Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden?

Het komt regelmatig voor dat een echtpaar de gemeenschap van goederen wil omzetten naar huwelijkse voorwaarden. Soms is dat kort na de trouwdag, omdat ze per ongeluk in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Vaak is het pas later, bijvoorbeeld op het moment dat één van beiden een bedrijf begint. In dit blog leg ik uit hoe het omzetten van een gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden werkt en wat de kosten zijn. En voor één situatie vind je onderaan een gratis model akte.

Bekijk ook even de video hieronder. Daarin geef ik een antwoord op de meest gestelde vragen over het maken van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk. Wil je voorwaarden maken omdat je schulden hebt? In de video leg ik ook uit wat er in die situatie wel en niet mogelijk is.

Wat zijn de kosten voor het omzetten van een gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden?

Als je de video hebt bekeken, dan weet je dat het maken van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk een stuk simpeler is dan 20 jaar geleden. Daardoor zijn de kosten ook een stuk lager dan vroeger.

Twintig jaar geleden had je drie juristen nodig om voorwaarden te maken. De notaris maakte eerst een concept. Daarna had je een advocaat nodig om goedkeuring te vragen aan de rechter. Sinds 2012 heb je alleen nog maar een notaris nodig. Je hoeft dus niet meer langs de rechtbank. En dat betekent dat de kosten voor het omzetten van een gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden een stuk lager zijn.

Huwelijkse voorwaarden vóór het huwelijk kosten tussen € 623 en € 1.664 (bron). Het maken van voorwaarden tijdens het huwelijk is duurder omdat je de gemeenschap van goederen moet verdelen. Elk vermogen is anders. Daarom hebben notarissen hier geen vaste tarieven voor. De enige manier om er achter te komen wat het in jouw situatie gaat kosten, is het opvragen van een paar offertes. Dit kan heel gemakkelijk op de pagina Huwelijkse Voorwaarden. Vermeld bij je aanvraag dat het gaat om huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk en geef een korte samenvatting van je situatie en wensen. Het kost maar een paar minuten en je kunt er veel geld mee besparen!

Hierna volgen een paar voorbeelden van situaties die je kunt tegenkomen als je huwelijkse voorwaarden wilt maken.

Het voorbeeld van Harry’s bakkerij

gemeenschap van goederen omzetten huwelijkse voorwaarden

Harry’s bakkerij is al decennia een begrip in de regio. Na veertig jaar hard werken, wil Harry het wat rustiger aan gaan doen. Zijn drie kinderen, Kees, Hans en Anita, willen de zaak graag overnemen. Ze zijn alle drie getrouwd in gemeenschap van goederen.

Tien jaar geleden is de bakkerij bijna failliet gegaan en dat zijn de kinderen nog niet vergeten. Inmiddels draait de zaak weer prima, maar er is nog wel een flinke schuld bij de bank. Daarom willen ze huwelijkse voorwaarden maken voordat ze de bakkerij overnemen.

Voorbeeld 1: Kun je het huis op één naam zetten?

De oudste zoon, Kees, is als eerste naar de notaris gegaan. Kees is al 20 jaar gelukkig getrouwd met Francien. Ze hebben samen € 40.000 spaargeld en een koophuis met € 40.000 overwaarde. De grootste zorg van Kees is dat het huis veilig moet zijn als het met de bakkerij verkeerd afloopt.

Francien heeft een goede baan in het onderwijs. Zij kan met haar inkomen de hypotheek alleen dragen. Bij de notaris spreken ze daarom af dat het spaargeld naar Kees gaat en de woning naar Francien. Het was wel een dure kwestie om dit te regelen. De totale kosten van de notaris, de bank, het kadaster, de hypotheekadviseur waren € 5.000.

Behalve de notaris hadden Kees en Francien dus ook een hypotheekadviseur nodig. Dit komt omdat je voor het verdelen van een schuld, zoals een hypotheek, een handtekening nodig hebt van de schuldeiser. De bank ziet dit als een compleet nieuwe hypotheekaanvraag. Het grootste deel van die € 5.000 bestond uit de kosten voor de oversluiting.

Voorbeeld 2: Kun je het huis ook op twee namen laten staan?

De jongste zoon, Hans, wil het graag net zo regelen als zijn broer Kees. Ook Hans is al 20 jaar getrouwd, met Jantien. Ze hebben geld gespaard en samen een huis gekocht. Jantien doet de huishouding en zorgt voor de kinderen. Ze werkt nog twee dagen in de week in loondienst. Het inkomen van Jantien is daardoor te laag om de hypotheek op haar naam te kunnen zetten. Het huis moet dus op twee namen blijven staan.

Toch hebben Hans en Jantien gekozen voor het omzetten van hun gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden. Daarbij is het hele vermogen 50/50 verdeeld. De woning blijft dus op twee namen. Daarmee is de helft van Jantien beschermd als de bakkerij failliet gaat. Een huis op twee namen buiten een gemeenschap van goederen is beter beschermd dan een huis op twee namen binnen een gemeenschap van goederen.

Voor Jantien speelt ook nog mee dat zij een grote erfenis gaat krijgen van haar ouders. Door voorwaarden te maken, kan een schuldeiser van Hans nooit aanspraak maken op de erfenis van Jantien.

Omdat de woning op twee namen blijft staan, vielen de kosten mee. Hans was hiervoor € 2.000 kwijt bij de notaris. Een bezoek aan de bank was niet nodig omdat de hypotheek gewoon doorloopt op beide namen.

Voorbeeld 3: Heb je na 2018 nog huwelijkse voorwaarden nodig?

Anita is als laatste naar de notaris gegaan. Zij is al 15 jaar samen met Frits met wie ze twee kinderen heeft. Frits heeft in 2015 een woning gekocht. Anita had op dat moment geen inkomen waardoor het huis alleen op Frits zijn naam staat. In 2018 zijn Frits en Anita met elkaar getrouwd.

Sinds 2018 heb je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Het huis van Frits is daardoor zijn privé bezit gebleven. Dat is goed nieuws, want hiervoor hoeven ze dus geen kosten meer te maken. Het huis en de hypotheek staan al op één naam en beiden zijn niet in de gemeenschap van goederen gevallen.

Toch kiezen Anita en Frits er voor om huwelijkse voorwaarden te maken. Want anders zou Frits ook eigenaar worden van de bakkerij. Dit komt doordat het bij de beperkte gemeenschap van goederen niet uitmaakt wie iets op naam heeft. Het gaat om het tijdstip waarop je eigenaar wordt. Als Anita de bakkerij tijdens het huwelijk overneemt, dan valt deze in de beperkte gemeenschap van goederen. En dan is Frits dus ook eigenaar.

De kosten vielen in dit geval mee. Ze waren in totaal € 1.250 kwijt bij de notaris. Dit komt omdat er bijna niks in de beperkte gemeenschap van goederen zat. Het was dus niet zo veel werk voor de notaris om de verdeling op papier te zetten. Het verschil met het tweede voorbeeld is dat in het geval van Hans de akte nog wel naar het Kadaster moest. Daarom heeft Hans meer kosten dan Anita.

Lijkt jouw situatie op die van Anita en wil je kort na je trouwdag voorwaarden maken? Dan kun je het model hieronder gebruiken.

gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden kosten

Conclusie

Voor zowel Kees, Hans als Anita zijn er goede redenen voor het omzetten van de gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden. Ze zijn ook slim geweest door op tijd naar de notaris te gaan, vóór de overname van de bakkerij. Hadden ze pas na de overname voorwaarden gemaakt? Dan waren de kosten nog veel hoger geweest.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je een gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden?

Ja, het is mogelijk om tijdens het huwelijk voorwaarden te maken. Daarbij kun je de gemeenschap van goederen dus omzetten naar huwelijkse voorwaarden. De procedure daarvoor is een stuk simpeler dan 20 jaar geleden. Je hoeft niet meer met een advocaat naar de rechtbank en je hebt alleen nog een notaris nodig. Dit betekent dat het sneller kan en voor minder geld. Maar goedkoop is het niet.

Check mijn blog voor een paar voorbeelden en een indicatie van de kosten.

Huwelijkse voorwaarden zijn toch niet meer nodig?

Iedereen die voor 2018 is getrouwd zonder voorwaarden heeft nog steeds een algehele gemeenschap van goederen. De nieuwe wet geldt alleen voor stellen die na 1 januari 2018 zijn getrouwd. Maar ook daarna is het nog steeds slim om huwelijkse voorwaarden te maken als je ondernemer bent of schulden hebt.

Check ook mijn blog over de nieuwe gemeenschap van goederen na 2018.

Hoe kom je onder een gemeenschap van goederen uit?

Behalve het maken van huwelijkse voorwaarden heb je ook nog de optie om de gemeenschap op te laten heffen door de rechter of er afstand van te doen. Zit je in de problemen en wil je op deze manier onder een gemeenschap van goederen uit komen? Neem dan contact op met een advocaat familierecht.

Wat kost trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Het maken van huwelijkse voorwaarden vóór je huwelijk kan vanaf ongeveer € 500.