Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden maken staande je huwelijk? In dit blog leg ik uit hoe en waarom je een gemeenschap van goederen kunt omzetten naar huwelijkse voorwaarden. Maar bekijk voordat je verder leest eerst even de video hieronder:

Bezoek mijn YouTube kanaal voor meer video’s over voorwaarden.

Wat zijn de kosten voor het omzetten van een gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden?

Het maken van huwelijkse voorwaarden staande huwelijk is een stuk simpeler geworden en de kosten zijn daardoor gedaald. Twintig jaar geleden moest je hiervoor langs de advocaat, de rechter en de notaris. Dat is nu niet meer zo. Je hebt sinds 2012 alleen nog maar een notaris nodig. Daardoor zijn de kosten voor het omzetten van je gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden een stuk lager geworden.

Maar het is nog steeds veel duurder dan wanneer je het voor je trouwdag regelt. Dit komt door het extra werk voor het verdelen van je vermogen. Online vind je alleen de prijs van een akte die je vóór de bruiloft maakt. Als je dit tijdens je huwelijk wilt regelen, dan ben je daarvoor al snel een paar duizend euro kwijt. Toch zijn er heel wat stellen die dat er voor over hebben. Hierna leg ik met drie voorbeelden uit waarom dat zo is.

Harry’s bakkerij

gemeenschap van goederen omzetten huwelijkse voorwaarden

Harry’s bakkerij is al decennia een begrip in de regio. Na veertig jaar hard werken, wil Harry het wat rustiger aan gaan doen. Zijn drie kinderen Kees, Hans en Anita gaan de zaak daarom overnemen. Ze zijn alle drie getrouwd in gemeenschap van goederen. Voordat ze de bakkerij kopen, willen ze daarom huwelijkse voorwaarden gaan maken. Tien jaar geleden is de bakkerij bijna failliet gegaan en dat zijn ze nog niet vergeten. Inmiddels draait de zaak weer prima maar wel met een flinke hypotheek bij de bank.

Kun je het huis op één naam zetten?

De oudste zoon Kees is als eerste naar de notaris gegaan. Zijn grootste zorg is dat het huis veilig moet zijn als het met de bakkerij verkeerd gaat. Kees is al 20 jaar gelukkig getrouwd met Francien. Ze hebben samen € 40.000 spaargeld en een koophuis met € 40.000 overwaarde. Francien heeft een goede baan in het onderwijs. Zij kan met haar inkomen de hypotheek alleen dragen. Bij de notaris spreken ze daarom af dat het spaargeld naar Kees gaat en de woning naar Francien. Het was wel een dure kwestie. De totale kosten van de notaris, de bank, het kadaster, de hypotheekadviseur en de taxateur waren € 5.000.

Kun je het huis ook op twee namen laten staan?

De jongste zoon Hans wil het graag net zo regelen als zijn broer Kees. Ook Hans is al 20 jaar getrouwd, met Jantien. Ze hebben samen geld gespaard en samen een huis gekocht. Jantien doet de huishouding en zorgt voor de kinderen. Ze werkt nog twee dagen in de week in loondienst. Het inkomen van Jantien is daardoor te laag om de hypotheek op haar naam te kunnen zetten. Toch hebben Hans en Jantien gekozen voor het omzetten van de gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden. Daarbij is het hele vermogen 50/50 verdeeld. De woning blijft dus op twee namen. Op die manier is Jantien haar helft van het huis en het spaargeld beschermd als de bakkerij failliet gaat.

Voor Jantien speelt ook nog mee dat zij een grote erfenis gaat krijgen van haar ouders. Door voorwaarden te maken, kan een schuldeiser van de bakkerij daar nooit aankomen. Omdat de woning op twee namen blijft staan, vielen de kosten mee. Hans heeft hiervoor € 2.000 betaald aan de notaris en het kadaster.

Heeft het nog zin om huwelijkse voorwaarden te maken na 2018?

Anita is als laatste naar de notaris gegaan. Zij is al 15 jaar samen met Frits met wie ze twee kinderen heeft. Frits heeft in 2015 een woning gekocht. Anita had op dat moment geen inkomen waardoor het huis alleen op Frits zijn naam staat. In 2018 zijn Frits en Anita met elkaar getrouwd. Sinds 2018 heb je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Het huis op naam van Frits is daardoor zijn privé bezit gebleven. Dat is goed nieuws, want hiervoor hoeven ze nu dus geen kosten meer te maken..

En toch hebben Anita en Frits er voor gekozen om huwelijkse voorwaarden te maken staande het huwelijk. Want anders zou Frits ook eigenaar worden van de bakkerij. Dit komt doordat het niet uitmaakt wie iets op naam heeft. Het gaat om het tijdstip waarop je eigenaar wordt. Neemt Anita de bakkerij tijdens het huwelijk over, dan valt deze in de beperkte gemeenschap van goederen. De kosten vielen mee. Ze hebben hiervoor € 1.250 betaald aan de notaris.

Conclusie

Voor zowel Kees, Hans als Anita zijn er goede redenen voor het omzetten van de gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden. Ze zijn ook slim geweest door op tijd naar de notaris te gaan, vóór de overname van de bakkerij. Daarna waren de kosten nog veel hoger geweest.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden, kan dat?

Het maken van huwelijkse voorwaarden staande huwelijk is een stuk simpeler geworden. Twintig jaar geleden moest je hiervoor langs de advocaat, de rechter en de notaris. Dat is nu niet meer zo. Je hebt sinds 2012 alleen nog maar een notaris nodig. Dit betekent dat het veel sneller kan en voor veel minder geld.

In mijn blog leg ik met drie voorbeelden uit hoe je de gemeenschap van goederen kunt omzetten naar huwelijkse voorwaarden.

Met huwelijkse voorwaarden kun je ook een beperkte gemeenschap van goederen omzetten naar gemeenschap van goederen. Daarover lees je meer in mijn andere blog.

Huwelijkse voorwaarden zijn toch niet meer nodig?

Iedereen die voor 2018 is getrouwd zonder voorwaarden heeft nog steeds een algehele gemeenschap van goederen. De nieuwe wet geldt alleen voor stellen die na 1 januari 2018 zijn getrouwd. Maar ook daarna is het nog steeds slim om huwelijkse voorwaarden te maken als je ondernemer bent of schulden hebt.

Check ook mijn blog over de nieuwe gemeenschap van goederen na 2018.

Wat kosten huwelijkse voorwaarden staande huwelijk?

De kosten voor het omzetten van een gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden verschillen per geval.

In dit blog leg ik met drie voorbeelden uit wat huwelijkse voorwaarden staande huwelijk kosten.

Hoe kun je huwelijkse voorwaarden omzetten naar gemeenschap van goederen?

Huwelijkse voorwaarden omzetten naar gemeenschap van goederen is een stuk simpeler geworden na 2012. Je hebt sinds dat jaar alleen nog maar een notaris nodig en geen rechter of advocaat. Daardoor kan het sneller en goedkoper dan vroeger.

In dit blog leg ik uit hoe het werkt, met een gratis voorbeeld akte.