechter.
  2. In andere gevallen kan de rechter het partnerschap ontbinden. Dit kun je zowel eenzijdig als gezamenlijk aanvragen.

De tweede optie werkt hetzelfde als een echtscheiding bij een huwelijk. Je hebt dus een advocaat nodig die het verzoek indient bij de rechter. Bij de eerste optie hoef je niet naar de rechter. Hebben jullie geen minderjarige kinderen? Dan kun je een beëindigingsverklaring laten opstellen door een advocaat of notaris. Na de inschrijving van deze verklaring bij de gemeente is het partnerschap ontbonden.

Hebben jullie wel minderjarige kinderen? Dan kun je dus niet uit elkaar zonder een procedure bij de rechtbank. De rechter controleert onder andere of jullie een ouderschapsplan hebben gemaakt. Gaan jullie in goed overleg uit elkaar? Dan kun je proberen om zelf een ouderschapsplan te maken. Dit kan bijvoorbeeld op deze website.

Van wie is het huis eigenlijk?

Sinds 1 januari 2018 ontstaat er bij het aangaan van een partnerschap standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Zijn jullie het partnerschap eerder aangegaan zonder voorwaarden te maken? Dan heb je nog een ouderwetse algehele gemeenschap van goederen. Vooral over de beperkte gemeenschap van goederen bestaan veel misverstanden. Bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap is het van belang of het koophuis op één naam of beide namen staat.

  • Huis samen gekocht op twee namen. Als jullie beiden een deel op naam hebben bij het Kadaster, dan zijn jullie uiteraard samen eigenaar. Zijn jullie na de aankoop een partnerschap aangegaan in gemeenschap van goederen? Dan is het huis in de gemeenschap van goederen gevallen. Dit kan tot gevolg hebben dat eventuele vergoedingsrechten zijn vervallen. Als dat het geval is, dan gaat de overwaarde van het huis door de helft. Ook als één van beiden meer geld in het huis heeft geïnvesteerd.
  • Huis gekocht op één naam. Zijn jullie het partnerschap aangegaan vóór 2018 en hebben jullie geen partnerschapsvoorwaarden? Dan is het huis in de algehele gemeenschap van goederen gevallen. Hierdoor zijn jullie dus samen eigenaar, ook als de woning op één naam staat. Zijn jullie ná 1 januari 2018 een partnerschap aangegaan in beperkte gemeenschap van goederen? En had één van beiden al een koopwoning op zijn of haar eigen naam? Dan is deze woning privé bezit gebleven en dus niet in de beperkte gemeenschap gevallen.
  • Partnerschapsvoorwaarden. De inhoud van partnerschapsvoorwaarden is heel verschillend. Sommige stellen kiezen bewust voor een volledige gemeenschap van goederen. Andere stellen doen het tegenovergestelde en spreken in hun voorwaarden af dat alles privé blijft. Ook bestaan er voorwaarden waarin staat dat de woning privé bezit blijft maar dat de eigenaar bij een scheiding de helft van de overwaarde moet uitbetalen aan de ander. Dit laatste wordt een “finaal verrekenbeding” genoemd.

Is er twijfel over hoe het in jullie situatie zit met de eigendom van het huis? Vraag dan een notaris om advies.

Zo werkt de verdeling van het huis

Is de conclusie dat jullie samen eigenaar zijn van de woning? In theorie kun je na de ontbinding van het partnerschap samen eigenaar blijven, maar ik neem aan dat dit niet jullie bedoeling is. De enige opties die overblijven zijn verkopen of verdelen.

Kiezen jullie voor verkoop? Probeer alles dan zoveel mogelijk samen te regelen. Zoek samen een makelaar uit en probeer beiden bij alle afspraken en gesprekken te zijn. Is één van beiden al verhuisd? Maak dan duidelijke afspraken over wie wat gaat doen bij de oplevering. Je tekent er namelijk beiden voor dat de woning leeg gaat zijn bij de sleuteloverdracht. Ook de reeds vertrokken partner draagt hier de volledige verantwoordelijkheid voor!

Weet je nog niet wat jullie gaan doen met het huis of is het lastig om tot overeenstemming te komen? Veel mensen weten niet dat je online een gratis waardebepaling kunt aanvragen. Makelaars bieden deze service vrijblijvend aan. Je ex-partner kan moeilijk bezwaar hebben tegen iets wat gratis is, toch? Het kan een manier zijn om de boel in beweging te krijgen.

Gaan jullie de woning verdelen? Dan is het gebruikelijk om in een overeenkomst vast te leggen hoe jullie dat gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld in een convenant de overwaarde vaststellen en afspreken wie de notariskosten betaalt. Er moet vrijwel altijd een nieuwe hypotheek worden afgesloten. Het is verstandig om in een vroeg stadium al contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Eventueel kun je een financieringsvoorbehoud opnemen in het convenant. Je wilt namelijk niet vast zitten aan de uitkoop als het niet lukt om een nieuwe hypotheek te krijgen. Hier kun je berekenen of je voldoende geld kunt lenen om je ex uit te kopen.

Volgens mij kun je pas een nieuwe hypotheek aanvragen nadat de ontbinding van het partnerschap is ingeschreven bij de gemeente. Je kunt wel alvast een notaris uitzoeken die de verdeling gaat regelen, maar het ondertekenen van de akten bij de notaris kan dus pas na de inschrijving van de ontbinding van het partnerschap bij de gemeente.

In een notariële akte van verdeling geef je uitvoering aan de afspraken die je over het huis hebt gemaakt in je convenant. Bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap met een koophuis heb je dus altijd een notaris nodig. Ga je in goed overleg uit elkaar en hebben jullie geen minderjarige kinderen? Dan kun je de beëindiging van het partnerschap, de verdeling van het huis en de nieuwe hypotheekakte door de notaris laten regelen. Het is verstandig om eerst een paar offertes aan te vragen voordat je een notaris kiest. Hier vind je de tarieven bij jou in de buurt voor een akte van verdeling en een hypotheekakte. Wil je behalve de verdeling van het huis ook de beëindiging van het partnerschap laten regelen door de notaris? Geef dit dan aan in de omschrijving bij de offerte-aanvraag.

Wat kun je doen als je partner niet meewerkt?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het mogelijk om de ontbinding van een geregistreerd partnerschap eenzijdig aan te vragen. Je gemeenschap van goederen wordt ontbonden op het moment dat je de aanvraag indient. Vervolgens is het mogelijk om een verdeling te vorderen van de ontbonden gemeenschap. Daarbij kun je de rechter vragen om te bepalen dat de woning aan jou wordt toegedeeld met uitkoop van je partner.

geregistreerd partnerschap ontbinden koophuis

Het is dus mogelijk om een verdeling van de woning te forceren als je partner niet wil meewerken. Dit kan alleen met tussenkomst van een advocaat. Zowel het verzoek tot ontbinding als de vordering tot verdeling moet namelijk ingediend worden bij de rechtbank. Dit mag je niet zelf doen. Vandaar dat je een advocaat nodig hebt.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *