5 gevolgen van een geregistreerd partnerschap met kind

Steeds meer stellen kiezen voor een partnerschap. Het kost niks en alles is vanzelf goed geregeld. Vooral als er een kind op komst is, lijkt een geregistreerd partnerschap de beste optie te zijn. Misschien zijn deze 5 gevolgen ook voor jullie een reden om voor het partnerschap te kiezen.

1. Erkennen van je kind hoeft niet bij een geregistreerd partnerschap

Net als bij een huwelijk is het bij een geregistreerd partnerschap niet nodig om je kind te erkennen. De geregistreerd partner of echtgenoot van de moeder is automatisch de tweede juridische ouder van het kind. Dat geldt niet alleen voor de vader maar ook voor een duomoeder als er sprake is van een anonieme donor.

2. Vanzelf het ouderlijk gezag als vader

Erkenning is dus niet nodig als het kind geboren wordt tijdens het partnerschap. Dit geldt ook voor het ouderlijk gezag. Beide ouders hebben automatisch het gezag over hun kind. Voor samenwoners geldt dat niet. Tot 1 januari 2023 moesten samenwoners de erkenning en het gezag afzonderlijk regelen. Het erkennen kon tijdens de zwangerschap. Het gezag aanvragen kon pas na de geboorte. Sinds 1 januari 2023 heeft de erkenning automatisch tot gevolg dat je als vader het gezag hebt. Regel je de erkenning pas na de bevalling? Dan heb je als vader tot die tijd niet het ouderlijk gezag. Over deze zaken hoef je dus niet na te denken bij een partnerschap. Het is allemaal automatisch geregeld.

3. Je kunt de achternaam van je partner aannemen

Meer dan 90% van alle kinderen krijgt de achternaam van de vader. De rest krijgt de achternaam van de moeder. Bijvoorbeeld omdat de moeder geen relatie heeft met de biologische vader of omdat beide ouders daar samen voor kiezen. Een kleine groep ouders wil hun kind een dubbele achternaam geven. Dankzij een nieuwe wet kan dit vanaf 1 januari 2024. Voor de ouders zelf is een dubbele achternaam al mogelijk. Want bij een geregistreerd partnerschap kun je de achternaam van je partner aannemen. De naam in je paspoort verandert daardoor niet. Het aannemen van de achternaam van je partner betekent dat je met de achternaam van je partner of met beide achternamen wordt aangesproken. Voor samenwoners bestaat deze optie niet.

4. Vanzelf recht op partnerpensioen en wezenpensioen

Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Toch zijn veel Nederlanders niet goed op de hoogte van hun rechten. Weet jij bijvoorbeeld of stiefkinderen recht hebben op wezenpensioen? Of wat het uitruilen van partnerpensioen betekent? Als je een geregistreerd partnerschap aangaat, hoef je niet na te denken over je pensioen omdat alles automatisch gaat. Kies je voor een samenlevingscontract? Dan moet je zelf in actie komen en je partner aanmelden bij het pensioenfonds. De aanmelding heeft tot gevolg dat je partner een uitkering krijgt als jou wat overkomt. Veel mensen weten niet dat die uitkering direct ingaat na het overlijden en niet pas als je partner 67 is.

5. Geen testament nodig

Sinds 2003 is er standaard een langstlevende regeling van toepassing als je een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat. Dit houdt in dat bij een geregistreerd partnerschap de erfenis eerst naar je partner gaat en daarna pas naar je kind. Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat de erfbelasting omlaag gaat, omdat je partner een hogere vrijstelling heeft dan je kind. Voor samenwoners is er bijna niks geregeld in het erfrecht. Zonder testament geldt er geen langstlevende regeling. Dit betekent dat samenwoners met kinderen altijd een testament nodig hebben. Bij een partnerschap hoef je meestal geen testament te maken.

Een van de onderwerpen waarvoor je vroeger naar de notaris ging, was het vastleggen van de voogdij. Ook dat kan tegenwoordig gratis online. De belangrijkste zaken bij overlijden (pensioen, erfenis en voogdij) kun je dus helemaal gratis regelen als je kiest voor een partnerschap.

Meer lezen?

geregistreerd partnerschap kind

Veelgestelde vragen:

Heb je ouderlijk gezag bij een geregistreerd partnerschap?

Ja, als een kind geboren wordt tijdens een geregistreerd partnerschap hebben beide ouders automatisch het ouderlijk gezag.

Wat moet ik doen om mijn kind te erkennen?

Als je vóór de geboorte een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat, is het niet nodig om je kind te erkennen. In alle overige gevallen kun je de erkenning van je kind gratis regelen bij de gemeente. Dit kan al tijdens de zwangerschap, zodat je meteen vanaf de geboorte de juridische ouder bent van je kind.

Kan mijn nieuwe partner mijn kind erkennen?

Ja, zolang de vader het kind nog niet heeft erkend, kan een andere man met toestemming van de moeder het kind erkennen.

Waarom zou je kiezen voor een geregistreerd partnerschap bij de geboorte van een kind?

Door te kiezen voor een geregistreerd partnerschap zijn alle juridische zaken bij de geboorte van een kind in één keer gratis geregeld. Van de erkenning tot het gezag, het pensioen en de erfenis. Alles gaat vanzelf.